Snel haaruitval tegengaan is iets wat veel mensen graag voor elkaar willen krijgen. En dat is niet verwonderlijk! Haaruitval is namelijk voor velen geen pretje en kan soms zelfs het gevolg zijn van medische kwalen. Daarom gebruiken veel mensen supplementen voor mooi haar of passen zij hun dieet aan. Ben je benieuwd welke actie tegen haaruitval jij kunt ondernemen? Lees dan snel verder.

Er zijn immers een aantal zaken die ten grondslag liggen aan haaruitval. Hoewel haaruitval vaak een symptoom van onderliggende gezondheidskwalen is, kan het ook juist een resultaat zijn van bepaalde levensstijlfactoren. Welke factoren dit zijn en hoe je haaruitval tegengaan kunt, zullen we je in dit artikel uitleggen. Maar alvorens we daarmee van start gaan, geven wij allereerst onderstaand antwoord op de vraag hoe haaruitval ontstaat.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Hoe ontstaat haaruitval?

Hoe kun je haaruitval tegengaan?De medische term voor haaruitval wordt ook wel “alopecia” genoemd. Het komt in zowel permanente als tijdelijke mate voor en kan door verschillende factoren ontstaan.

Afhankelijk van de reden voor haaruitval, kan je soms wel en soms niet haaruitval tegengaan. Maar hoe ontstaat haaruitval nu precies? Daar geven wij graag antwoord op, waarvoor we een aantal factoren als uitgangspunt nemen.

De volgende zaken kunnen bijdragen aan dan wel resulteren in uitval van jouw haar:

Erfelijkheid: Vooral mannen hebben last van erfelijke haaruitval en erfelijkheid is daarbij ook gelijk de grootste reden voor haaruitval. Bij mannen is een van de eerste tekenen het verdunnen van het haar met ofwel een kale plek op hun achterhoofd, ofwel een terugtrekkende haarlijn, of soms zelfs beide. Bij vrouwen is het vaak wat minder opvallend. Bij hen kan je haaruitval herkennen aan een steeds breder wordende scheiding op hun hoofd. Je kan erfelijke haaruitval voorkomen, maar hiervoor heb je specialistische behandelingen nodig en het resultaat is niet altijd even goed.

Ouderdom: Naast erfelijkheid is ouderdom alsmede een van de grootste redenen voor het verlies van haar. Wanneer je een bepaalde leeftijd bereikt, stoppen je haarzakjes simpelweg met groeien. De leeftijd waarop dit gebeurt, verschilt per persoon.

Alopecia areata: Dit is een ziekte waarbij het immuunsysteem van jouw lichaam de haarzakjes aanvalt, waardoor je haren niet kunnen groeien. Mensen met alopecia areata verliezen dan niet alleen haar op hun hoofd, maar vaak ook op andere plekken, zoals hun armen, benen en gezicht.

Medicatie: Heftige ziektes en aandoeningen – zoals kanker – vragen vaak een heftige behandeling. In het geval van kanker, krijgen veel patiënten chemotherapie. Deze therapie zorgt onder andere voor haaruitval. Dit is echter een tijdelijk effect, en vaak groeit je haar weer terug nadat de behandelingen zijn gestopt.

Stress: Ernstige stress en angst kan leiden tot haarverlies, ongeacht de leeftijd en het geslacht van een persoon. Dit haarverlies kan ontstaan doordat je er zelf veel aan trekt / zit als gevolg van de stress, maar het kan ook ontstaan door “telogen effluvium”, waarbij je lichaam jouw haarzakjes in een staat van rust zet, waardoor je haar tijdelijk stopt met groeien en vernieuwen. Haaruitval wegens stress herstelt zichzelf weer wanneer de periode van stress en angst voorbij is.

Haarverzorging: Een verkeerde haarverzorgingsroutine of schadelijke producten kunnen ervoor zorgen dat je last van haaruitval krijgt. Veelvuldig bleken en kleuren van je haar is hier een veelvoorkomende oorzaak van. Langdurige schade kan zelfs leiden tot permanente kale plekken.

Hoe kan je haaruitval tegengaan?

In veel gevallen is haaruitval tegengaan op een natuurlijke wijze een goede optie, maar haarverlies voorkomen is vaak nog beter. Dit kan je doen door middel van voedsel, supplementen, maar ook met behulp van andere methoden. Hieronder zullen wij de beste methoden tegen de uitval van haar plaatsen.

Haaruitval tegengaan met voeding

Er zijn tal van soorten voeding tegen haaruitval die effectief zijn. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om bepaalde stoffen in de voedingsmiddelen die de kwaliteit van jouw haar en haarzakjes bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan eiwitten en bepaalde aminozuren, maar ook vitamine A speelt een belangrijke rol in het tegengaan van haaruitval. Hieronder zoomen wij daar nader op in.

Eiwitten en aminozuren: Je haarzakjes, huid en nagels bestaan voornamelijk uit de stof keratine. Dit is een vezeleiwit dat voor de stevigheid en waterafstotendheid van je huid en haar zorgt. De aminozuren in je lichaam werken als bouwstenen om deze en andere eiwitten op te bouwen. Wanneer je lichaam te weinig eiwitten en aminozuren binnenkrijgt, zal het meer moeite hebben met haaruitval tegengaan, omdat er simpelweg te weinig stoffen aanwezig zijn. Gelukkig brengt een dieet met voldoende eiwitten daar doorgaans snel verandering in.

Rauwe groenten en kruiden: Een onderzoek uit 2018 heeft uitgewezen dat het regelmatig consumeren van rauwe groenten en kruiden haarverlies bij mannen en vrouwen kan tegengaan. Daarbij werd aangegeven dat een Mediterraans dieet voldoet aan de eisen voor het consumeren van deze groenten en kruiden. Het gaat dan vooral om basilicum, peterselie en veel bladgroenten. Wanneer je deze voedingsmiddelen minimaal driemaal per week eet, zou dit een verschil kunnen maken.

Vitamine A: Hoewel er vitamine A supplementen bestaan, is het belangrijk om eveneens via je voeding voldoende vitamine A binnen te krijgen. Op die manier kun je een tekort aan vitamine A voorkomen. En dat is belangrijk! Deze “anti-haaruitval” vitamine kan namelijk voorkomen dat je last van haarverlies krijgt. Vitamine A bevat immers het stofje retinol, wat belangrijk is voor de groei van je haar. Daarnaast kan het bijdragen aan de productie van sebum, wat de hoofdhuid en haarzakjes gezond houdt. Voedselbronnen met veel vitamine A zijn onder andere zoete aardappelen, spinazie en paprika’s.

Supplementen tegen haaruitval

Supplementen voor het verminderen van haaruitvalNaast voeding zijn er bepaalde supplementen tegen haaruitval die verkrijgbaar in Nederland zijn. Doorgaans kun je deze “haaruitval supplementen” kopen bij de plaatselijke drogisterij of bij een reformzaak.

Als je supplementen wilt gaan kopen en gebruiken, dan is het raadzaam om kwaliteit boven kwantiteit te verkiezen. Je wilt natuurlijk haaruitval tegengaan op een veilige en gezonde manier. Je leest onderstaand welke supplementen, kruiden en vitaminen goed helpen tegen het bestrijden van haaruitval.

Ginseng: Ginseng bevat meerdere zogeheten “phytochemicaliën” die kunnen bijdragen aan een gezonde hoofdhuid en haarzakjes. Hoewel het nog onduidelijk is hoeveel van dit supplement nodig is om haaruitval tegengaan te bewerkstelligen, kan het zowel oraal gebruikt, evenals plaatselijk op de huid aangebracht worden.

Zegepalm: Dit is een plant die vooral in het zuidoosten van Amerika te vinden is. Het extract hiervan kan er bij mannen voor zorgen dat hun testosteron op peil blijft, waardoor zij minder kans op vroegtijdig haarverlies hebben.

Vitamine D: Vitamine D kan er bij “non-scarring alopecia” voor zorgen dat het haar langzaamaan teruggroeit. Tevens zou het mogelijk haarverlies voorkomen in de hand werken, wanneer deze vitamine tegen haaruitval in voldoende mate gebruikt wordt. Het is echter verstandig om met de huisarts een mogelijk behandelplan te bespreken, zodat je precies weet hoeveel je van deze vitamine nodig hebt.

Multivitaminen: Wanneer de vitaminen en mineralen A, B, C, D, ijzer, zink en selenium allemaal voldoende aanwezig zijn in het lichaam, kan het snel haaruitval tegengaan. Doordat deze stoffen namelijk ervoor zorgen dat je cellen snel vernieuwen en gezond terugkomen, hebben je haarzakjes minder kans op schade.

Biotine: Biotine wordt ook wel vitamine B7 of H genoemd. Deze stof zorgt ervoor dat de vetzuren in je lichaam goed verwerkt kunnen worden. Haaruitval is één van de symptomen als je een tekort aan deze vitamine hebt. Het is daarom verstandig om biotine supplementen te nemen wanneer je het idee hebt dat je een tekort aan deze vitamine hebt.

Verzorging voor het tegengaan van haaruitval

Kokosolie: Kokosolie bevat de stof laurinezuur. Deze stof helpt jouw lichaam om eiwitten in je haar te verbinden, waardoor de kans kleiner wordt dat de wortels afbreken. Daarnaast zou kokosolie het haar beschermen tegen UV-straling, waardoor de kans op haaruitval tegengaan groter is. Je kan dit puur op je hoofdhuid masseren of producten met kokosolie gebruiken.

Olijfolie: Als je jouw haar goed wilt voeden, dan is olijfolie een uitstekend middel hiervoor. Het voorkomt namelijk uitdroging en gaat vroegtijdige afbraak van de haren tegen. Alsmede wordt deze olie veel gebruikt in een Mediterraans dieet, waarvan eerder al is bewezen dat het haaruitval tegengaan kan.

Milde shampoo: Tegenwoordig is er steeds meer bekend over de schadelijkheid van bepaalde stoffen in shampoo. Daardoor komen er steeds meer producten op de markt zonder sulfaten, siliconen en parabenen. Zonder deze stoffen, is shampoo zacht voor het haar, waardoor de kans op haaruitval tegengaan middels haarproducten wordt bevorderd. Zorg er wel altijd voor dat je de shampoo goed uitspoelt.

Natuurlijke haarproducten: Veel vrouwen willen weleens hun haar verven, en dat zou ook gewoon moeten kunnen. Veelvuldig gebruik van haarverf of bleek kan echter leiden tot haaruitval. Om het proces omtrent haaruitval tegengaan te bevorderen, kan je het beste gebruikmaken van natuurlijke producten om je haar mee te kleuren en / of te bleken. Denk daarbij aan henna, of haarverf zonder ammonia. Een goede stylist kan je hierover informeren en de juiste producten aanraden.

Voorzichtig stylen: Je haar is, net als je huid, gevoelig voor weerstand, hitte, kou, en meer. Probeer dus niet te vaak je haar strak in een vlecht of staart te doen, en beperk het stylen of krullen tot een minimum. Zo nu en dan kan geen kwaad, maar laat je haar ook regelmatig los hangen, zodat het tot rust kan komen.

Aanvullend: Wat te doen tegen haaruitval?

Het tegengaan van haaruitval met Platelet Rich Plasma TherapieWanneer je al een geruime tijd last hebt van haaruitval en de bovenstaande methoden niet helpen om het te verminderen, dan zijn er nog een aantal dingen die je kunt proberen om haaruitval tegengaan in de hand te werken – met of zonder hulp van je huisarts.

Als je overweegt om één of meerdere van de onderstaande methoden te willen uitproberen, dan is het zaak om eerst contact op te nemen met een medisch specialist. Per slot van rekening dient het tegengaan van haaruitval op een verantwoordelijke én gezonde manier te gebeuren.

Platelet Rich Plasma Therapie (PRP)

Tijdens deze behandeling wordt er een injectie in je hoofdhuid gedaan, waarbij er veel bloedplaatjes aanwezig zijn. Deze bloedplaatjes geven immers verschillende stoffen vrij waardoor de haargroei gestimuleerd wordt. Het is een dure, wel een effectieve behandeling.

Laser therapie tegen haaruitval

Deze methode wordt soms ook de “red light therapy” genoemd. Hierbij worden er stamcellen in de huid gestimuleerd, zodat de haargroei bevorderd wordt. Het doel van deze therapie is om de dichtheid van het haar te verbeteren, waardoor de kans op haaruitval tegengaan groter wordt.

Minoxidil

In lotion vorm is deze stof een vaatverwijder. Het voorkomt daarbij haaruitval, maar kan soms ook juist haargroei bevorderen. Normaliter wordt de pilvorm van deze stof gebruikt tegen een hoge bloeddruk, maar omdat haargroei hier een bijwerking van was, wordt de lotion plaatselijk gebruik bij mensen om haaruitval tegengaan te bewerkstelligen. Voor deze medicatie heb je een doktersrecept nodig.

Finasteride

Bij deze stof wordt de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron (DHT) geremd. Bij DHT worden namelijk de androgene effecten van testosteron versterkt, wat de kans op haarverlies laat toenemen. Finasteride remt dit proces juist, waardoor vooral mannen baat hebben bij het haaruitval voorkomen. Finasteride wordt eveneens gebruikt gedurende de behandeling van alopecia, maar mag niet worden gebruikt door zwangere vrouwen.

Haaruitval tegengaan met massages

Het klinkt wellicht gek, maar hoofdmassages kunnen helpen om haaruitval tegengaan te verbeteren. Doordat de bloedcirculatie in de hoofdhuid wordt gestimuleerd, worden hierbij ook direct de haarzakjes gestimuleerd en gevoed. Zo verminder je de kans op haarverlies en geniet je ook nog eens tijdens het proces.

Korte samenvatting van het tegengaan van haaruitval

Voeding en supplementen tegen uitval van haarHaaruitval kan om verschillende redenen ontstaan. Soms ontstaat het wegens ouderdom of erfelijkheid, maar het kan alsmede ontstaan door ziekte, medicatie, stress, of zelfs verkeerde voeding. Er zijn daarom ontzettend veel manieren om het proces omtrent haaruitval tegengaan te optimaliseren.

Zo kan je snel haaruitval tegengaan door je voeding aan te passen en meer eiwitten, rauwe groenten en kruiden te consumeren, maar je kan er daarnaast voor kiezen om supplementen tegen haarverlies te gebruiken voor het reduceren van het verlies van haar.

Daarnaast is het belangrijk om je huidverzorgingsroutine goed in de gaten te houden, en deze aan te passen waar nodig is. Een verkeerde verzorging kan namelijk ook leiden tot haarverlies.

Wanneer je echter al last hebt van haaruitval, zijn er meerdere manieren waarop je haaruitval tegengaan kan of je haar kan herstellen. Dit gebeurt zowel door medicatie als door langdurige behandelingen. In veel gevallen heb je hierbij toestemming van een huisarts of gespecialiseerde arts nodig.

Het is daarom verstandig om contact op te nemen met een huisarts wanneer je al lange tijd last hebt van haaruitval zonder duidelijke oorzaak. Zij kunnen je dan helpen met het identificeren en oplossen van het probleem.