Voordelen van samen slapen

samen slapen goed voor je gezondheid en relatie

Slapen met je partner kan een erg fijne ervaring zijn voor beiden. Het heeft daarbij ook verschillende voordelen. Zo zorgt het er voor dat jullie je dichter bij elkaar voelen maar het heeft ook chemische voordelen: je hersenen maken namelijk het stofje oxytocine aan. Dit wordt ook wel het “knuffelhormoon” genoemd. Dit hormoon zorgt ervoor dat we ons veiliger voelen en minder stress ervaren, wat ervoor zorgt dat je makkelijker in slaap kan vallen.

Ook zou samen in bed liggen helpen om de relatie met elkaar te versterken. Wanneer je je namelijk verbonden voelt met de ander, en goed slaapt, is er een kleinere kans dat jullie ruzie of onenigheid krijgen. Andersom werkt het echter ook zo, minder onenigheid zorgt ervoor dat jullie beter samen slapen.

Wat als samen slapen je wakker houdt?

snurken kan goede nachtrust verstoren

Het kan best zijn dat je partner andere slaapgewoonten heeft die je wakker houden, jullie zijn tenslotte allebei een ander persoon. Misschien snurkt je partner erg veel, waardoor je langer wakker ligt, of praat je in je slaap, waardoor je partner ‘s nachts wakker wordt. Dit heeft wat nadelen voor de kwaliteit van je slaap, maar kan op de lange termijn ook negatieve effecten op de relatie hebben. Doordat je prikkelbaar bent, kan je ook sneller geïrriteerd overkomen. Het is dus handig om te kijken naar een manier waarop jullie beiden lekker kunnen slapen.

1. Richt je slaapkamer optimaal in

Jullie slapen beiden het beste wanneer je slaapkamer een optimale omgeving is om in te slapen. Denk hierbij aan verduisterende gordijnen, een koele (maar niet koude) temperatuur, een comfortabel matras en fijne dekens die genoeg ruimte hebben voor jullie beiden.

Het is erg belangrijk om te kijken naar het matras. Een bepaald type matras werkt namelijk niet voor iedereen. Het is namelijk ook een mogelijkheid om ieder een ander matras te kiezen en deze samen in één bed te plaatsen. Zo liggen jullie allebei comfortabel zonder dat je twee bedden hoeft aan te schaffen. Hetzelfde geldt voor dekens. Als je zelf liever een zomerdekbed hebt, terwijl je partner helemaal geen dekbed gebruikt, kunnen jullie ervoor kiezen om ieder een eigen deken te gebruiken.

2. Vermijd blauw licht in bed

Blauw ligt is afkomstig van elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons, TV’s en computers. Dit licht zorgt ervoor dat je hersenen minder melatonine aanmaken om te slapen, waardoor je moeilijker in slaap komt. Wanneer je met je telefoon in je partner’s buurt bezig bent, kan hen daardoor ook moeilijker in slaap komen. Je kan er dan voor kiezen om een blauw licht filter te gebruiken, wanneer je gebruik wil maken van een meditatie app of video, of je kiest ervoor om je telefoon van tevoren weg te leggen.

3. Samen slapen wanneer één partner snurkt

Snurkt je partner veel? Dat kan erg vervelend zijn. Helaas valt dit vaak ook niet zo snel op te lossen. Wel zijn er dingen die je kan doen om er beter mee om te gaan. Kijk bijvoorbeeld naar de volgende checklist:

  • Vermijd alcohol. Sommige mensen snurken meer als zij alcohol hebben gedronken. Als je van jezelf of van je partner weet dat zij snurken na alcoholconsumptie, is het handig om dit te vermijden of verminderen.
  • Kies een andere houding. Snurkt je partner veel wanneer hen op diens rug ligt? Vraag dan aan je partner of ze in een andere houding willen slapen, zoals op hun zij of buik.
  • Gebruik oordopjes. Als je last hebt van je partners gesnurk, kan het ook helpen om zelf oordopjes te dragen die het geluid verminderen. Zo komen jullie samen beter in diepe slaap.
  • Ga langs de huisarts. Snurken kan een teken zijn van slaapapneu. In dat geval kan een bezoekje aan de huisarts helpen om het probleem vast te stellen en om stappen te nemen om het op te lossen.
  • Slaap apart. Hoe vervelend het ook is, soms blijft je partner snurken zonder einde in zicht. Op zulke avonden kunnen jullie ervoor kiezen om apart te slapen. Als je een logeerbed in de buurt hebt, is dit een goede oplossing. Dit betekent niet dat jullie voortaan uit elkaar slapen, maar het is slechts een oplossing voor de dagen dat het snurken wat erger is.

4. Andere slaapritmen

Niet iedereen heeft hetzelfde slaap ritme, zeker wanneer je partner ook nachtdiensten draait. Dit kan ervoor zorgen dat jullie op andere tijden beter slapen, en daar is niks mis mee. Wel is het belangrijk om dit goed met elkaar te communiceren, zodat je ervan op de hoogte bent. Je kan er dan bijvoorbeeld voor kiezen om zelf om negen uur naar bed te gaan, terwijl je partner pas na twaalven naar bed gaat. Hen staat dan meestal ook later op. Dit werkt vaak beter dan in bed gaan liggen wanneer je nog niet moe bent, want dan is de kans groot dat je je partner ook wakker houdt.

Uiteindelijk is het samen slapen iets wat jullie beiden moeten ervaren en waar jullie mee kunnen experimenteren. Iedereen slaapt anders, dus iedereen heeft ook andere behoeften. Door dit goed door te spreken helpen jullie elkaar om een goede nachtrust te krijgen.