Wat is het belang van een gezond dieet?

gezonde voedingsmiddelen komen voor in allerlei soorten en maten

Een gevarieerd en gebalanceerd dieet is erg nuttig voor je gezondheid. Niet alleen omdat voeding de basis van je lichaam vormt, maar ook omdat bepaalde vitamines en mineralen belangrijk zijn voor het functioneren van je organen, spieren en cellen. Wanneer je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zal je lichaam minder goed gaan functioneren en kan het zelfs vatbaarder zijn voor ziekten en aandoeningen.

Een gebalanceerd dieet ziet er voor iedereen anders uit, maar de basis bestaat uit allerlei gezonde voedingsmiddelen. Deze bevatten vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. Hieronder kan je een lijstje vinden met voeding dat je nodig hebt om gezond te kunnen blijven eten:

  • Verschillende groenten
  • Verschillende fruitsoorten
  • Volkoren granen en graanproducten
  • Eiwitrijke voeding, zoals peulvruchten, vlees, vis, eieren en noten
  • Gezonde vetten, zoals die uit plantaardige oliën, noten, zaden, pitten en vette vis

Natuurlijk gebeurt het wel eens dat je een ongezonde maaltijd binnenkrijgt, of liever naar een snackbar gaat. Dat is ook zeker geen probleem. Zolang je maar voor het grootste gedeelte gezond en gebalanceerd blijft eten, is er niks aan de hand.

Onmisbare gezonde voedingsmiddelen voor bij jou in huis

kruiden zijn lang houdbaar en erg gezond

Soms heb je wel eens van die dagen dat je geen zin hebt om naar de supermarkt te gaan, of simpelweg geen tijd ervoor hebt. Dan bestaat je keuze uit eten bestellen of een maaltijd klaarmaken met de dingen die je al in huis hebt. Dat laatste is sowieso een handige optie, omdat dit vaak dingen zijn die je lang kan bewaren, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken om de houdbaarheidsdatum. Hieronder hebben we een lijst gemaakt met een aantal gezonde voedingsmiddelen die eigenlijk niet in je huis mogen ontbreken.

1. Gedroogde of ingeblikte bonen en linzen

Bonen, linzen en andere peulvruchten zijn een ontzettend grote bron van vitamines en mineralen. Bovendien zijn zowel de gedroogde als de ingeblikte varianten erg lang houdbaar, waardoor je ze zo goed als onbeperkt kan bewaren. Bonen zijn een grote bron van ijzer, vitamine B en magnesium, waardoor je ze makkelijk kan toevoegen aan een maaltijd als je snel iets wil klaarmaken.

2. Gezonde voedingsmiddelen: Bevroren groenten en fruit

Wist je dat de meeste bevroren vruchten en groenten nog voldoende vitaminen bevatten? Dat maakt ze perfect om standaard in je huis te hebben. De meeste vruchten en groenten worden in kleine zakjes of doosjes verpakt, waardoor je ze makkelijk kan opbergen in een lade van de vriezer. Ook hoef je ze niet in één keer te gebruiken omdat je een kleine portie per keer uit de verpakking kan halen.

3. Noten en zaden

Noten en zaden bevatten zowel veel goede vetten als eiwitten, wat ze een goed onderdeel van je standaard inventaris zijn. Ook pasta’s van deze noten, zoals pindakaas of amandelpasta zijn lang houdbaar. Je kan noten, zaden en pitten ongeveer 4 maanden lang bewaren en ook deze passen in vrijwel elke maaltijd.

4. Gezonde voedingsmiddelen: Granen

Brood kan soms snel oud worden, maar meel en bloem zijn erg lang houdbaar mits ze in de juiste omgeving staan. Door te weten hoe je zelf brood bakt, heb je met wat granen in huis altijd de mogelijkheid om een lekker vullende maaltijd klaar te maken. Daarnaast zijn granen een grote bron van vezels, welke weer goed zijn voor de gezondheid van je darmen.

5. (Appel)azijn

Wist je dat je azijn voor verschillende doeleinden kan gebruiken? Zo kan je het gebruiken in dressings of deeg voor gebakjes en brood, maar is het ook een ideale substantie om je keuken mee schoon te maken. Appelazijn heeft een goede smaak voor maaltijden, maar witte azijn is hier ook geschikt voor. Appelazijn heeft daarnaast ook nog als voordeel dat het ontstekingsremmend werkt en zelfs verschillende voordelen heeft voor de gezondheid van je hart.

6. Kruiden als gezonde voedingsmiddelen

Kruiden geven niet alleen je eten smaak, maar ze zijn ook erg lang houdbaar. Bovendien hebben de meeste kruiden ook eigenschappen die bevorderend zijn voor je gezondheid. Zo is tijm goed voor je keel en kan kurkuma helpen bij het verminderen van ontstekingen. Door standaard wat kruiden in huis te hebben, weet je zeker dat je maaltijden goed smaken en je lichaam goed gezond blijft!