Wat is hiken?

Wanneer je kijkt naar de betekenis van hiken, staat het voor het maken van een wandel- of trektocht[1]Woorden.org. (z.d.). Hiken, Nederlands woordenboek – Woorden.org. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van https://www.woorden.org/woord/hiken. Het is een term dat in Nederland nog niet zo bekend is. Toch is een hike niet hetzelfde als een wandeling of als een trektocht. Het grootste verschil zit hem namelijk in de tijdsduur van de activiteit.

Een trektocht is een tocht waarbij je, verdeeld over meerdere dagen, aan het wandelen bent. Vanuit het Engels vertaald een trek ook naar het maken van een lange(re) reis. Een hike duurt vaak slechts een aantal uur of net iets minder dag een dag. Je bent echter niet meerdere dagen bezig.

Een gewone wandeling is ook niet hetzelfde als een trek of een hike. Een wandeling focust zich namelijk vaak meer op de omgeving, terwijl een hike en trek zich meer focussen op de fysieke inspanning van deze activiteit. Natuurlijk is het wel mooi meegenomen wanneer je dit doet in een prachtige omgeving.

hiken heeft veel gezondheidsvoordelen en je ziet meer van de omgeving

Het kan echter geen kwaad om bovenstaande termen op verschillende manieren te gebruiken. In de meeste gevallen begrijpen anderen waar je het over hebt.

Wat zijn de voordelen van hiken?

Net als verschillende andere sportieve activiteiten, heeft hiken meerdere voordelen voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel leuk om op reis te bewegen, zo kan je lekker veel zien van de omgeving en genieten van de frisse lucht terwijl je ergens een pauze neemt op een mooi uitzicht punt.

Sport vormt een aanzienlijk deel van een gezond, actief leven. Door jezelf doelen te stellen en actief te werken aan je gezondheid blijft niet alleen je lichaam, maar ook je geest fit. Daag jezelf uit. Wij supporten je sportieve ambities - op de natuurlijke manier. Energy & Sport Support o...
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

1. Het is goed voor je longen

Wanneer je aan het wandelen bent, verhoogt de opname van zuurstof van je longen. Regelmatig lange wandelingen of hikes maken helpt daarom om het vermogen van je longen te vergroten, waardoor je in staat bent om meer zuurstof op te nemen[2]ASR Vitality. (2021, 11 november). 10 x waarom wandelen goed is voor je gezondheid. a.s.r. de verzekeringsmaatschappij voor alle verzekeringen. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van … Continue reading. Op sommige plekken is de luchtkwaliteit ook een stuk beter dan in de stad.

2. Hiken is effectief bij diabetes

Volgens het Diabetes Fonds helpt wandelen bij het verminderen van diabetes klachten, zoals een hoog insulinegehalte. Daarnaast helpt het ook om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen. Wel merkte het Diabetes Fonds op dat wanneer mensen minder gaan wandelen, deze klachten weer toenemen[3]Het Diabetes Fonds. (z.d.-a). Hoe loop je de Vierdaagse met diabetes? DiabetesFonds.nl. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van … Continue reading.

3. Het is goed voor je hersenen

Hiken is de ideale manier om lekker te ontspannen. Je bent licht actief bezig, bent buiten en je hebt de ruimte om je hoofd leeg te maken. Het blijkt daarbij ook dat wandelen helpt bij het vinden van creatieve inspiratie en dat frisse lucht je meer energie geeft[4]Waarom wandelen goed is voor je geestelijke gezondheid. (z.d.). Wandel. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van https://www.wandel.nl/wandelgezondheid/waarom-wandelen-goed-is-voor-je-geestelijke-gezondheid/.

4. Hiken is goed voor je weerstand

Wanneer je aan het bewegen bent, gaat het je hart sneller pompen en stroomt je bloed ook sneller door je lichaam. Dit lijkt een heel normaal proces, maar het is ook heel goed voor je weerstand. Doordat je bloed sneller stroomt, worden er ook meer afvalstoffen afgevoerd en krijg je meer zuurstof binnen. Hierdoor is je lichaam beter in staat om je te beschermen tegen ziekmakers[5]Schurink, M. (2020, 2 april). 7 redenen waarom wandelen zo gezond is | A.Vogel blog. A.Vogel. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van https://www.avogel.nl/blog/7-redenen-waarom-wandelen-gezond-is/.

Hoe begin je met hiken?

neem altijd voldoende water mee tijdens een wandeling

Beginnen met hiken is niet moeilijk, je hebt er namelijk geen speciale omgeving of apparatuur voor nodig. Wel is het handig als je stevige wandelschoenen hebt die je lichaam goed ondersteunen. Zo voorkom je namelijk dat je blessures oploopt of teveel blaren krijgt.

Gebruik een kaart, app of informatieborden om een leuke route te volgen en ga op pad! Neem voor onderweg voldoende water mee en een kleine snack voor wanneer je trek krijgt. Water is echter het belangrijkst omdat je, zeker met warm weer, snel kan uitdrogen.

Als je een lange hike gaat volgen, is het ook verstandig om wat zakdoekjes/toiletpapier en zakjes mee te nemen. Mocht je onverwacht toch naar het toilet moeten, dan kan je de plek netjes achterlaten. Wanneer je route langs een cafeetje komt, kan je natuurlijk ook daar naar het toilet gaan en gelijk je waterflesje bijvullen. Neem ook wat hooikoorts middelen tegen wanneer je hier last van hebt. Dat kan altijd van pas komen.

Referenties

Referenties
1 Woorden.org. (z.d.). Hiken, Nederlands woordenboek – Woorden.org. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van https://www.woorden.org/woord/hiken
2 ASR Vitality. (2021, 11 november). 10 x waarom wandelen goed is voor je gezondheid. a.s.r. de verzekeringsmaatschappij voor alle verzekeringen. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van https://www.asr.nl/blog/wandelen/wandelen-is-gezond
3 Het Diabetes Fonds. (z.d.-a). Hoe loop je de Vierdaagse met diabetes? DiabetesFonds.nl. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van https://www.diabetesfonds.nl/wat-we-doen/onderzoek/hoe-loop-je-de-vierdaagse-met-diabetes
4 Waarom wandelen goed is voor je geestelijke gezondheid. (z.d.). Wandel. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van https://www.wandel.nl/wandelgezondheid/waarom-wandelen-goed-is-voor-je-geestelijke-gezondheid/
5 Schurink, M. (2020, 2 april). 7 redenen waarom wandelen zo gezond is | A.Vogel blog. A.Vogel. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van https://www.avogel.nl/blog/7-redenen-waarom-wandelen-gezond-is/