Veel vrouwen in Nederland gebruiken supplementen. Volgens onafhankelijk onderzoek (DVJ Insights, 2017) gebruikt ongeveer 64% van de vrouwen één of meerdere supplementen. Maar wat zijn nu precies de beste supplementen voor vrouwen?

In dit informatieve artikel lichten wij 4 veelgebruikte voedingssupplementen door vrouwen toe. Zo weet je na het lezen van dit artikel precies welke vrouwen supplementen er zijn en welke ons inziens het beste zijn.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Onze top 4 beste supplementen voor vrouwen in 2021

Beste supplementen voor vrouwenAan de hand van het onderzoek van DVJ Insights (2017) hebben wij een top 4 van de beste supplementen voor vrouwen samengesteld.

Het is belangrijk om te vermelden dat deze top 4 niet sluitend is. Iedereen heeft namelijk een andere voedingsstofbehoefte. Daarop dienen de te gebruiken supplementen afgestemd te worden.

Desalniettemin zijn er een aantal voedingssupplementen die vaak gebruikt worden door vrouwen. Ben je als vrouw zijnde benieuwd welke supplementen je in 2021 aan jouw dieet kunt toevoegen? Lees dan snel verder!

Hieronder vind je meer supplementen informatie over de volgende soorten:

  1. Vitamine D
  2. Multivitamines en multimineralen
  3. Vitamine C
  4. Magnesium

1. Vitamine D

Vitamine D valt onder één van de meest gebruikte supplementen voor vrouwen. En dat is niet verwonderlijk, want veel vrouwen willen – zeker in de wintermaanden – ervan verzekerd zijn dat hun vitamine D-niveau op peil blijft. Aangezien niet iedereen van vette vis met veel vitamine D houdt, kunnen vitamine D supplementen de uitkomst bieden.

Deze vetoplosbare vitamine heeft iedere vrouw in voldoende mate nodig om zowel geestelijk als lichamelijk in topconditie te blijven. Een gebrek aan vitamine D zou immers kunnen leiden tot een verlaagde weerstand. Maar dat is nog niet alles!

Ook hebben vrouwen met een kinderwens genoeg vitamine D nodig. Deze voedingsstof zorgt er namelijk voor dat de eierstokken gestimuleerd worden om een eitje te maken. Het moge duidelijk zijn dat deze vitamine niet mag ontbreken aan deze lijst met de beste supplementen voor vrouwen.

2. Multivitamines en multimineralen

Naast vitamine D kunnen ook multivitamines geschaard worden onder de beste vrouwen supplementen. Een goede multivitamine bevat doorgaans alle essentiële vitamines die iemand nodig heeft. Denk aan vitamine A, de B-vitaminen, vitamine C en vitamine D.

Er zijn eveneens multimineralen die vaak door vrouwen gebruikt worden. Zoals de naam al doet vermoeden, bevat een multimineraal supplement tal van voedingsstoffen zoals mineralen en spoorelementen. Daarbij kun je denken aan zink, magnesium, koper en calcium.

Vrouwen gebruiken veelal een multivitamine of –mineraal supplement om voedingsstoftekorten te verhelpen of te voorkomen. Let op: Deze supplementen vervangen niet een gezond en gevarieerd dieet.

3. Vitamine C

Vitamine C supplementEen andere belangrijke voedingsstof voor de gezondheid is vitamine C. Wanneer een vrouw een gezond en gevarieerd voedingspatroon volgt, dan is een vitamine C supplement feitelijk gezien overbodig. Het lukt echter lang niet iedereen om iedere dag voldoende vitamine C binnen te krijgen.

In dat geval kan een vitamine C voedingssupplement een effectieve aanvulling op iemands dieet zijn. Het is zaak om voldoende vitamine C binnen te krijgen, omdat deze voedingsstof ervoor zorgt dat jouw lichaam energie kan aanmaken en beter beschermd is tegen indringers van buitenaf. Daarbij kun je denken aan ziektemakers zoals virussen en slechte bacteriën.

4. Magnesium

Deze lijst met de beste supplementen voor vrouwen in 2021 zou niet compleet zijn zonder magnesium. Het mineraal magnesium hangt immers samen met veel belangrijke lichaamsprocessen. Om een magnesiumtekort tegen te gaan, focussen veel vrouwen zich op het eten van magnesiumrijke voedingsmiddelen en magnesiumsupplementen.

Een gezond magnesiumniveau in jouw lichaam zorgt onder andere voor een beter humeur. Dit mineraal kan ook bijdragen aan een gezonde bloedsuikerspiegel en het verlagen van de bloeddruk. Denk je dat je een tekort aan dit mineraal hebt? Dan is het verstandig om contact op te nemen met jouw huisarts.

Waarom gebruiken vrouwen supplementen?

Ben je benieuwd waarom vrouwen supplementen gebruiken? Het onderzoek van DVJ Insights (2017) heeft, naast de meest gebruikte supplementen, ook inzichtelijk gemaakt wat de voornaamste redenen voor het gebruik van voedingssupplementen zijn.

Op de vraag aan vrouwen waarom zij één of meerdere voedingssupplementen gebruiken, zijn de volgende antwoorden te onderscheiden:

  1. 41,9% denkt niet voldoende voedingsstoffen middels de voeding binnen te krijgen en gebruikt daarom supplementen.
  2. 36,2% van de vrouwen wil haar lichaam preventief tegen ziekten beschermen en slikt om die reden een supplement.
  3. 23,3% gebruikt supplementen, omdat een huisarts dit adviseert.
  4. 19,8% slikt voedingssupplementen tegen een ziekte en / of aandoening.
  5. 19,1% neemt een supplement op aanraden van een leeftijdsgenoot / kennis.

De beste supplementen voor vrouwen en natuurlijke voeding

Voeding en voedingssupplementen vrouwenHet slikken van supplementen kan een makkelijke en effectieve manier zijn om tegemoet te komen aan de benodigde voedingsstofinname. Wat je als vrouw echter niet moet doen, is supplementen gebruiken ter vervanging van natuurlijke, gezonde voeding.

Je haalt idealiter alle benodigde voedingsstoffen uit natuurlijk voedsel. Een voedingsdeskundige, zoals een diëtist, kan jou daarbij helpen. Diegene kan een gezond voedingspatroon afstemmen op jouw levensstijl. Daarnaast zijn er andere factoren van invloed op het vaststellen van een gezond voedingspatroon. Denk daarbij aan leeftijd en mogelijke onderliggende ziekten.

Kortom, de beste supplementen voor vrouwen vervangen niet een heilzaam dieet. Ze zouden enkel als een hulpmiddel gebruikt moeten worden. Vermoed je dat je een tekort aan één of meerdere voedingsstoffen hebt? Neem dan contact op met een medisch specialist.

Ook interessant om te lezen: De 5 beste supplementen voor mannen in 2021