Wat is je weerstand?

weerstand verbeteren met voeding

Wanneer je ziek bent, heb je meestal koorts. En wanneer iedereen loopt te snotteren, maar jij niet, dan weet je dat je weerstand goed werkt. Je weerstand is namelijk een soort interne beschermer van je lichaam. Alle binnendringers, ziekmakers en andere vervuilende stoffen worden bevochten en weer afgevoerd, zodat je lichaam optimaal kan blijven functioneren.

Je weerstand is een systeem dat geregeld wordt door meerdere organen, cellen en bloedcellen. Ze werken met elkaar samen om je in goede vorm te houden en zorgen ervoor dat je lichaam de rest van zijn functies goed kan uitvoeren. Je kan het zien als kleding. In de winter kleed je je dik aan om jezelf te beschermen tegen de kou, maar je kan nog steeds gewoon lopen, rennen en je armen bewegen.

Je weerstand houdt je dus gezond, maar soms werkt je weerstand iets té goed. In dat geval valt je weerstand ook veilige stoffen aan, of bevecht het je lichaamseigen cellen. We spreken dan van een allergie of een auto-immuunziekte. Ook dit kan echter verlicht worden met de juiste voeding.

Je weerstand verbeteren met een gezond en gevarieerd dieet

citrus en knoflook zijn erg gezond

Om je immuunsysteem te verbeteren, kan je het beste gebruik maken van wat de natuur te geven heeft. Dit houdt in dat je de beste immuun boosters uit je voeding kan halen. Een gevarieerd en gezond dieet is hierbij erg belangrijk. De volgende voedingsmiddelen helpen allemaal bij het weerstand verbeteren van je lichaam.

1. Citrusvruchten

Een van de dingen die citrusvruchten zo bekend maakt is dat ze veel vitamine C bevatten. Vitamine C heeft een erg zure smaak, maar is ontzettend gezond voor je lichaam. Het helpt namelijk bij het aanmaken van witte bloedcellen die op hun beurt weer helpen bij het bevechten van slechte stoffen in het lichaam.

2. Weerstand verbeteren met knoflook

Knoflook wordt al eeuwen gebruikt bij het bestrijden van ziekte. Dit komt omdat knoflook zowel helpt bij het verhogen van je weerstand, als dat het je bloeddruk kan verlagen. Wanneer je een lagere bloeddruk hebt, heb je ook gelijk weer minder kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast is het gebruik van knoflook in maaltijden erg lekker, waardoor het sowieso geen kwaad kan om het regelmatig te eten.

3. Gember

Lekker als thee, extract, of in de maaltijd, gember is een alleskunner. Ook op het gebied van gezondheid heb je veel aan gember. Deze wortel werkt namelijk ontstekingsremmend, waardoor pijnlijke plekken in het lichaam verzachten en je je snel beter voelt. Gember helpt daarnaast ook bij het verminderen van misselijkheid, zodat je je al snel weer fit voelt om dingen te ondernemen.

4. Weerstand verbeteren met yoghurt

In yoghurt zitten miljoenen bacteriën die allemaal goed zijn voor je gezondheid. Deze bacteriën noemen we probiotica. Probiotica zijn erg voordelig voor je darmen, omdat ze het ecosysteem van je verteringsstelsel gezond houden. Omdat je darmen ook een erg grote rol spelen in je immuunsysteem, is het daarom belangrijk om ze goed te verzorgen.

5. Groene thee

Zowel groene als zwarte thee bevatten veel antioxidanten, maar groene thee bevat vooral veel EGCG, een type antioxidant dat een grote rol speelt in het functioneren van je immuunsysteem. Daarnaast bevat groene thee L-theanine, een aminozuur dat je witte bloedcellen helpt om je lichaam beter te kunnen beschermen.

6. Rode paprika

Net als citrusvruchten, bevat een rode paprika erg veel vitamine C. Toch heeft het een extra vitamine wat het zo gezond voor je lichaam maakt, namelijk: vitamine A. Vitamine A is namelijk erg belangrijk voor de gezondheid van je ogen en huid, waardoor deze in goede staat verkeren en daarmee je lichaam gezond houden.

7. Weerstand verbeteren met kurkuma

Kurkuma bevat veel curcumine, een stofje dat antivirale eigenschappen heeft en in staat is om schade aan je spieren te herstellen. Ook bevat kurkuma veel antioxidanten die je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade, waardoor je minder snel last hebt van pijn of stijve ledematen.