Hoe werkt je immuunsysteem?

gezondheidsdrank kan verschillende ingrediënten bevatten

Je immuunsysteem bestaat uit een netwerk van cellen en eiwitten die je lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen, bacteriën en virussen. Het is geen één ding in je lichaam, maar juist alle onderdelen van je lichaam werken eraan mee. Je immuunsysteem heeft meerdere functies die we kunnen onderverdelen in drie hoofdtaken, namelijk:

 • Het bestrijden van schadelijke pathogenen (ziektemakers), zoals virussen, parasieten, bacteriën en schimmels
 • Het herkennen en bevechten van schadelijke stoffen uit de omgeving
 • Het bevechten van ziektemakers uit het eigen lichaam, zoals kankercellen

Wat heel bijzonder is, is dat je immuunsysteem bijhoudt met welke stoffen het in aanraking is gekomen. Dit doet het zodat het je beter kan beschermen wanneer je er nog een keer mee in aanraking komt. Het immuunsysteem is dus erg sterk, maar alleen zolang je er zelf ook goed voor zorgt.

Wanneer je onvoldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, of gewoon te weinig voedingsstoffen, kan je immuunsysteem hieronder gaan lijden. Je voelt je dan zwakker en kan jezelf minder goed beschermen tegen ziektemakers. Het is daarom belangrijk dat je goed voor je immuunsysteem zorgt.

Wat is de beste gezondheidsdrank voor je immuunsysteem?

Eén van de manieren om je immuunsysteem te versterken, is door een gezondheidsdrank te drinken. Hierin zitten niet alleen veel vitamines en mineralen, maar ook veel antioxidanten en andere goede stoffen die je lichaam ondersteunen. Daarnaast zijn de meeste gezondheidsdranken erg lekker. Wij hebben een aantal drankjes en hun voordelen voor je opgeschreven.

1. Citrusvruchten

Een drankje met sinaasappel, citroen en grapefruit is een goede booster voor je immuunsysteem. Deze gezondheidsdrank bevat namelijk ontzettend veel vitamine C, een vitamine dat veel als antioxidant functioneert. Door de hoeveelheid antioxidanten in dit drankje, krijgt je lichaam een boost aan stoffen die allemaal helpen om ziektemakers te bestrijden.

2. Tomatensap als gezondheidsdrank

Wist je dat je ook gewoon tomatensap kan drinken? Tomaten bevatten namelijk veel foliumzuur, een stof dat helpt om infecties te voorkomen. Ook bevatten tomaten een redelijke hoeveelheid magnesium, wat weer bijdraagt aan een sterker immuunsysteem. Bovendien heeft het een ontstekingsremmend effect.

3. Pompoenpittenmelk

Dat pompoenpitten lekker zijn als garnering, wisten we al. Maar wist je ook dat ze erg goed zijn voor je gezondheid? Door ze met water te blenden tot een zogenaamde melk, kan je veel goede stoffen binnenkrijgen via slechts één drankje. Pompoenpitten bevatten namelijk veel zink, wat niet alleen helpt om je immuunsysteem te versterken, maar ook heeft het ontstekingsremmende effecten. Daarnaast kunnen pompoenpitten helpen bij het verminderen van de symptomen van de menopauze, blijkt uit onderzoek.

4. Bieten, gember, wortel en appel in je gezondheidsdrank

Gember is een perfect middel tegen buikpijn en buikkramp. Daarnaast heeft de scherpe smaak een goed effect op een verstopte neus. Bieten, wortel en appel bevatten daarnaast veel antioxidanten en goede vitamines, zoals vitamine A, C en K.

5. Fire cider (Vuurcider)

Fire cider, of vuurcider, is een oud volksrecept dat al jaren wordt gebruikt om je immuunsysteem te versterken. Het bevat onder andere ui, knoflook, hete pepers, gember en appelazijn. Het idee hierachter is dat deze ingrediënten op zichzelf allemaal goede eigenschappen hebben. Door ze samen te laten fermenteren, komen deze stoffen bij elkaar en krijg je een krachtig drankje bomvol vitamines, mineralen en antioxidanten. Lekker is anders, maar het is wel effectief.

6. Water

Uiteindelijk is water ook een van de beste gezondheidsdranken die je kan drinken. Door goed gehydrateerd te blijven, heeft je lichaam voldoende vocht om alle processen te ondersteunen en kan je immuunsysteem beter functioneren. Als je niet zo’n fan bent van water, kan je ook groene thee of rooibos drinken als alternatief.

Gezondheidsdrank recept: Vuurcider

vuurcider bevat allerlei gezonde ingrediënten

Vuurcider is een volksrecept. Dat betekent dat er geen standaard recept is, en dat iedereen het op een andere manier maakt. Juist hierom is er ook weinig wetenschappelijk bewijs dat de drank werkt. Toch kan het als effectief gezien worden, omdat alle ingrediënten op zichzelf wel effectief zijn in het ondersteunen van het immuunsysteem. Als je zelf vuurcider wil maken, kan je dit onderstaande recept als richtlijn gebruiken.

Ingrediënten:

 • Appelazijn
 • Sinaasappel
 • Verse gember
 • Honing
 • Ui
 • Knoflook
 • Verse pepers
 • Kurkuma
 • Mierikswortel
 • Tijm

Bereidingswijze

 1. Snijd de ingrediënten in grove stukken en doe deze in een grote, steriele pot. De schil mag om de ui blijven zitten.
 2. Wanneer alles in de pot zit, vul je deze aan met appelazijn tot alle ingrediënten zijn bedekt.
 3. Bedek de pot met een kaasdoek of theedoek en een elastiekje en zet deze op een donkere en droge plek.
 4. Laat de pot daar minimaal 3 weken staan en roer om de dag om schimmel te voorkomen.
 5. Na 3 weken kan je de ingrediënten eruit zeven en neem je elke dag zo’n 30 ml van de vuurcider.