Soms doe je alles om af te vallen, en helpt het nog geen greintje. Tientallen diëten en je dagelijks uitsloven in de sportschool zorgen nog niet voor de kleinste daling op de weegschaal. Als dit ook voor jou geldt, kan het zomaar zijn dat je een trage schildklier hebt.

Het is namelijk de taak van jouw schildklier om eten om te zetten in energie. En als die zijn werk niet goed doet, wordt het heel moeilijk om snel af te vallen.

De inhoud van dit artikel is geschreven in samenwerking met voedingsdeskundigen.

Waaraan herken je een trage schildklier?

Trage schildklierNaast dat je moeilijk gewicht verliest, zijn er meer elementen waaraan je een trage schildklier kunt herkennen.

De symptomen hiervan lopen flink uiteen. Dat komt omdat je schildklierhormonen invloed hebben op bijna alle organen en processen in je lichaam.

Als je last hebt van een trage schildklier, herken je je wellicht ook in deze symptomen:

  1. Vermoeidheid
  2. Droge en / of verdikte huid
  3. Traagheid in denken, handelen en spreken
  4. Keelpijn en een hese stem
  5. Slechte concentratie en slaapproblemen
  6. Prikkelbaar en mogelijk depressief
  7. Spierpijn of stijfheid
  8. Tintelingen in je handen
  9. Bros en uitvallend haar
  10. Lage hartslag

Veel van deze symptomen kunnen echter ook op heel iets anders wijzen. Trek daarom niet te snel een conclusie en neem contact op met je huisarts om te onderzoeken waar het écht door komt. Een simpel bloedonderzoek kan mogelijk aantonen wat de oorzaak is van deze klachten.

Symptomen traag werkende schildklier
Een aantal veelvoorkomende symptomen van een trage schildklier

Hoe kom je aan een trage schildklier?

Een trage schildklier kan een mooi excuusje zijn voor gewichtstoename, maar ook enorm frustreren. Met een trage schildklier is het namelijk heel moeilijk om gewicht te verliezen.

Voordat we bespreken wat je kunt doen tegen een trage schildklier, kijken we daarom naar de mogelijke oorzaken waarom je schildklier niet optimaal werkt. Iets zo impactvol als een traag werkende schildklier pak je natuurlijk het liefst bij de bron aan.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een trage schildklier:

  1. Auto-immuun thyreoïditis (Hashimoto): dit is een nare, chronische ontsteking van de schildklier, veroorzaakt door een ‘aanval’ van je eigen lichaam.
  2. Jodium tekort: jodium is nodig voor de aanmaak van schildklierhormonen.
  3. Tekort aan zink, selenium en magnesium: deze mineralen zijn van groot belang voor de werking van je schildklier.
  4. Aminozuren tekort: ook aminozuren zijn essentieel voor de aanmaak van schildklierhormonen.
  5. Grote hoeveelheden chemicaliën en pesticiden: brengen schade aan de werking van je schildklier.
  6. Stress: het stresshormoon cortisol werkt mogelijk mee aan een trage schildklier, dit is echter nog niet volledig onderzocht.

Ook hierbij geldt: Alvorens je conclusies trekt, ga eerst langs bij je huisarts. Een medisch specialist (zoals jouw huisarts) kan voor je nagaan welke oorzaak ten grondslag ligt aan jouw traag werkende schildklier. Wie weet speelt er heel iets anders, en dat wil je natuurlijk het liefst weten voordat je (de verkeerde) maatregelen neemt tegen een trage schildklier.

Kan je afvallen met een traag werkende schildklier?

Heb je van je huisarts te horen gekregen dat je een trage schildklier hebt? Balen, maar dan weet je in ieder geval waarom dat afvallen maar niet lukt. We snappen maar al te goed dat je, ondanks je trage schildklier, toch een paar kilo’s kwijt wilt raken. Onmogelijk is het niet, maar afvallen met een trage schildklier is allesbehalve makkelijk. Daarom raden we je aan om te werken aan het verbeteren van de traag werkende schildklier, zodat hij gewoon weer z’n werk gaat doen.

De oplossing daarvoor is – vanzelfsprekend – afhankelijk van de oorzaak van jouw trage schildklier. Als je het antwoord op de vraag nog niet hebben gekregen van je dokter, dan doe je er goed aan om dat nog te laten onderzoeken. Weet je eenmaal wat de oorzaak is? Dan krijg je waarschijnlijk een recept mee naar huis voor de apotheek. Maar weet dat je ook zelf nog een hoop kan doen om jouw schildklier een opkikker te geven.

  1. Zorg voor voldoende jodium in je eten. De aanbeloven dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen is 150 mg. Jodium vindt je onder andere in gejodeerd zout, vette zeevis, witvis, ei, kaas en zeewier (zoals kelp).
  2. Eet voedingsmiddelen die rijk aan zink zijn. Hiervan wil je ongeveer 7 tot 9 mg per dag binnenkrijgen. Zink vindt je onder andere in rundvlees, graanproducten, peulvruchten, noten en groene groente. Ook zink supplementen kunnen een effectief hulpmiddel zijn.
  3. Zorg ervoor dat je ongeveer 70 mg selenium per dag binnenkrijgt. Paranoten zijn daar een hele goede bron van.
  4. Je hebt ± 350 mg magnesium per dag nodig. Magnesium haal je bijvoorbeeld uit volkoren producten, maar ook uit spinazie en ongezouten noten.
  5. Eet zoveel mogelijk biologisch en zuivel en vlees van grasgevoerd vee. Hierin vind je minder pesticiden en andere chemicaliën die schadelijk zijn voor je schildklier.

Met een gezond en gebalanceerd dieet, krijg je alles binnen voor een goedwerkende schildklier. Maar er kunnen allerlei redenen zijn waarom dat toch niet lukt. Sommige mensen nemen bepaalde voedingsstoffen bijvoorbeeld minder goed op dan anderen. Gezond eten is de basis, maar bepaalde supplementen (met bijvoorbeeld zink en magnesium) kunnen hier een hele waardevolle aanvulling op zijn om je schildklier en de rest van je lichaam nét dat beetje extra te geven.