Is verantwoord afvallen mogelijk?

verantwoord afvallen doe je door meer eiwitten te eten

Afvallen is vrij makkelijk als je het theoretisch bekijkt. Je volgt een dieet, verliest vijf kilo en mag daarna weer eten zoals je altijd deed. Wat je echter niet hoort, is dat je dan al snel weer aankomt zodra je stopt met het dieet. Verantwoord afvallen is daarom een stuk lastiger, maar zeker niet onmogelijk. Je hebt er alleen de juiste middelen voor nodig.

Er zijn verschillende betekenissen voor verantwoord afvallen, maar uiteindelijk komt het erop neer dat je bij deze methode gewicht verliest door bepaalde veranderingen aan je leven te maken. Hierdoor verlaag je de kans op gewichtstoename. Je moet verantwoord afvallen ook niet zozeer als een dieet zien, maar als een levensstijl.

Heb je een gewicht dat bij je past, dan voel je je gezonder. Een passend gewicht voorkomt tenslotte veel gezondheidsproblemen op de lange termijn. Een goed voedingspatroon en veel beweging zijn hiervoor de basis. Wanneer die basis tekort schiet of niet haalbaar voor jou is om je ideale gewicht te...
Normaal €49.95
Nu tijdelijk €29.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Door de manier waarop lichamen in de media worden weergegeven, willen veel mensen het “ideale” lichaam. Vaak word je dan verteld dat je daarvoor moet afvallen en krijg je verschillende methodes aangeboden die allemaal beloven dat je binnen één maand je ideale gewicht hebt bereikt. Hoewel deze methoden inderdaad tot gewichtsverlies leiden, is het niet goed vol te houden op de lange termijn. Je komt dan weer aan en begint weer opnieuw.

Bij verantwoord afvallen let je juist op je lichaam, de voeding die je eet en je levensstijl. Je gaat op zoek naar dingen die je al goed doet en welke je kan verbeteren. Hierdoor val je langzamer af, maar is het makkelijker om het vol te houden. Ook hier is het natuurlijk mogelijk dat je weer aankomt, maar de kans daarop is wel kleiner.

Hoe kan je verantwoord afvallen?

cardio oefeningen helpen bij het afvallen

Om verantwoord af te vallen, heb je meerdere dingen nodig. Denk hierbij aan voeding, beweging en levenswijze. Dit kan je zelfstandig doen, maar je kan ook een diëtist inschakelen om je hierbij te begeleiden. Dan weet je zeker dat je op de juiste manier bezig bent. Om zelf te beginnen, hebben wij alvast een paar tips voor je opgeschreven.

1. Verantwoord afvallen met meer eiwitten

Zeker wanneer je sport zijn eiwitten belangrijk voor het herstellen en opbouwen van je spieren, maar ze helpen je ook bij het afvallen. Eiwitten zijn namelijk redelijk caloriearm, maar kosten meer energie voor je lichaam om te verbranden. Ook helpt het om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Wanneer je dus een eiwitrijke maaltijd eet, heb je langer het gevoel dat je vol zit en zal je minder snel op zoek gaan naar een snack.

2. Voer meer cardio oefeningen uit

Je hoeft hierbij niet direct in de sportschool te gaan staan, maar het doen van meer cardio kan helpen bij het verantwoord afvallen. Over het algemeen wordt aangeraden om tussen de 150 tot 300 minuten aan cardio te doen elke week. Dit kan je doen in de sportschool, maar je kan ook simpelweg een wandeling maken door je wijk.

3. Verantwoord afvallen met meer slaap

Tijdens je slaap, krijgt je lichaam de mogelijkheid om tot rust te komen en te herstellen. Ook je hongerhormoon komt hierbij in balans. Slaap je te weinig? Dan raakt je hongerhormoon van slag en kan je meer last krijgen van trek. Dit leidt op den duur tot meer eten en daardoor ook gewichtstoename. Probeer daarom elke nacht tussen de 7 en 9 uur slaap te krijgen, dat is het beste voor je lichamelijke en mentale gezondheid.

4. Eet voldoende gezonde vetten

Om verantwoord af te vallen, is het belangrijk dat je voldoende gezonde vetten binnenkrijgt. Onverzadigde vetten en vetzuren vallen onder deze categorie. Je kan ze voornamelijk vinden in plantaardige vetten, zoals olijfolie, kokosolie en lijnzaadolie. Ook komen ze voor in vette vis. Vette vis bevat namelijk veel omega-3 vetzuren waar ALA (Alfa-linoleenzuur) in voorkomt. Alfa-linoleenzuur helpt het cholesterolniveau gezond te houden, waardoor je minder snel last krijgt van een verhoogd cholesterolgehalte.

5. Verantwoord afvallen met voldoende calorieën

Uiteindelijk komt afvallen altijd op één ding neer: minder calorieën eten dan dat je verbrandt. Om dit op een verantwoorde manier te doen, helpt het als je dit niet té streng bijhoudt, maar langzaamaan veranderingen maakt. Vervang bijvoorbeeld een kop ijskoffie door een zwarte koffie, of gebruik olijfolie in plaats van boter bij het bakken. Ook kan je de fiets pakken naar de supermarkt in plaats van de auto, zo verbrand je weer net wat meer calorieën.