Wat is mijn ideale gewicht?

ideale gewicht bereiken met deze tips
Welk gewicht is ideaal voor jou?

Wat je ideale gewicht is, is afhankelijk van je lengte, leeftijd, geslacht, activiteiten en voeding. Een bodybuilder van 30 zal een ander doel voor ogen hebben dan een programmeur van 65. Soms is het ook lastig om je perfecte gewicht te berekenen als deze gebaseerd is op foutieve informatie. Daarom willen wij je helpen met het uitrekenen van je perfecte gewicht.

De makkelijkste methode is om online je gewicht, lengte, leeftijd en geboortegeslacht in een zogenoemde rekenmachine in te voeren. Op basis van deze informatie, wordt je perfecte gewicht berekend. Vaak gebruiken deze machines je BMI (Body Mass Index). Het nadeel aan je BMI is echter dat deze geen rekening houdt met spiermassa en de natuurlijke vetverdeling van vrouwen. Het kan dus al snel voorkomen dat je BMI op “overgewicht” uitkomt wanneer je veel spiermassa hebt. Gebruik deze daarom alleen als richtlijn, niet als vaste waarde.

Veel andere methoden kijken ook naar je gewicht, of de verhoudingen tussen je taille en heupen of taille en lengte. Hoewel deze een goed beeld geven van je ideale gewicht, houden ze geen rekening met verschillende lichaamstypen en met je gezondheid. Het is namelijk het belangrijkst dat je gezond bent, ongeacht je gewicht. Zolang je bloeddruk, bloedwaarden, conditie en voeding in orde zijn, is er niks aan de hand. Een huisarts kan deze dingen vaak bevestigen.

Tips en weetjes voor je ideale gewicht

gezond en gevarieerd eten erg belangrijk
Je ideale gewicht bereiken dankzij tips en weetjes

In dit artikel kijken we naar methoden om je ideale gewicht te bereiken. In veel gevallen gaat het hierbij om afvallen. Je kan deze methoden toepassen op de manier waar jij comfortabel mee bent, je hebt niet per sé een bepaald doel nodig, zolang je maar lekker in je vel zit. Je gewicht zegt namelijk niks over hoe je als persoon bent.

1. Drink water voor je maaltijden

Als je de neiging hebt te veel te eten, helpt het vaak om een glas water voor je maaltijd te drinken. Het water zorgt ervoor dat je maag al voller is, waardoor je minder snel overeet. Daarnaast geeft het je metabolisme een boost, zodat je je voeding sneller verbrandt.

2. Drink groene thee voor je ideale gewicht

Naast water, kan je ook groene thee drinken om je metabolisme een zetje te geven. Het bevat veel antioxidanten die je lichaam helpen gezond te blijven en je helpen beschermen tegen schade aan je cellen en weefsel.

3. Let op je porties

Het kan best zijn dat je heel gezond eet, maar wanneer je te veel eet is de kans groot dat je niet snel op je ideale gewicht terecht komt. Het helpt daarom om goed op je porties te letten. Voor sommige mensen is het effectief om van tevoren hun maaltijden al in porties op te delen, anderen eten liever van een kleiner bord zodat het meer voeding lijkt.

4. Bereik je ideale gewicht met gezonde snacks

Het is heel makkelijk om naar een zak chips te grijpen wanneer je trek hebt, maar wanneer je alleen hummus, komkommer of linzen chips in de buurt hebt, zal je snack er een stuk gezonder uitzien.

5. Eet niet te veel calorieën

Als je wil afvallen, is dit de grootste factor die daaraan bijdraagt. Wanneer je meer calorieën verbrandt dan eet, zal je afvallen. Je wordt je daarbij ook meer bewust van wat je binnenkrijgt zodat je in een latere fase al snel kan inschatten hoeveel calorieën een maaltijd heeft, zonder ze te tellen.

6. Beweeg meer voor je ideale gewicht

Beweging is niet alleen heel goed voor je lichaam, maar ook voor het bereiken van je ideale gewicht. Je bouwt spieren op en verbrandt calorieën. Daarnaast zorgt regelmatig sporten of intensief bewegen er ook voor dat je lichaam in neutrale staat meer calorieën verbrandt dan normaal.

7. Slaap voldoende

Ten slotte is het ook heel belangrijk om voldoende te slapen. Bij te weinig slaap, verandert ons metabolisme en veranderen er ook bepaalde stoffen in je hersenen waardoor je hongergevoel minder goed functioneert. Je hebt dan vaker het idee dat je trek hebt, of voelt het niet wanneer je al vol zit. Voldoende slaap is daarnaast ook erg belangrijk voor onze mentale gezondheid.