Vroeger moest je speciaal naar een apotheek voor micronutriënten supplementen. Hedendaags kan je ze kopen in veel winkels. Zo worden deze supplementen verkocht in drogisterijen en zelfs sommige supermarkten. Eenmaal daar heb jij keuze in vele merken.

Zoveel keuze maakt het soms lastig om te bepalen welke jij moet kiezen. In dit artikel vertel ik jou meer over supplementen met micronutriënten. Micronutriënten is een andere benaming voor vitamines en mineralen. Ik leg jou ook uit wat een goede keuze is voor deze supplementen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Wat zijn micronutriënten supplementen?

Micronutriënten supplementenDit zijn producten die bedoeld zijn als eventuele aanvulling op de dagelijkse voeding. Deze producten zijn te koop in de vorm van capsules, drankjes, poeders en druppels.

Het kan verschillende stoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen en spoorelementen. Dit wordt apart verkocht, maar ook in combinatie. Er zijn ook voedingssupplementen met bioactieve stoffen of kruiden, zoals kurkuma en ginseng.

Bioactieve stoffen zijn stoffen die een bepaalde biologische of fysiologische activiteit of functie hebben. Ons lichaam heeft deze stoffen niet nodig.

Het is nog niet bewezen dat bioactieve stoffen een meerwaarde kunnen bieden. Voorbeelden hiervan zijn flavonoïden, creatine, cafeïne en fytosterolen (plantensterolen).

Wanneer heb jij micronutriënten supplementen nodig?

De meeste mensen hebben geen micronutriënten supplement nodig. Dankzij een gevarieerd voedingspatroon krijgen de meeste mensen voldoende vitamines en mineralen binnen.

Voor sommige doelgroepen is het zeer aan te bevelen om goede vitaminesupplementen te nemen. Bijvoorbeeld zwangere vrouwen, oudere mensen en jonge kinderen.

Tevens kan een supplement met micronutriënten handig zijn wanneer iemand last heeft van een opnametekort of een tekort aan één of meerdere voedingsstoffen. In dat geval kan een voedingssupplement een handig hulpmiddel zijn om jouw voedingspatroon te verrijken met benodigde micronutriënten.

Verhoogde behoefte aan vitamines en / of mineralen

Extra behoefte aan vitamines en mineralenSommige mensen kunnen wel een meerwaarde hebben aan het nemen van voedingssupplementen. Bij ziekte, te weinig voeding of een eenzijdig voedingspatroon kunnen er tekorten van bepaalde vitamines en mineralen ontstaan.

Bij regelmatig extreme sportinspanningen kan de behoefte aan vitamines en mineralen verhoogd zijn. Als iemand daarnaast te weinig buitenkomt, is er behoefte aan extra vitamine D. Een supplement met het micronutriënt vitamine D kan dan een effectief hulpmiddel zijn.

Ook vegetariërs en veganisten hebben baat bij het nemen van bepaalde supplementen, aangezien zij dierlijke producten uit hun dieet schrappen en daardoor een tekort aan vitamines zoals B12 kunnen oplopen.

Tips omtrent supplementen met micronutriënten

Onderstaand beschrijf ik enkele tips met betrekking tot micronutriënten supplementen. Per slot van rekening is het zaak om ze op een verantwoorde manier te gebruiken. Voor alle voedingssupplementen geldt dat ze niet een gevarieerd en gezond dieet vervangen. Je zou ze dus enkel moeten gebruiken ter aanvulling op jouw dieet.

Lees verder om meer te weten te komen over enkele tips met betrekking tot supplementen met micronutriënten.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

De ADH van een vitamine of mineraal geeft de hoeveelheid aan die voldoende is voor de gemiddelde persoon. Dit is vastgesteld door wetenschappelijk onderzoek of op basis van consensus van experts.

Maximale dosering supplementen

Voor jouw veiligheid is het van belang om een voedingssupplement te kiezen dat maximaal 200% van de ADH bevat. Wettelijk kan er zelfs daadwerkelijk tot 50% meer van de stof inzitten dan dat er op het etiket staat. Dit mag doordat na verloop van tijd het gehalte van stoffen in het supplement minder wordt.

Een dosis boven de grens van 200% (op het etiket) kan toxische gevolgen hebben. Een te hoge dosis vitamine B6 kan bijvoorbeeld zorgen voor klachten aan het zenuwstelsel, zoals zenuwpijnen en gevoelloosheid.

Gevolgen te hoge doseringen

De vetoplosbare vitamines slaan op in het vet in jouw lichaam. Daardoor kan het opstapelen tot een hoge dosis en toxische gevolgen hebben.

Een overschot van wateroplosbare vitamines plas jij uit. Toch kan het tijdens het proces ook schadelijke gevolgen hebben.

Samenstelling micronutriënten supplementen

Voedingssupplementen met micronutriëntenHet supplement bestaat doorgaans niet alleen uit de vitamines en / of de mineralen. Om het tablet te persen of de capsule te vullen, worden er hulpstoffen gebruikt.

Kwalitatief goede micronutriënten supplementen bevatten zo min mogelijk hulpstoffen. Minder kwalitatieve voedingssupplementen bevatten vaak veel hulpstoffen, zoals lactose, talk en ijzeroxide. Er worden ook regelmatig synthetische conserveermiddelen, suiker (sacharose) en zetmeel gebruikt.

Let op allergenen in voedingssupplementen als jij een allergie of overgevoeligheid voor bepaalde stoffen hebt. Als jij veganist of vegetariër bent, dan is het belangrijk om op te letten of er geen dierlijke substanties (zoals gelatine) in het supplement zitten.

Vorm van de vitamines en mineralen

Er zijn verschillende vormen van vitamines en mineralen. Soms kan een andere vorm van betere kwaliteit zijn. Ik heb een aantal van deze micronutriënten in kaart gebracht.

Vitamine A

In veel voedingssupplementen wordt vitamine A verwerkt als retinolpalmitaat. Deze vorm van vitamine A is redelijk onstabiel en vervalt snel. Bètacaroteen (provitamine-A) is een betere vorm van vitamine A.

Vitamine C

Vitamine C in de vorm van een mineraalascorbaat heeft de voorkeur boven de vorm van ascorbinezuur. Voorbeelden hiervan zijn magnesium- of zinkascorbaat. Deze vorm is beter voor jouw maagwand en tandglazuur. Bovendien wordt deze vorm beter opgenomen door de cellen.

Vitamine D

Er zijn twee vormen van vitamine D, namelijk vitamine D (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D3 heeft de voorkeur, omdat dit veelal beter wordt opgenomen door het lichaam.