Iedereen houdt van lekker eten. Je houdt er er vast ook van om wel eens te snacken, maar na een aantal ongezonde koekjes, zakken chips en ijsjes, merk je dat je lichaam het daar niet helemaal mee eens is. Dat betekent echter niet meer dat je niet mag snacken. Wij zullen je juist vertellen hoe het wel kan; op een verantwoorde manier.

In dit artikel beschrijven wij een aantal gezonde snacks die je met een gerust hart kun eten. Tevens zoomen we in op een aantal snacks die je beter kunt vermijden en de reden daarvoor.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in
samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Heb je een gewicht dat bij je past, dan voel je je gezonder. Een passend gewicht voorkomt tenslotte veel gezondh...
€29,95 eenmalig

Verantwoord lekker eten? 8 gezonde snacks op een rij

Lekker etenLekker en gezond eten komt in allerlei vormen en maten. Wanneer mensen gezonde maaltijden eten, kunnen ze nog steeds erg ongezonde snacks eten.

Wij hebben hiervoor een lijstje met een aantal lekker eten ideeën als alternatief. Net zo lekker, maar als voeding een stuk gezonder!

1. Gemengde noten

Gemengde noten, indien ongezouten, zitten boordevol gezonde vetten en geven je een lekker verzadigd gevoel. Daardoor zal je langduriger geen trek hebben. Amandelnoten in een notenmix zijn bijvoorbeeld super gezond.

Ook ongezouten pinda’s en cashewnoten dragen bij aan het tegengaan van een hongergevoel. Een mooie win-win, want ze zitten ook vol met heilzame voedingsstoffen!

2. Gesneden groenten met humus

Groenten bevatten erg weinig calorieën en zitten vol met vitamines. Humus is een eiwitrijk smeersel dat de groenten nog lekkerder maakt. Het valt dus perfect te combineren met groentegerechtjes als snack, is gezond en maakt jouw eten lekkerder.

3. Appel met pindakaas is gezond

Je kent deze combinatie wellicht nog niet, maar appel past heel goed bij pindakaas. Strooi er wat kaneel overheen en je hebt een heerlijk en gezond tussendoortje!

4. Pure chocolade als lekker eten

Chocolade van 60% of meer cacao zit boordevol antioxidanten. Zo slecht is het dus niet eens! Wanneer je zo nu en dan wat pure chocolate eet, is dat niet alleen heel lekker, maar zorgt het mogelijkerwijs ook voor een betere gemoedstoestand.

5. Tomaat en mozzarella

Tomaat bevat veel vitamines en mozzarella bevat tal van goede vetten. Samen met wat basilicum is dit een snack om lekker te eten.

6. Edamame als gezonde snack

Geroosterde edamame (gerechtje van onrijpe sojabonen) is een heerlijk licht tussendoortje. Het bevat veel ijzer en magnesium; twee belangrijke mineralen voor je lichaam. Zo heb je geen ijzer of magnesium supplementen meer nodig!

7. Chia pudding

Chia pudding kan je zelf maken door het superfood chiazaad te mengen met water of amandelmelk. Voeg er wat kruiden of pure chocolade aan toe voor een heerlijke smaaksensatie.

8. Lekker eten dankzij augurken

Augurken zijn lekker zuur en bevatten slechts 8 calorieën per stuk. Het kan dus helemaal geen kwaad om er een paar te snacken wanneer je trek hebt. Daarnaast zijn er bepaalde augurken verkrijgbaar die gefermenteerd zijn. Deze augurken zijn niet alleen heel erg lekker, maar zijn alsmede goed voor jouw darmflora.

Welke snacks kan je het beste vermijden?

zelfgemaakt eten is vaak het lekkerstLekker gezond eten is niet altijd even makkelijk als je niet precies weet welke snacks je het beste kan vermijden.

In principe zijn veel snacks goed te doen mits je ze met mate eet. Er zijn echter ook wat tussendoortjes die je beter kunt laten liggen.

Daarbij gaat het voornamelijk om snacks met slechte toevoegingen, of stoffen die in een te hoge mate in de snacks zitten (zoals bijvoorbeeld heel veel suiker). Onderstaand lichten wij 3 soorten snacks toe die je beter kunt vermijden.

1. Snacks met veel toegevoegde suikers

Verpakte koekjes, snoepjes en drankjes bevatten vaak ontzettend veel toegevoegde suikers. Het is dan wel lekker eten, maar helemaal niet zo gezond. Als je dan erg trek hebt in een koekje, probeer dan eens aan de hand van een lekker eten recept om een cake of koekjes te maken. Dan weet je precies wat erin zit.

2. Ongezond lekker eten zoals chips en patat

Hoe lekker ze ook zijn: je kan aardappelchips beter laten staan. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat patat en aardappelchips in verband staan met gewichtstoename. Kies dan liever voor groentechips of zoete aardappel patatjes uit de oven.

3. Bewerkte kaas- en vleesproducten

Op zichzelf zijn kaas- en vleesproducten niet zo heel ongezond. Let er echter op dat je geen bewerkte producten eet, zoals een Cordon Bleu, of kaas dipsaus. Kies liever voor een onbewerkte variant als je hiervan wilt snacken. Dat is net zo lekker eten als een bewerkt product.