Waarom men naar een betere haarconditie streeft

De conditie van het haar speelt een belangrijke rol bij het fysieke uiterlijk en de zelfperceptie. Haarverlies kan daarom als erg vervelend ervaren worden – vooral wanneer er niets lijkt te zijn wat je eraan kunt doen. Slechte voeding, waaronder vitaminetekorten, is echter een belangrijke factor voor haaruitval en ongezond haar.

Wist je dat haargroei goed gedijt bij bepaalde soorten vitamines. Deze remedies tegen haarverlies – voortgekomen uit het gebruik van benodigde voedingsstoffen – richten zich op het oplossen van de oorzaak van het probleem. Denk hierbij aan het reguleren van je hormoonspiegels of het bestrijden van oxidatieve stress die toeneemt met de leeftijd.

De top 5 voedingssupplementen voor mooi haar

Mooi haar supplementen

Visolie: Oliën, die rijk zijn aan verschillende vetzuursoorten, zijn uitgebreid getest in zowel dier- als mensstudies om de effecten op de gezondheid van huid en haar te evalueren. Omega-3-vetten voeden het haar, ondersteunen de verdikking van het haar en verminderen ontstekingen die tot haarverlies kunnen leiden. Redenen genoeg dus waarom visolie het haar ten goede komt. Omega 3 is daarom één van de vijf beste supplementen ter optimalisatie van de haarconditie.

Zink: Het nuttigen van zink wordt al tientallen jaren gebruikt voor de behandeling van verschillende haar-gerelateerde aandoeningen (zoals bijvoorbeeld “telogeen effluvium” en “alopecia areata” – dit zijn vormen van haarverlies), omdat zink de gezondheid van de haarzakjes bevordert. Zink is een essentiële cofactor (ofwel chemische verbinding) voor meerdere enzymen en is betrokken bij belangrijke functionele activiteiten in de haarzakjes. Zink is ook een krachtige remmer van haarfollikelregressie en het versnelt het herstel van de haarzakjes.

Vitamine C: Onderzoek wijst uit dat oxidatieve stress een belangrijke rol speelt in het verouderingsproces. Met de leeftijd neemt de productie van vrije radicalen toe en neemt de hoeveelheid antioxidatieve enzymen – die het lichaam verdedigen – af. Dit leidt eveneens tot veroudering van het haar. Door als antioxidant op te treden, bestrijdt vitamine C oxidatieve stress. Op die manier wordt haarverkleuring en haaruitval bestreden en wordt de algehele gezondheid van het haar bevorderd. Een mooie bijkomstigheid is dat vitamine C ook je weerstand opbouwt. Deze vitamine mag dus zeker niet ontbreken in deze lijst van natuurlijke supplementen voor mooi haar!

Vitamine D: Sterk bewijs suggereert dat een vitamine D-tekort een veelvoorkomende oorzaak van haarverlies kan zijn. Lage niveaus van vitamine D worden namelijk gekoppeld aan “alopecia” – een wetenschappelijke term voor haarverlies. Gebrek aan vitamine D kan je haar droog en broos maken. Onderzoek toont ook aan dat vitamine D kan helpen bij het creëren van nieuwe haarfollikels – de kleine poriën in de hoofdhuid waar nieuw haar kan groeien. Een voedingssupplement met vitamine D kan daarom bijdragen aan gezonder haar. Daarnaast is immuunversterkende vitamine D, net zoals vitamine C, een ware krachtpatser op het gebied van het verhogen van je weerstand!

IJzer: Verschillende onderzoeken hebben de relatie tussen ijzertekort en haaruitval onderzocht. Sommige van deze onderzoeken suggereren dat een ijzertekort in verband gebracht kan worden met een slechte conditie van het haar. Het gebruik van een ijzersupplement kan daarom een effectieve stap in de richting van een betere gezondheid van je haar zijn. Deze lijst van natuurlijke supplementen voor mooi haar zou niet compleet zijn zonder dit mineraal.

Is het gebruik van deze natuurlijke supplementen voor mooi haar noodzakelijk ?

Beste supplementen voor mooi haar

Voedsel is de beste bron van vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die je nodig hebt voor haargroei en gezond haar. Uiteindelijk is de beste manier om deze voedingsstoffen binnen te krijgen door een uitgebalanceerd, op voeding gebaseerd dieet. Veel voedingsmiddelen zijn namelijk rijk aan de eerder beschreven voedingsstoffen die je nodig hebt voor mooi haar.

Als je echter niet genoeg voedingsstoffen middels je dieet binnenkrijgt, dan kunnen supplementen erg nuttig zijn. Volgens onderzoek werken supplementen namelijk het beste bij personen die al een tekort hebben. Bovendien kunnen grote doseringen vitamines en mineralen schadelijk zijn als je geen tekort hebt. Raadpleeg dus eerst een arts om te bepalen of je wel of geen tekort hebt.