Het belang van gezonde nagels

vitamine voor nagels helpen je nagels om gezond te blijven

Nagels lijken maar rare extra’s op onze vingertoppen en tenen, maar ze hebben eigenlijk een belangrijke functie. Zo zorgen nagels ervoor dat ze je zenuwuiteinden beschermen. Zo kan er geen eelt ontstaan op deze plekken en behoud je daardoor beter gevoel. Tegenwoordig hebben we er ook andere functies voor bedacht, zoals het krabben van de huid of het versieren van je nagels. Je nagels bestaan uit drie lagen[1]Wikipedia-bijdragers. (2022b, april 24). Nagel (anatomie). Wikipedia. Geraadpleegd op 18 mei 2022, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Nagel_(anatomie):

  • De hoornlaag. Dit is de bovenste laag van je nagels en het wordt ook wel de schubbenlaag genoemd. Wanneer deze erg droog is, kan het loskomen. Hierdoor ontstaan gespleten nagels.
  • De keratinelaag. Deze laag houdt vocht en vet vast en neemt ook voedingsstoffen op. Hierdoor blijven je nagels, bij de juiste voeding, gezond.
  • De epitheellaag. Dit is de onderste laag van je nagels en deze zit vast aan de nagelwal. Dit zit aan de zijkant van je nagels.

De reden dat je je nagels gezond wil houden is omdat ze dus je vingers en tenen goed beschermen. Daarnaast zien gezonde nagels er vaak ook goed verzorgd uit, wat op sociaal gebied een goede indruk kan maken. Gezonde nagels kan je herkennen aan een glad uiterlijk met een uniforme kleur.

Daily Women Formula is ontwikkeld voor de actieve vrouw. De vrouw die bewust en gezond leven belangrijk vindt - juist wanneer het leven veel van haar vraagt. Onze doordachte formule van hoogwaardige nutriënten ondersteunen je bij iedere levensstijl, ieder moment van je cyclus en iedere leeftijd.
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.96
5/5

35.000+ tevreden klanten

Welke vitamine voor nagels bestaat er?

nagelolie kan goed voor je nagels zorgen

Wanneer je gebalanceerd en gezond eet, zal je zeer waarschijnlijk ook gezonde nagels hebben. Je kan je nagels echter ook ondersteunen door bepaalde vitamines of mineralen. Dit kan je doen door voeding met deze voedingsstoffen te nuttigen, maar je kan ook supplementen nemen of crèmes/oliën smeren op je nagels zelf. Welke stoffen allemaal goed zijn voor je nagels, lees je hieronder.

1. Vitamine B8

Vitamine B8 wordt ook wel biotine genoemd[2]InfoNu. (z.d.). Vitamine B8-tekort: symptomen, oorzaak en behandeling. Geraadpleegd op 18 mei 2022, van … Continue reading. Deze vitamine is een wateroplosbare vitamine en het draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme*. Het helpt daarbij ook om je nagels, haar en huid gezond te houden. Deze vitamine komt veel voor in eieren, melkproducten, sojaproducten en orgaanvlees.

2. Vitamine voor nagels: Seleen

Hoewel seleen officieel geen vitamine is, is het wel een mineraal dat erg belangrijk is voor je nagels. Dit element functioneert als antioxidant en helpt om de rode bloedlichaampjes en andere cellen te beschermen[3]Voedingscentrum. (z.d.-c). Selenium (seleen). Geraadpleegd op 18 mei 2022, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/seleen.aspx. Seleen is goed voor de nagels*.

3. Vitamine C

Een essentiële vitamine voor je nagels is vitamine C. Deze vitamine draagt namelijk bij aan de productie van collageen, een bestandsdeel van je nagels, haren en huid. Wanneer je te weinig vitamine C binnenkrijgt, kan je last krijgen van broze nagels[4]InfoNu. (z.d.-b). Vitamine C-tekort: symptomen, oorzaak en behandeling. Geraadpleegd op 18 mei 2022, van … Continue reading.

4. Vitamine voor nagels: Zink

Zink is een spoorelement dat betrokken is bij de stofwisseling van het lichaam[5]Voedingscentrum. (z.d.-d). Zink. Geraadpleegd op 18 mei 2022, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zink.aspx. Net als seleen functioneert zink deels als antioxidant. Daarnaast is het nodig bij de opbouw van bepaalde eiwitten. Het draagt bij aan het behoud van normale nagels*. Je kan zink vinden in noten, graanproducten, schaaldieren, vlees en kaas.

5. IJzer

IJzer is een mineraal dat bijdraagt aan de productie van hemoglobine, een onderdeel van je rode bloedcellen. Er bestaan twee soorten ijzer: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer kan je vinden in dierlijke vlees- en melkproducten en non-heemijzer kan je vinden in plantaardige producten. Een tekort aan ijzer kan leiden tot brozere nagels, waardoor het belangrijk is om voldoende ijzer binnen te krijgen[6]InfoNu. (z.d.-a). Gezonde nagels krijgen: vitamine C, B8, ijzer en zink. Geraadpleegd op 18 mei 2022, van … Continue reading.

Wat kan je doen om je nagels gezond te houden?

Naast het binnenkrijgen van voldoende vitamines en mineralen zijn er ook nog andere dingen die je kan doen om je nagels gezond te houden. Deze tips hebben vooral te maken met hygiëne en verzorging. Bovendien kan je ze makkelijk uitvoeren op elk moment van de dag.

  • Was je handen regelmatig om je nagels schoon te houden.
  • Houd je nagels gehydrateerd met een vette crème of zalf. Ook olie of nagelriemolie kan hierbij helpen.
  • Maak je nagels regelmatig schoon.
  • Bijt je nagels niet.
  • Lak je nagels niet te vaak, maar geef ze ook de tijd om weer te herstellen. Vooral nagellakremover kan schadelijk zijn voor je nagels.

*: Gezondheidsclaim goedgekeurd door de Europese Commissie

Referenties

Referenties
1 Wikipedia-bijdragers. (2022b, april 24). Nagel (anatomie). Wikipedia. Geraadpleegd op 18 mei 2022, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Nagel_(anatomie)
2 InfoNu. (z.d.). Vitamine B8-tekort: symptomen, oorzaak en behandeling. Geraadpleegd op 18 mei 2022, van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/169850-vitamine-b8-tekort-symptomen-oorzaak-en-behandeling.html
3 Voedingscentrum. (z.d.-c). Selenium (seleen). Geraadpleegd op 18 mei 2022, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/seleen.aspx
4 InfoNu. (z.d.-b). Vitamine C-tekort: symptomen, oorzaak en behandeling. Geraadpleegd op 18 mei 2022, van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/64998-vitamine-c-tekort-symptomen-oorzaak-en-behandeling.html
5 Voedingscentrum. (z.d.-d). Zink. Geraadpleegd op 18 mei 2022, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zink.aspx
6 InfoNu. (z.d.-a). Gezonde nagels krijgen: vitamine C, B8, ijzer en zink. Geraadpleegd op 18 mei 2022, van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/beauty/184720-gezonde-nagels-krijgen-vitamine-c-b8-ijzer-en-zink.html