Verschil allergie en intolerantie

Het verschil tussen een allergie en intolerantie uitgelegd

Total
0
Deelacties

Een allergie en intolerantie vallen beide onder voedselovergevoeligheid. Een voedselovergevoeligheid is de verzamelnaam voor alle overgevoeligheidsreacties op voedsel.

Sommige klachten komen overeen bij een allergie en een intolerantie. Andere klachten zijn totaal verschillend. Als iemand met een notenallergie noten eet, dan kan dit dodelijke gevolgen hebben. Dit is in principe niet het geval bij mensen met een intolerantie voor noten.

In dit artikel leer ik jou wat het verschil tussen een allergie en intolerantie is.

Oorzaken voedselovergevoeligheid

De oorzaak voor een voedselovergevoeligheid kan onder meer erfelijk van aard zijn. Vroeggeboren kinderen hebben meer kans op het ontwikkelen van een allergie.

Bij een intolerantie zijn er verschillende oorzaken. Er kan een enzymtekort zijn. Het kan ook zijn dat de enzymen niet goed werken of de voedingsstof niet (goed) kan worden opgenomen. De enzymen helpen om bepaalde voedingsstoffen te verteren.

Wat is een allergie?

Allergie

Bij een allergie reageert het afweersysteem op eiwitten in de voeding. Het lichaam maakt afweerstoffen tegen deze eiwitten aan.

Ongeveer 2 tot 3% van de volwassenen in Nederland heeft een allergie. Door de lichamelijke reactie ontstaan er verschillende klachten.

Wat is een kruisallergie?

Bij een kruisallergie kan het lichaam niet het onderscheid maken tussen allergenen in verschillende voedingsmiddelen. Dit komt doordat de allergenen veel op elkaar lijken. Zo kunnen mensen die een allergie hebben voor boompollen dezelfde klachten ervaren bij het eten van verse appels.

Voorbeelden van een allergie

Mensen kunnen een allergie hebben voor onder andere noten, melk, soja, pinda’s en kippenei. Deze stoffen worden allergenen genoemd.

De meest voorkomende allergieën worden nadrukkelijk genoemd op etiketten. Ze worden dikgedrukt. Denk bijvoorbeeld aan “tarwe”, wat vermeden moet worden door mensen met een glutenallergie.

Het wordt eveneens vermeld als er sporen van deze allergenen in producten kunnen zitten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een product gemaakt wordt in dezelfde fabriek waar pinda’s worden verwerkt.

De mate van de klachten kan variëren per persoon. Sommige mensen kunnen al klachten krijgen bij sporen van de allergenen. Andere mensen hebben hier geen last van.

Klachten voedselallergie

Klachten voedselallergieën De klachten die optreden zijn net als bij een intolerantie per persoon verschillend. Er kunnen onder andere klachten ontstaan met betrekking tot de luchtwegen, het maagdarmstelsel, het hart- en vaatstelsel en de huid.

Klachten zijn bijvoorbeeld een prikkelend gevoel in de mond, obstipatie, diarree, neusklachten, eczeem en ophoping van vocht in de lippen.

Bij kinderen kunnen symptomen onder meer groeiachterstand, excessief huilen en / of gedragsklachten zijn.

Veel van deze klachten kunnen ook voorkomen bij een intolerantie. Vaak ontstaan ze dan bij een bepaalde hoeveelheid. Bij een allergie kan ook anafylactische shock ontstaan. Dit is dodelijk en komt niet voor bij een intolerantie.

Wat moet je doen bij een allergie?

Bij een allergie moet je de voedingsmiddelen – waarvoor jij allergisch – bent vermijden. Als de klachten aanhouden, worden er soms ook medicijnen voorgeschreven tegen een allergie.

Wat is een intolerantie?

Een intolerantie wordt ook wel een niet-allergische voedselovergevoeligheid genoemd. Het afweersysteem is niet betrokken bij een intolerantie. Het lichaam reageert op bepaalde stoffen in de voeding. Dit kunnen bijvoorbeeld bepaalde suikers of conserveermiddelen zijn.

Klachten voedselintolerantie

De klachten lijken op de klachten bij een allergie. Klachten kunnen onder andere zijn: Misselijkheid, hoofdpijn, maag- en darmklachten en luchtwegproblemen.

Wat moet je doen bij een intolerantie?

Voedselintolerantie Bij een glutenintolerantie dienen wel alle gluten vermeden te worden. Bij sommige voedselintoleranties kunnen er af en toe supplementen met enzymen worden gebruikt. Deze helpen de voedingsstof te verteren.

Bij een intolerantie kan er vaak wel een kleine hoeveelheid van de voedingsstof worden gegeten. Als er meer dan deze hoeveelheid wordt gegeten, ontstaan er wel klachten. Dit wordt de ‘drempelwaarde’ genoemd. Onder begeleiding van een diëtist kan worden onderzocht hoeveel er van de voedingsmiddelen kan worden gegeten.

Voorbeelden van voedselintoleranties

Mensen kunnen onder andere intolerant zijn voor lactose, gluten, tarwe, histamine en fructanen. Dit zijn verschillende koolhydraten in de voeding. Een glutenintolerantie is een extreme vorm van een intolerantie.

Schrijf Je In En Ontvang 25% Korting

Onze supplementen winkel wordt binnenkort gelanceerd! Om dat te vieren, geven wij jou 25% korting op je bestelling. Wees er als eerste bij en meld je onderstaand aan voor onze nieuwsbrief.

Dit Vind Je Wellicht Ook Interessant