Veroudering tegengaan met deze tips

veroudering tegengaan met voldoende beweging

Iedereen heeft een andere reden waarom ze veroudering tegengaan willen. De één wil een jonge uitstraling behouden terwijl de ander zo lang mogelijk vitaal wil blijven leven. Wat je reden ook is, veroudering is nu eenmaal een feit. Wel zou het mogelijk kunnen zijn om het proces te vertragen zodat je langer van een gezond leven kan genieten.

1. Blijf bewegen

Naarmate je ouder wordt, wordt je lichaam zwakker. Door te blijven bewegen, blijft je lichaam krachtig en kan je zelfs de kans op hart- en vaatziekten verminderen. Je hoeft niet heel intens te bewegen, maar gematigde beweging voor minimaal 2.5 uur per week is al voldoende om in vorm te blijven. Verschillende onderzoeken hebben daarnaast ook uitgewezen dat veel stilzitten de kans op chronische ziekten of vervroegde dood kunnen vergroten. Door actiever te zijn, voorkom je dit al.

2. Stop met roken en verminder je alcoholinname

Het kan erg lastig te zijn om te stoppen met roken, maar het is erg belangrijk wanneer je je gezondheid op peil wil houden. Sigarettenrook is namelijk erg schadelijk voor je longen en er zitten ook allerlei schadelijke stoffen in sigaretten.
Ook is het belangrijk om niet te veel alcohol te drinken, omdat dit voor verschillende gezondheidsklachten kan zorgen. Een drankje op z’n tijd kan geen kwaad, zolang je maar met mate drinkt.

3. Drink voldoende water

We hebben allemaal water nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Het helpt om je energieniveau op peil te houden en het zorgt ervoor dat je hersenen beter kunnen functioneren. Voldoende water drinken kan zelfs bijdragen aan een jongere uitstraling en een gezondere huid, blijkt uit onderzoek. Hoeveel water je nodig hebt is afhankelijk van je leeftijd, geslacht, eventuele ziekten of medicatie en hoe actief je bent.

4. Veroudering tegengaan met je voeding

Bepaalde voedingsmiddelen zijn beter voor je gezondheid dan anderen. Denk hierbij aan volkoren granen versus wit brood. Door goed op je dieet te letten, kan je je gezondheid al flink bevorderen. Een gebalanceerd dieet bestaat uit voldoende groenten en fruit, volkoren granen, voldoende eiwitten, goede vetten (zoals die uit vette vis en plantaardige olie) en verrijkte voedingsmiddelen (zoals melk met extra vitamine D).

5. Zorg goed voor je huid

Je huid is je grootste orgaan en het beschermt je tegen allerlei schade van buitenaf. Van het koude weer tot aan ziekmakende bacteriën. Het is daarom belangrijk dat je goed voor je huid blijft zorgen, zodat het je kan blijven beschermen. Smeer daarom voldoende zonnebrandcrème tegen Uv-schade en gebruik de juiste huidverzorgingsproducten die bij je huid passen. Ook is het belangrijk om je huid regelmatig te laten controleren wanneer er een verdacht plekje bij komt.

6. Veroudering tegengaan met supplementen

supplementen kunnen je ook ondersteunen bij veroudering

Wanneer je ouder wordt, ben je meer vatbaar voor een vitaminetekort. Dit komt omdat je lichaam simpelweg bepaalde dingen minder goed kan verwerken. Door supplementen te gebruiken om je gezondheid te ondersteunen, kan je veroudering tegengaan. Veel ouderen hebben namelijk een vitamine D tekort, wat bijdraagt aan een gezonde mentale gesteldheid en een goed immuunsysteem. Ook zijn mineralen zoals zink, ijzer en magnesium erg belangrijk voor een gezond lichaam. Overleg met je huisarts om erachter te komen welke supplementen je nodig hebt en hoe vaak je deze moet gebruiken.

Kan je echt veroudering tegengaan?

Uiteindelijk is het niet mogelijk om veroudering tegen te gaan. Wel kan je bovenstaande tips gebruiken om vitaal en gezond te blijven. Dat zijn twee dingen die bijdragen aan een jonger gevoel. Je lichaam is dan wellicht ouder, maar je gezondheid niet, en dat is het belangrijkst. Met bepaalde supplementen, zoals vitamine C of collageen poeder kan je je huid jonger eruit laten zien, maar ook dat is slechts tijdelijk. Je algemene gezondheid is uiteindelijk belangrijker.