Gedurende de nacht lekker lang en diep slapen zorgt ervoor dat je de volgende dag uitgerust wakker wordt. Doorgaans heeft een mens zo’n 7 à 8 uur slaap per nacht nodig. Iets meer of iets minder slaap is niet erg. Toch kan te veel slapen vragen oproepen bij mensen die ver boven het gemiddelde qua slaap zitten. Denk daarbij aan 10 uur en meer.

Is een te veel aan slaap bijvoorbeeld slecht voor je gezondheid? En wat zijn de mogelijke oorzaken van een te lange nachtrust? Op deze twee vragen gaan wij in dit informatieve artikel antwoord geven. Daarnaast beschrijven wij hoe je te veel slapen kunt verhelpen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Is te veel slapen slecht voor je gezondheid?

Te veel slapenHeb jij jezelf weleens afgevraagd of te veel slapen slecht voor je gezondheid is? Dan ben je niet de enige. Er zijn namelijk tal van mensen die ‘s nachts en soms ook overdag erg veel en lang slapen.

De impact van te veel slaap verschilt per persoon. Een te lange nachtrust kent doorgaans geen symptomen wanneer het sporadisch voorkomt.

Houdt een overschot aan nachtrust langdurig aan? Dan kan het zomaar zijn dat je gezondheidsklachten zult gaan ervaren zoals:

 1. Geheugenstoornissen
 2. Hoofdpijn na het wakker worden
 3. Een verminderde cognitieve functie
 4. Depressie en een verhoogde kans op angstaanvallen
 5. Gewichtstoename
 6. Chronische ontstekingen

Het moge duidelijk zijn: Te veel en te lang slapen is slecht voor je gezondheid wanneer het te lang aanhoudt. Het kan volgens wetenschappelijk onderzoek immers leiden tot tal van gezondheidsklachten. Lees verder om erachter te komen wat een mogelijke oorzaak kan zijn van een te lange nachtrust.

Wat is de oorzaak van te veel slapen?

Er kunnen veel verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan te veel slaap. Wanneer je een te lange nachtrust wilt verhelpen, is het noodzakelijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Op die manier kun je gericht actie ondernemen om jouw nachtrust te verbeteren.

Enkele mogelijke oorzaken van te veel nachtrust zijn onder meer:

 1. Te veel zware fysieke inspanningen uitvoeren
 2. Onjuiste of te zware slaapmedicatie gebruiken
 3. Depressieve en neerslachtige gevoelens
 4. Onderliggende ziekten
 5. Een tekort aan vitaminen en / of mineralen
 6. Een gebrek aan essentiële voedingsstoffen

Dit zijn enkele oorzaken die kunnen leiden tot te veel slapen. Ze zijn echter niet sluitend en het is altijd een goed plan om contact op te nemen met jouw huisarts. Een medisch specialist kan via bloedonderzoek achterhalen of je geen tekort aan bepaalde voedingsstoffen hebt.

Een te lange nachtrust verhelpen

Te lange nachtrustHet verhelpen van een te lange nachtrust begint bij het aanpakken van de oorzaak. Als je bijvoorbeeld last van depressieve en neerslachtige gevoelens hebt, dan is het zaak om in gesprek te gaan met een psycholoog. Hij of zij kan jou handvatten bieden om jezelf beter te voelen.

Ook een tekort aan één of meerdere voedingsstoffen kan zorgen voor een overmatige slaap. In dat geval is het verstandig om in samenspraak met een voedingsdeskundige jouw dieet aan te passen. Vitamine- en mineraalrijke voedingsmiddelen eten (eventueel in combinatie met bepaalde supplementen) kan voedingsstoftekorten tegengaan. Dit zorgt er bij sommige mensen voor dat ze te veel slapen kunnen verhelpen.

Tot slot is het in sommige gevallen noodzakelijk om onderliggende ziekten te verhelpen. Laat jezelf daarom onderzoeken door een medisch specialist zoals een arts. Wanneer een te lange nachtrust voortkomt uit een onderliggende ziekte, dan dien je mogelijk bepaalde medicatie te gebruiken of jouw levensstijl aan te passen.