Overweeg je om producten voor een mooie huid te gebruiken, zoals een vitamine C serum? Dan ben je mogelijk op zoek naar aanvullende informatie. Want wat zou zo’n serum nou precies kunnen bewerkstelligen? Een goede vraag!

In dit artikel zoomen we daarom in op dit huidverzorgingsproduct en leggen we uit wat vitamine C als voedingsstof doet, wat de wetenschap achter een vitamine C serum is en geven we aan wanneer je huid het kan gebruiken.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Wat is vitamine C?

Vitamine C serum Vitamine C is wellicht de bekendste vitamine. Vitamine C functioneert als een antioxidant en houdt onze weerstand op peil. Daarbij zorgt het ook voor een goede ijzeropname en helpt het bij de aanmaak van bindweefsel in ons lichaam.

Vitamine C is volop aanwezig in verschillende groente- en fruitsoorten en vormt een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voedingsstofinname.

Vroeger hadden zeelieden regelmatig last van een vitamine C tekort, waardoor zij scheurbuik opliepen. Tegenwoordig komt een vitamine C tekort zelden voor en kan men een tekort gemakkelijk verhelpen met behulp van supplementen of door meer groente en fruit te eten.

Aangezien vitamine C ook bijdraagt aan de stevigheid en de gezondheid van de huid, worden er tegenwoordig steeds meer huidverzorgingsproducten zoals een vitamine C serum op de markt gebracht.

De wetenschap achter een vitamine C serum

Een vitamine C serum is eigenlijk een huidverzorgingsproduct met toegevoegde vitamine C. Dit is ontwikkeld omdat deze vitamine meerdere goede eigenschappen voor de huid heeft.

1. Het hydrateert de huid

Vitamine C helpt bij het vasthouden van vocht, wat ideaal is wanneer je last hebt van een droge huid. Je huid zal daardoor minder droog aanvoelen en minder snel last hebben van scheurtjes.

2. Deze vitamine helpt bij het aanmaken van collageen

Collageen is een belangrijke versteviger van de huid, welke naarmate je leeftijd vordert in mindere mate wordt aangemaakt. Door het gebruikt van een vitamine C serum, krijgt je collageen aanmaak een boost, waardoor fijne rimpels en lijntjes minder zichtbaar worden.

3. Het beschermt tegen zonschade

Vitamine C tegen zonschadeTe veel blootstelling aan direct zonlicht is schadelijk voor de huid. De antioxidatieve eigenschappen van het serum zorgen er echter voor dat deze schade wordt tegengegaan.

Met andere woorden: Een goed serum die deze vitamine bevat, kan jouw huid beschermen tegen zonschade. Dat is nog niet alles! Lees verder om te weten te komen wat een vitamine C serum nog meer kan bewerkstelligen.

4. Vitamine C versnelt de wondgenezing

Wanneer je een wondje hebt, kan vitamine C bijdragen aan het versnellen van het genezingsproces. De antioxidatieve eigenschappen voorkomen dat het wondje gaat irriteren en de extra aanmaak van bindweefsel helpt bij een snel herstel, zo blijkt uit onderzoek.

5. Het vermindert pigmentvlekken

Door ouderdom, zonlicht en andere factoren, kunnen er pigmentvlekken op je huid ontstaan. Een serum met deze vitamine helpt om dit te voorkomen en om je huid een effen kleur te geven. Ook kan een goed vitamine C serum acne helpen verminderen.

Heeft jouw huid een vitamine C serum nodig?

Wanneer je gezond eet, heb je niet perse extra van deze vitamine nodig in de vorm van een serum met vitamine C. Desalniettemin kan het gebruikmaken van een serum helpen bij het verminderen van ouderdomsverschijnselen, wat sommige mensen belangrijk vinden.

Een natuurlijk vitamine C serum is doorgaans geschikt voor elk huidtype en heeft vrijwel geen negatieve eigenschappen. Of het nodig is om te gebruiken is dus een persoonlijke beslissing, maar heeft geen medische noodzaak.