Wat is een weekmenu?

weekmenu gezond bij de juiste verhoudingen en indelingen

Er zijn verschillende soorten weekmenu’s. Ze hebben allemaal andere doelen en een andere opbouw. Sommigen focussen op gewichtsverlies, anderen op budget en weer anderen op een gebalanceerd dieet gedurende de hele week. Hoewel er zoveel soorten bestaan, kan je ze wel koppelen aan één definitie:

Een weekmenu is een overzicht waarbij je van elke dag kan zien wat en wanneer je eet.

Sommige weekmenu’s omvatten ook drinken, maar anderen focussen juist alleen op de vaste voeding. Drinken wordt hierbij slechts in een aantal korte zinnen beschreven, of er wordt vanuit gegaan dat je zelf je drinken voor de dag invult.

Een weekmenu gezond is een ideale manier om inzicht te hebben in wat je eet, hoeveel je eet en wanneer je eet. Je kan zelfs nog een stap verder gaan en de calorieën per dag of per maaltijd uitrekenen. Ook kan je op basis van je weekmenu je boodschappenbudget uitrekenen, wat voor sommige mensen fijn is om rekening mee te houden.

Afhankelijk van welk doel je hebt gesteld, is het volgen van een weekmenu vrij vanzelfsprekend. De moeilijkheid zit hem er hierbij in dat je je er ook aan moet houden. Ook het schrijven van een weekmenu is voor sommigen een erg lastige taak, waardoor je er ook voor kan kiezen om kant-en-klare menu’s online aan te schaffen. Let hierbij dan wel op dat deze aansluiten bij je wensen.

Is een weekmenu gezond?

een snack moet nu en dan ook kunnen

Het is lastig om van tevoren te zeggen of een weekmenu gezond is of niet. Dat is namelijk helemaal afhankelijk van wat je er aan toevoegt en waarvoor je het weekmenu wil gebruiken. Daarnaast heeft iedereen andere behoeften en dagindelingen, waardoor een gezond weekmenu er voor de één anders uit zal zien dan een gezond weekmenu voor de ander.

Er zijn wel 3 hoofdcriteria waar je je aan moet houden bij het creëren van een weekmenu, ongeacht je doel. Deze criteria zorgen ervoor dat je weekmenu gezond blijft en goed vol te houden is.

1. Weekmenu gezond: Voeg voldoende eiwitten en vezels toe

Eiwitten en vezels zijn niet alleen goed voor je lichaam, maar ook helpen ze je om je sneller een verzadigd gevoel te geven. Hierdoor zit je langer vol en zal je ook automatisch kleinere porties gaan eten, wat handig is wanneer je wil afvallen.

2. Vermijd of verminder bewerkte producten en toegevoegde suikers

Het kan echt geen kwaad om in het weekend wel eens een zak chips te delen, of om een blikje frisdrank te drinken. Probeer dit doordeweeks echter zoveel mogelijk te vermijden. Bewerkte voedingsmiddelen en producten met toegevoegde suikers voegen weinig toe aan je voedingspatroon, maar bevatten wel veel calorieën die al snel optellen. Ook zorgen suikers sneller voor een piek in je bloedsuikerspiegel, waar je later op de dag last van kan krijgen.

3. Voeg voldoende groenten en fruit toe

Volgens de schijf van vijf is het belangrijk om per dag minstens 2 stuks fruit te eten en minimaal 250 gram groenten. Het beste is om hierbij ook te variëren. Een goede regel is: volg de regenboog. Groenten van verschillende kleuren bevatten namelijk ook verschillende vitaminen die er samen voor zorgen dat je lichaam gezond blijft. Door elke dag minstens 2 kleuren te eten, krijg je gedurende de hele week lekker veel vitamines binnen. Fruit bevat wel suikers, maar natuurlijke suikers zijn beter voor je lichaam dan kunstmatige/toegevoegde suikers.

Hoe kan ik mijn weekmenu blijven volgen?

Als je een weekmenu gezond hebt gemaakt, of er een hebt gekocht, is de volgende stap je eraan houden. Ongeacht je doel kan dit best lastig zijn, en dat is ook niet heel gek. Je gaat nu namelijk volgens een schema eten, waardoor het even wennen zal zijn. Gelukkig zijn er wel een aantal tips die het makkelijker voor je maken om eraan te wennen.

  • Houdt rekening met je routine. Wanneer je weinig tijd hebt ‘s ochtends, kies dan geen weekmenu met een uitgebreid ontbijt, maar juist een met een groter diner of lunch. Het is dan makkelijker om je weekmenu gezond te volgen.
  • Zorg voor veel variatie. Let erop dat je voor elke dag van de week een ander recept/menu hebt, en het liefst ook voor de week daarop. Wanneer je 15 verschillende recepten of meer hebt, zal je ook makkelijker kunnen variëren wat het volgen van een weekmenu leuker maakt.
  • Vergeet de snacks niet. Snacks zijn niet ongezond, en soms zelfs nodig. Zorg er dus voor dat je ook snacks meeneemt in je weekmenu.
  • Geef niet op. Soms komt het voor dat je afwijkt van je menu, of misschien heb je gewoon geen energie om het een dag te volgen. Dat is helemaal okay! Je moet er ook aan wennen, dus wees niet te streng voor jezelf en probeer het de volgende dag weer.

Als je merkt dat je het weekmenu echt niet kan volhouden, je valt maar niet af of je last krijgt van gezondheidsklachten, is het goed om je weekmenu te herevalueren. Mogelijk moet je dan wat aanpassingen maken om je weekmenu gezond te maken en passend bij jouw levensstijl. Een diëtist kan je hier eventueel bij helpen.