Hoe ontstaat lekkere trek?

lekkere trek kan je vermijden door gevarieerd te eten

Voedingsonderzoeker aan de Wageningen Universiteit, Guido Camps, heeft zelf ook regelmatig te neiging om lekkere snacks te eten. Volgens hem heeft dit ermee te maken dat wij in de Westerse samenleving ook veel voor ons plezier eten. Een hapje lekker eten zorgt voor een blij gevoel in je mond en in de rest van je lichaam, hierdoor is het lastig om iets lekkers zomaar te laten liggen.

Een woordvoerder van het Voedingscentrum voegt daaraan toe dat de omgeving ook een grote rol speelt. Wanneer je iets lekkers ziet en ruikt, wordt het al een stuk lastiger om iets af te slaan, laat staan wanneer iemand het aanbiedt op een verjaardag of als traktatie. Bovendien sluipen deze gedragingen er vaak in als gewoonten, en die zijn nu eenmaal lastig te doorbreken.

Naast plezier en omgeving, speelt ook de inhoud van de voeding een rol. Toegevoegde suikers en zout zorgen ervoor dat je al snel meer binnenkrijgt dan je gepland had, waardoor je lichaam door de war raakt. Het hongerhormoon functioneert minder goed en hierdoor kan je sneller het signaal krijgen dat het tijd is om iets te gaan eten. Bewerkte voedingsmiddelen zijn stille sluipers die je daarom het beste kan vermijden.

Hoe kan je leren omgaan met de lekkere trek?

gezonde snacks zijn prima om van te genieten

Om minder te snacken is niet één perfecte formule. Het is niet alsof je een knop omzet in je hersenen en nooit meer last van lekkere trek hebt. Op zichzelf is lekkere trek ook helemaal niet zo’n probleem, zolang het maar met mate blijft. Wel zijn er een aantal tips die je kan volgen om de trek te verminderen of om er beter mee om te leren gaan.

1. Eet goed-vullende maaltijden

Wanneer je veel vezels en eiwitten aan je maaltijd toevoegd, zal je sneller en langer een verzadigd gevoel behouden. Dit zorgt ervoor dat je minder snel uit jezelf de neiging krijgt om extra te gaan eten. Let er ook op dat je voldoende drinkt. Ons lichaam verwart dorst nog wel eens voor honger, waardoor je dan eet wanneer je eigenlijk een glas water had moeten drinken. Houd je niet van water? Dan kan je ook kiezen voor thee, zwarte koffie of andere verfrissende dranken.

2. Identificeer je honger

Honger is niet altijd honger. Soms kan het ook verveling zijn, of emotie-eten. Door goed te letten op de signalen van je lichaam en de daarbij behorende gevoelens, leer je te identificeren wanneer je daadwerkelijk honger hebt en wanneer je gewoon op zoek bent naar een bezigheid. In het geval van het laatste, kan je proberen om een activiteit uit te voeren, waardoor je minder geneigd bent om naar een snack te grijpen.

3. Verminder de verleiding van lekkere trek

Wanneer je “ongezonde” snacks in huis hebt, is de verleiding vaak ook groter om snel even een handje ervan te eten. Door ze niet in huis te halen, beperk je de verleiding al erg. Zo kan je ook nog eens geld besparen.

4. Houd een gezonde snack bij de hand

Aansluitend op het derde punt kan je ook ervoor kiezen om juist voornamelijk gezonde snacks in huis te halen. Denk hierbij aan fruit, groente snacks met hummus of wat ongezouten noten. Deze bevatten veel gezonde voedingsstoffen en ook meer eiwitten en vezels, waardoor je sneller verzadigd bent van deze snacks.

5. Bereid je voor op lekkere trek

Door je voor te bereiden op lekkere trek, kan je jezelf al snel in de juiste richting sturen. Neem bijvoorbeeld genoeg eten mee naar je werk of studie, zodat je niks in de kantine hoeft te kopen. Als je merkt dat je een slechte dag hebt, kan je alvast wat in huis halen, of zorg je voor andere afleidingen.

Natuurlijk is het helemaal niet erg om eens in de zoveel tijd te genieten van een zak chips, een chocoladereep of een schaaltje ijs. Het is juist goed om jezelf dat ook te gunnen, zolang het maar geen gewoonte wordt. Denk in deze gevallen terug aan tip 2 en identificeer je honger. Heb je gewoon trek omdat je iets wil eten, of heb je specifiek behoefte aan dit product? Als het het laatste geval is, kan je jezelf prima toestaan om een beetje te snoepen, zolang je voor de trek daarna dan kiest voor iets gezonds.

Bron: NU.nl