Welke soorten thee bestaan er?

Van oorsprong komt thee uit China, waar men het al sinds duizenden jaren drinkt. Thee wordt gemaakt door de gedroogde bladeren van de Camellia sinensis (theeplant) in heet water te laten trekken. De thee bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Wanneer je thee laat trekken, komen er smaak- en geurstoffen vrij. andere stoffen die hierbij vrijkomen zijn cafeïne (ook wel theïne genoemd), theanine en fluoride. Er bestaan verschillende soorten thee. Deze krijgen hun naam afhankelijk van hun oxidatieniveau.

 • Zwarte thee is volledig geoxideerd. In Nederland drinkt men voornamelijk zwarte thee.
 • Oolong is bijna volledig geoxideerd, maar niet zoveel als zwarte thee. Soms wordt het ook wel blauwe thee genoemd.
 • Groene thee is niet geoxideerd. De blaadjes hiervan zijn vaak gestoomd of gekookt.
 • Jasmijnthee is groene thee, maar dan met de toevoeging van jasmijnbloesem.
 • Witte thee is, net als groene thee, niet geoxideerd. Hiervan worden de blaadjes of bloesem echter alleen gedroogd, niet gestoomd.
 • Pu-er thee is gefermenteerde thee en kan heel lang bewaard worden.
voordelen thee drinken zijn er zeker

Deze thee is allemaal afkomstig van één plant. Er bestaat ook thee van andere planten of kruiden, zoals kamille, munt of rooibos. Dit noemen we dan “kruidenthee”, maar officieel is het geen thee.

Wat zijn de voordelen thee drinken?

Thee drinken is niet alleen lekker, maar het is ook goed voor je lichaam. Sowieso helpt thee drinken bij het hydrateren van je lichaam, dus dat is al mooi meegenomen. Daarnaast is een warme kop thee ook ideaal om even mee te ontspannen. Thee zelf heeft echter ook nog verschillende voordelen die van toepassing zijn op je gezondheid. Welke dat zijn, lees je hier.

1. Voordelen thee drinken: Thee verlaagt de kans op een beroerte

Zowel de Consumentenbond als het Voedingscentrum beamen dat het drinken van groene en zwarte thee de kans op een beroerte verminderd[1]Rolvink, R. (2021, 11 juni). Feiten en fabels over thee. Consumentenbond. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van https://www.consumentenbond.nl/gezond-eten/feiten-en-fabels-over-thee. Het Voedingscentrum geeft daarbij aan dat je al baat hebt bij het drinken van 3 koppen thee per dag.

2. Goed voor je cholesterol

Het drinken van groene thee kan mogelijk bijdragen aan het verlagen van je LDL-cholesterol, volgens de Consumentenbond (1). Thee van de theeplant draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed**. Daarnaast zou het weinig tot geen invloed hebben op je HDL-cholesterol gehalte (de “goede” cholesterol variant)[2]NU.nl. (2011, 11 juli). Groene thee verlaagt cholesterol. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van https://www.nu.nl/gezondheid/2562091/groene-thee-verlaagt-cholesterol.html.

3. Voordelen thee drinken: kruidenthee

Hoewel kruidenthee officieel geen “echte” thee is, kan je het natuurlijk wel als thee drinken. Afhankelijk van welk kruid je gebruikt, heeft kruidenthee namelijk ook nog verschillende voordelen voor je gezondheid. We zetten een aantal kruiden en hun effecten hieronder voor je neer.

 • Munt is goed voor de normale darmwerking**
 • Kamille helpt bij geestelijke druk en inspanning**
 • Lavendel heeft een gunstige invloed op de slaapfunctie**
 • Valeriaan heeft een gunstige invloed op de slaapfunctie**
 • Frambozenblad is effectief bij ongemakken tijdens de menstruatie**
 • Zoethout is goed voor een normale maag-functie**
 • Gember is maagvriendelijk**

**: Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

Is thee drinken veilig?

kruidenthee is officieel geen thee maar wordt wel zo gedronken

Over het algemeen is het veilig om thee te drinken. Wel zijn er een aantal richtlijnen waar je je aan kan houden voor je eigen gezondheid. Zo wordt het aangeraden voor kinderen onder 13 jaar om niet meer dan 2 koppen thee per dag te drinken. Dit heeft te maken met het cafeïnegehalte in de thee. Ook zwangere vrouwen kunnen daardoor beter niet teveel thee drinken. Vier koppen op een dag is voldoende wanneer je genoeg afwisselt met water.

Met betrekking tot kruidenthee is het belangrijk dat de kruiden geen negatieve werking hebben op je huidige medicatie en dat zij geen stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn. Van de meeste kruidentheeën zijn 2 koppen per dag goed gezond. Wil je meer drinken, dan is het handig om eerst even contact op te nemen met je huisarts.

Daarnaast is het sowieso handig om voldoende afwisseling te hebben met andere dranken. Een kop koffie en een paar glazen water per dag passen ook goed bij een gebalanceerd en gevarieerd dieet. Net zoals verse vruchtensappen.

Referenties

Referenties
1 Rolvink, R. (2021, 11 juni). Feiten en fabels over thee. Consumentenbond. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van https://www.consumentenbond.nl/gezond-eten/feiten-en-fabels-over-thee
2 NU.nl. (2011, 11 juli). Groene thee verlaagt cholesterol. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van https://www.nu.nl/gezondheid/2562091/groene-thee-verlaagt-cholesterol.html