Wat is een auto immuun ziekte?

auto immuun ziekte zoals diabetes type 1 is chronisch

Je immuunsysteem is een netwerk van allerlei cellen, organen en weefsels die er samen voor zorgen dat je lichaam gezond blijft. Schadelijke stoffen van buitenaf worden bevochten en schade aan het lichaam wordt daarna hersteld. Je immuunsysteem is ook heel slim. Wanneer het een schadelijke stof tegenkomt, herinnert je systeem dat stofje en kan je lichaam zich beter beschermen wanneer eenzelfde stofje op een later moment weer in het lichaam terecht komt.

Soms komt het echter voor dat je immuunsysteem ook lichaamseigen stoffen of onschadelijke stoffen als gevaarlijk beschouwd. Het valt dan deze goede stoffen aan, waardoor je last kan krijgen van gezondheidsklachten. Dit noemen we een auto immuun ziekte. Er zijn verschillende variaties van deze ziekte. In sommige gevallen, zoals bij diabetes type 1 bijvoorbeeld, valt je immuunsysteem slechts één orgaan aan. Bij andere ziekten heb je soms over je hele lichaam last hiervan.

Momenteel is nog onduidelijk wat er nu precies voor zorgt dat mensen last kunnen krijgen van auto-immuunziekten. Wel speelt erfelijkheid en voeding er een rol bij. Ook komen sommige auto immuunziekten pas op een latere leeftijd voor.

Welke auto immuunziekten zijn er?

Er bestaan verschillende auto immuunziekten die allemaal één of meerdere delen van het lichaam aanvallen. Momenteel zijn er 14 ziekten waarvan bekend is dat het auto immuunziekten zijn. Welke dat zijn, zie je hieronder:

 1. Diabetes type 1
 2. Artrose
 3. Artritis psoriatica (ontstekingsreuma in combinatie met psoriasis)
 4. MS
 5. Lupus
 6. IBD (De ziekte van Crohn of colitis ulcerosa)
 7. De ziekte van Addison
 8. De ziekte van Graves
 9. Syndroom van Sjogren
 10. De ziekte van Hashimoto
 11. Myasthenia gravis
 12. Auto-immuun vasculitis
 13. Pernicieuze anemie
 14. Coeliakie

De beginverschijnselen van de meeste auto immuunziekten komen met elkaar overeen. Denk hierbij aan vermoeidheid, pijnlijke spieren, gezwollen plekken, moeite met concentreren, lichte koorts en tintelende handen/voeten. In latere stadia komen er ook symptomen bij die meer bij de specifieke ziekte passen, zoals diarree en een opgezwollen buik bij IBD of duizeligheid bij pernicieuze anemie.

Wat zijn de gevolgen van een auto immuun ziekte?

sommige mensen met een autoimmuun ziekte hebben hulpmiddelen nodig zoals een rolstoel

Het hebben van een auto immuun ziekte is geen fijne ervaring. Deze ziekten zijn chronisch en kunnen niet verholpen worden. Dit kan ervoor zorgen dat mensen met heftige symptomen soms niet meer kunnen functioneren zoals zij voorheen deden. Ook betekent dit soms dat je je leven op een andere manier moet inrichten om zo beter met de ziekte om te kunnen gaan.

Tegenwoordig bestaan er gelukkig wel allerlei behandelingen, medicaties en methoden die je kunnen helpen om de klachten te verminderen. Hierdoor kunnen mensen met auto immuunziekten toch meer activiteiten uitvoeren dan ze normaal gesproken zouden kunnen doen. In sommige gevallen nemen de klachten zodanig af dat iemand er vrijwel geen last meer van heeft op een enkele ziektedag na.

Het beste wat je zelf kan doen wanneer je een auto immuun ziekte hebt is om goed naar je eigen lichaam te luisteren. Veel mensen hebben de neiging om hun lichaam toch net te ver te pushen, waardoor ze meer last krijgen van klachten. Door, in samenwerking met een arts, goed te letten op wat je wel en niet aan kan, kan je een routine vinden die ervoor zorgt dat je zo min mogelijk klachten ervaart. Ook zijn sommige werkplekken goed ingesteld op mensen met een auto immuun ziekte, waardoor je meer mogelijkheden hebt om met je ziekte te werken, in plaats van ertegen.