Welke vitaminetekorten leiden tot haaruitval?

haaruitval tegengaan

Elke dag verliezen we meerdere haren, dit is niet erg en is onderdeel van een natuurlijk proces. In vrijwel alle gevallen krijg je daar weer nieuwe haren voor in de plaats, waardoor er geen kale plekken ontstaan. Wanneer je echter gewend bent om een flinke bos haar te hebben en het wordt opeens een stuk dunner, dan is er wat meer aan de hand. Een van deze oorzaken kan een vitaminetekort zijn. Een tekort van sommige vitamines leidt namelijk tot haaruitval.

1. Vitamine D

Hoewel vitamine D erom bekend staat een groot deel uit te maken van je botten en spieren, heeft het ook invloed op je haar. Een tekort aan vitamine D staat namelijk in verband met alopecia, een ziekte waarbij men haar verliest over hun hele lichaam.

2. IJzer tegen haaruitval

IJzer zorgt voor de productie van hemoglobine, een stofje dat voedingsstoffen en zuurstof door je lichaam transporteert. Wanneer je onvoldoende ijzer in je lichaam hebt, zullen de lichaamsdelen die het “minst” belangrijk zijn als eerste geen hemoglobine meer ontvangen, dat zijn de haren.

3. Vitamine B2, B8, B11 en B12

Van de 8 B-vitamines, zijn er vier die bij een tekort bijdragen aan haaruitval. Wanneer je een B-vitamine tekort hebt, kan dit leiden tot haaruitval en beginnend alopecia. Ook krijg je last van broze nagels en kan je uitslag krijgen op je huid.

4. Vitamine C

Op zichzelf draagt vitamine C niet bij aan haaruitval. Wel speelt het een belangrijke factor bij het absorberen van ijzer in je darmen. Wanneer je te weinig ijzer opneemt, krijg je namelijk last van haaruitval. Om ijzer beter op te nemen, heb je daardoor meer vitamine C nodig.

Hoe ga je haaruitval tegen?

haar stylen ongezond

Natuurlijk is het vreselijk wanneer je last hebt van haaruitval door een vitaminetekort. Maar het is gelukkig niet het einde van de wereld. Er zijn namelijk meerdere maatregelen die je kan nemen om je gezondheid weer op peil te krijgen. Hieronder hebben we een aantal handige tips voor je hoe je haaruitval tegen gaat.

1. Neem vitamine supplementen tegen haaruitval

Wanneer je al last hebt van een tekort, is het handig om je dieet aan te vullen met de stoffen waar je een tekort aan hebt. Je huisarts kan je precies vertellen welke vitamines je tekortkomt en hoe deze het beste kan aanvullen. Heb je bijvoorbeeld last van haaruitval? Dan kunnen supplementen tegen haaruitval een effectief hulpmiddel zijn.

2. Gebruik olie voor bescherming

Kokosolie en olijfolie bevatten veel goede vetten en antioxidanten die je haar gezond houden, zodat je minder snel last krijgt van haaruitval. Was het goed uit, omdat je anders vet haar overhoudt.

3. Gebruik geen hitte

Je haar stylen of krullen met een heet apparaat beschadigt je haar en zorgt ervoor dat het sneller breekt of dood gaat. Om langer te kunnen genieten van je haar is het belangrijk om weinig tot geen hitte te gebruiken.