Wanneer je slecht slaapt, kan je veel baat hebben bij een aantal goede tips om te slapen. Een goede nachtrust is namelijk belangrijk voor een gezond lichaam en een frisse geest.

In dit artikel gaan we kijken naar de redenen waarom we een goede nachtrust nodig hebben en geven we je tips om beter te slapen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Waarom hebben we een goede nachtrust nodig?

Tips om te slapenJe hebt een goede nachtrust nodig om overdag goed te kunnen functioneren. Zonder slaap komt je lichaam immers niet aan rust toe en dat kan flinke gevolgen hebben.

Zo is gebleken dat weinig slaap een negatieve invloed heeft op je hormoonregulatie, hersenfunctie en kan het zelfs tot gewichtstoename leiden.

Een goede nachtrust kan daarentegen juist zorgen voor een beter humeur, gewichtsafname en een gezonder lichaam. Gebruik jij binnenkort onze tips om te slapen op een prettige manier voor een betere gesteldheid? Lees snel verder!

Wat moet je doen als je niet kan slapen?

Als je moeite hebt met in slaap vallen, dan zijn er een aantal tips om te slapen als een roos. Niet alle tips zullen even effectief voor jou zijn. Dit is namelijk per persoon verschillend. Door zelf te achterhalen welke tip het beste voor jou werkt, kun je hopelijk snel in een diepe slaap komen.

1. Stel je bloot aan natuurlijk daglicht

Daglicht beïnvloedt ons circadiaans ritme, wat ervoor zorgt dat wij ‘s avonds moe worden en ‘s ochtends opgewekt wakker worden. Wanneer je jezelf meer blootstelt aan natuurlijk licht overdag, zal je lichaam dit ritme blijven volgen, waardoor je gemakkelijker in slaap valt.

2. Drink minder cafeïne

Hoewel cafeïne een positief effect kan hebben op onze gemoedstoestand en werkvermogen, kan het je slaapritme belemmeren. Probeer daarom dranken met veel cafeïne te vermijden. Cafeïne blijft ongeveer 6-8 uur in je lichaam aanwezig. Wanneer je dus zo’n 6 uur voor het slapengaan stopt met cafeïne bevattende dranken, zal je naar alle waarschijnlijkheid beter kunnen slapen.

3. Tip om te slapen: houd een schema aan

Eigenlijk zijn wij gewoontedieren. Ons lichaam heeft er daarom ook veel baat bij wanneer we een routine volgen. Probeer elke dag rond dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan. Dan ontstaat er een ritme waardoor je voldoende moe wordt om te gaan slapen.

4. Optimaliseer je slaapkamer

Dit is een van onze beste tips om beter te slapen. Je slaapkamer moet logischerwijs de optimale omgeving zijn om in te slapen. Denk daarbij aan lichtdichte gordijnen, een fijne temperatuur en geen afleidende geluiden of bewegingen. Door je slaapkamer te optimaliseren voor een goede nachtrust, komt je lichaam het beste tot rust.

5. Gebruik nachtrust supplementen

Ten slotte kan je ervoor kiezen om supplementen voor de nachtrust te gebruiken wanneer je niet kan slapen. Valeriaan en melatonine zijn populaire natuurlijke middelen om je hersenen en lichaam te kalmeren. Lavendel, kamille en magnesium zijn ook beter slapen middelen die helpen bij het slapengaan.

Wat doe je als je overdag vermoeid bent?

Een slechte nachtrust kan leiden tot vermoeidheidWanneer je overdag erg moe bent als gevolg van een slechte nachtrust, lijkt het verstandig om een dutje te doen. Toch kan dit juist averechts werken, omdat je ritme daarmee verstoord raakt.

Wat je wel kan doen om vermoeidheid overdag tegen te gaan, is intens bewegen, veel water drinken en om deze tips om te slapen alvast te volgen.

Blijven je slaapproblemen aanhouden? Neem dan contact op met de huisarts voor professionele hulp bij het slapen.