Betrouwbare vitamine B5 informatie en tips

Vitamine B5 informatie

Ben je op zoek naar betrouwbare en duidelijke vitamine B5 informatie? Wij vertellen je graag alles over deze essentiële vitamine! Zo wordt vitamine B5 supplementen kopen of het kiezen van de juiste voedingsmiddelen een stuk eenvoudiger én veiliger.

De vitamine informatie op deze pagina wordt uitgesplitst in een aantal onderdelen. Ten eerste beschrijven wij wat deze vitamine is. Vervolgens geven wij antwoord op de vraag waar deze B-vitamine goed voor is. Daarna geven wij inzicht in de hoeveelheid aan deze vitamine die je elke dag nodig hebt. Tot slot geven wij je meer inzicht in een aantal veelvoorkomende vitamine B5 tekort symptomen, en in welke soorten voeding en supplementen deze vitamine veel voorkomt.

Wat is vitamine B5?

Vitamine B5 informatie voor een goede gezondheid Wat is vitamine B5 nu precies? Een goede vraag! Om te beginnen is het een in wateroplosbare vitamine, net zoals alle andere B-vitaminen. Dit houdt in dat een overschot aan deze vitamine niet in jouw lichaam opgeslagen kan worden, hetgeen wél het geval is bij in vetoplosbare vitaminen. Een overschot aan deze vitamine komt daardoor zelden voor.

Dat neemt niet weg dat een tekort aan vitamine B5 (pantotheenzuur) wel geregeld in Nederland voorkomt. Aangezien deze vitamine cruciaal is voor een goede werking van jouw lichaam en geest, dient een tekort zo snel mogelijk verholpen te worden. Maar alvorens we daarop inzoomen, gaan wij hieronder allereerst in op hetgeen deze vitamine goed voor is.

Waar is vitamine B5 goed voor?

Vitaminen en mineralen kunnen gezien worden als de basis van een goede gezondheid. Zonder de juiste vitaminen en mineralen kan jouw lichaam niet naar behoren functioneren. Het is dus niet verwonderlijk dat deze vitamine eveneens een belangrijke bijdrage levert aan jouw welzijn en gezondheid.

Maar waar is vitamine B5 goed voor? Welnu, deze vitamine draagt bij aan de energievoorziening in jouw lichaam. Tevens zorgt het ervoor dat vetten, koolhydraten en bepaalde eiwitten afgebroken worden. Dat is niet alles: deze vitamine zorgt er immers alsmede voor dat jouw zenuwstelsel naar behoren werkt en dat bepaalde hormonen op de juiste wijze aangemaakt en verspreid worden.

Kortom, vitamine B5 is een belangrijke voedingsstof die een grote rol speelt in het waarborgen van een goede gezondheid. Lees verder om erachter te komen hoeveel van deze vitamine je iedere dag nodig hebt.

Hoeveel van deze vitamine heb je iedere dag nodig?

Hoeveel vitamine B5 heb je nodig? Daar bestaat geen pasklaar antwoord op. De benodigde hoeveelheid aan deze vitamine wordt immers bepaald door een aantal factoren, zoals leeftijd en geslacht. Ook kan jouw levensstijl van invloed zijn op de hoeveelheid die je nodig hebt.

Desalniettemin kan het onderstaande overzicht voor handvatten zorgen wanneer het aankomt op het hanteren van een gezonde vitamine B5 inname (bronnen: Voedingscentrum, Gezondheidsraad 2018). Daarbij gaat het om de adequate inname – het is dus geen streefwaarde, maar enkel een richtlijn.

Leeftijd / Categorie Dagelijkse adequate inname
Kinderen
0 tot en met 5 maanden 2 milligram
6 tot en met 11 maanden 2 milligram
1 tot en met 3 jaar 2 milligram
4 tot en met 8 jaar 3 milligram
Mannen
9 tot en met 13 jaar 4 milligram
14 tot en met 17 jaar 5 milligram
18 jaar en ouder 5 milligram
Vrouwen
9 tot en met 13 jaar 4 milligram
14 tot en met 17 jaar 5 milligram
18 jaar en ouder 5 milligram
Bij borstvoeding 7 milligram
Bij zwangerschap 5 milligram

Nu deze pagina met vitamine B5 informatie aangevuld is met de adequate inname per dag, gaan wij hieronder in op de symptomen die gelinkt kunnen worden aan een tekort aan deze vitamine.

Welke vitamine B5 tekort symptomen komen vaak voor?

Het moge duidelijk zijn dat deze vitamine cruciaal voor een goede gezondheid is. Daarom is het van belang om een vitamine B5 tekort zo snel mogelijk te herkennen en tegen te gaan. Per slot van rekening kan een tekort aan deze vitamine op zowel de korte als de lange termijn tal van gezondheidsklachten bewerkstelligen. Dit wil je natuurlijk kosten wat het kost voorkomen!

Herken jij één of meerdere van de volgende vitamine B5 tekort symptomen? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met jouw huisarts. Diegene kan namelijk inzichtelijk maken of je daadwerkelijk een tekort aan deze vitamine hebt. Veelvoorkomende symptomen van een tekort aan deze vitamine, zijn onder andere:

  1. Vermoeid en futloos gevoel
  2. Spierkramp en / of spierpijn
  3. Depressie en sombere gedachten
  4. Slaapproblemen en vaak ’s nachts wakker worden
  5. Braken en darmklachten

Waar zit vitamine B5 in?

Is er door een medisch specialist vastgesteld dat je deze vitamine moet verhogen? Dan is het tijd om in actie te komen! Maar waar zit vitamine B5 in? Je hebt de keuze uit grofweg twee mogelijkheden.

De eerste mogelijkheid is het nuttigen van voeding die rijk aan deze vitamine is. Daarnaast zijn er vitaminesupplementen die effectief zijn wanneer het aankomt op het aanvullen van deze voedingsstof.

Overweeg je jouw dieet aan te passen of om supplementen aan jouw voedingspatroon toe te voegen? Overleg dit dan altijd eerst met een medisch specialist, zoals jouw huisarts of een diëtist.

1. Voeding die rijk aan deze vitamine is

Van nature komt deze vitamine voor in tal van voedingssoorten. Veelvoorkomende soorten voeding met vitamine B5, zijn onder andere: Zonnebloempitten, kaas, eieren, avocado, kip, pinda, champignons en shiitake. Ook komt deze vitamine veel voor in voedingsmiddelen zoals linzen, lever en boekweit.

Deze voedingsmiddelen zijn doorgaans makkelijk verkrijgbaar in de plaatselijke supermarkt. Ze vormen dus een makkelijke én effectieve manier om tegemoet te komen aan de verhoging van jouw vitamine B5 inname.

2. Vitamine B5 supplementen

Informatie over vitamine B5 supplementen Naast voedingsmiddelen, zijn er alsmede vitamine B5 supplementen in Nederland verkrijgbaar. Deze supplementen worden bijvoorbeeld gekenmerkt door vitaminepillen, vitaminecapsules, poeders met deze vitamine en vitaminetabletten.

Tevens zijn er supplementen met vitamine B5 verkrijgbaar die andere B-vitaminen bevatten. Daarbij kun je denken aan een vitamine B-complex. Zo’n supplement bevat naar alle waarschijnlijkheid alle B-vitaminen, maar de meest gerichte manier van het bestrijden van een tekort aan deze vitamine is door te kiezen voor een supplement met alleen deze B-vitamine.

Wil je meer lezen over het belang van vitaminen? Bezoek dan ook onze pagina met vitamine B6 informatie.