Wat is atopisch eczeem?

Wat is atopisch eczeem

Allereerst is het interessant om te kijken naar hetgeen atopisch eczeem nu precies is. Het betreft feitelijk een soort van ontsteking van de huid. Nog belangrijker om te weten is dat het daarbij gaat om een chronische ziekte die doorgaans vrij vroeg opduikt in het leven van de patiënt.

In de praktijk is het zo dat atopisch eczeem heel wat ongemakken met zich mee kan brengen. Niet alleen beïnvloedt het uiteraard de uitstraling van de huid, daarnaast kan het andere vervelende gevolgen met zich meebrengen.

Mensen die te maken krijgen met deze vorm van eczeem, klagen dan ook vaak over bijvoorbeeld intense jeuk en een droge, rode huid. In bepaalde gevallen kan er zelfs sprake van een opengebarsten huid zijn.

De periodes waarin dit type eczeem zich manifesteert komen en gaan. Dit betekent dat de huidaandoening niet continue in dezelfde graad voorkomt, wat bijvoorbeeld ook voor wintereczeem geldt.

Hoe wordt atopisch / constitutioneel eczeem behandeld?

Het behandelen van atopisch eczeem kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kan er gebruik worden gemaakt van medicinale crèmes of vochtinbrengende crèmes. Tevens is het mogelijk dat er fototherapie ingezet wordt, waarbij er sprake is van het blootstellen van de huid aan UV-licht.

Ondanks het feit dat deze behandelingen tegen atopisch dan wel constitutioneel eczeem allemaal hun nut en werking hebben bewezen, is het zo dat veel mensen zich eerder kunnen vinden in meer natuurlijke oplossingen. Het is dan voornamelijk omwille van deze reden dat er steeds vaker wordt gekeken naar het behandelen van eczeem middels visolie supplementen.

Waarom kunnen visolie supplementen helpen bij atopisch eczeem tegengaan?

Visolie supplementen tegen eczeem

De behandeling van atopisch eczeem bestaat in het bijzonder uit het controleren en het verlichten van de symptomen. Bovendien tracht men op deze manier om de periodes – waarin deze huidaandoening zich kan manifesteren – te voorkomen of te verkorten.

Het voorkomen van een (nieuwe) ontsteking is van cruciaal belang bij het behandelen van atopisch dan wel constitutioneel eczeem. Ontstekingen zijn immers een compleet normale reactie van ons lichaam op ziekten en infecties.

Echter, wanneer er sprake van een chronische ontsteking is, kan dat leiden tot een negatieve impact op ons lichaam. Chronische ontstekingen kunnen zelfs het risico op bepaalde ziekten doen laten toenemen.

Zowel een ontsteking van het zenuwstelsel als ontstekingen van de huid dragen bij tot de ontwikkeling van atopisch eczeem. Maar wat is dan de relatie tussen dit type eczeem en visolie? Welnu, voor een kwalitatief hoogwaardige visolie geldt dat het rijk aan gezonde omega-3 vetten is.

Deze stoffen staan erom bekend dat ze over een zeer krachtige ontstekingsremmende werking beschikken. Ondanks het feit dat er tot op heden nog steeds verdere studies worden uitgevoerd, hebben de eerste onderzoeksresultaten aangetoond dat visolie supplementen niet alleen kunnen helpen bij het behandelen van reumatoïde artritis, maar ook bij het bestrijden van inflammatoire darmziekten.

Naar aanleiding van de bovenstaande resultaten is men verder gaan kijken naar andere aandoeningen waar visolie supplementen eventueel een positieve uitwerking op zouden kunnen hebben. Op die manier is men uiteindelijk uitgekomen bij het behandelen van atopisch eczeem met supplementen met visolie.

Al is behandelen misschien het verkeerde woord. Visolie supplementen zouden namelijk in de praktijk vooral bijdragen aan het verlichten van de atopisch eczeem symptomen.

Welke gezondheidsvoordelen creëren visolie supplementen zoal?

Huidproblemen verminderen met omega-3 vetten

Visolie supplementen staan er vandaag de dag om bekend één van de meest populaire ontstekingsremmende supplementen te zijn. Zoals eerder beschreven in dit artikel, hebben wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat het gebruikmaken van dergelijke supplementen structureel kan helpen om de symptomen van atopisch eczeem te verlichten.

Dit gezegd hebbende is nader onderzoek nog steeds vereist. Eén van de belangrijkste studies op dit vlak vond plaats in het jaar 2012. Toen bleek uit een rapport (wat eigenlijk een conclusie was van drie verschillende, onafhankelijke onderzoeken) dat het gebruik van supplementen met visolie leidde tot een aanzienlijk betere levensstandaard voor mensen met eczeem dat atopisch is. Zo zou de jeuk, die dit type eczeem met zich meebrengt, sterk kunnen worden verminderd.

Daarnaast heeft een andere studie de link tussen atopisch eczeem en visolie supplementen onderzocht. Tijdens deze studie werd er een behandeling opgestart, bestaande uit omega-3 vetten samen met omega-6 vetten, zink, vitamine E en een multivitamine. Gedurende dit onderzoek bleek dat het eczeem bij tal van deelnemers met maar liefst 50 tot 80 procent afnam.

Wel is het belangrijk om rekening te houden met het gegeven dat de omega-3 vetten (ofwel de vetten die deel uitmaken van de belangrijkste stoffen in visolie supplementen) slechts één van de schakels waren in de keten. Het is dus niet duidelijk in welke mate zij precies hebben bijgedragen aan het uiteindelijke resultaat.

Studies met visolie supplementen tegen eczeem bij dieren

Niet alleen de onderzoeken omtrent atopisch eczeem die zijn uitgezet onder mensen hebben positieve resultaten laten blijken. Dit geldt immers ook voor de studies die met dieren werden uitgevoerd. Eén van deze studies heeft duidelijk gemaakt dat ratten, die leiden aan extreme eczeem, binnen een tijdsbestek van 30 dagen door het dagelijks oraal toegediend krijgen van een visolie supplement significante verbeteringen lieten zien.

Niet alleen bleek dat de jeuk bij de dieren sterk afnam; alsmede bleek de huid aanzienlijk beter gehydrateerd te zijn. Een echte win-winsituatie dus!

De preventieve werking van visolie supplementen tijdens de zwangerschap

Eczeem bij baby voorkomen tijdens zwangerschap

Aangezien atopisch eczeem in de praktijk vaak opduikt op (zeer) jonge leeftijd, werd er eveneens gekeken naar de mogelijkheden om het ontstaan van deze huidaandoening te kunnen voorkomen bij jonge kinderen.

Verschillende wetenschappelijke studies hebben op dit vlak inmiddels aangetoond dat het innemen van visolie supplementen tijdens de zwangerschap als gevolg kan hebben dat verschillende soorten eczeem zich minder snel bij een baby zullen ontwikkelen. Meer onderzoek is echter nodig om het effect van een visolie supplement op eczeem (waaronder constitutioneel eczeem) bij jonge kinderen inzichtelijk te krijgen.

Ondanks het feit dat er klaarblijkelijk nog heel wat onderzoek moet plaatsvinden naar het effect van visolie supplementen op atopisch eczeem, kan er nu reeds worden vastgesteld dat er mogelijkerwijs tal van gunstige effecten aan het gebruik ervan verbonden kunnen zijn.

Voor mensen die lijden aan deze huidaandoening kan het dan ook in de praktijk interessant zijn om te overwegen om gebruik te maken van een supplement met visolie. Let wel, dit betekent niet dat een andere behandeling die je volgt zomaar kan worden stopgezet. Overleg dit altijd eerst met de behandelend arts.