Wat is magnesium?

magnesium en nachtrust betere slaap

Magnesium is een mineraal dat bijdraagt aan de vorming van botten en spieren en het overbrengen van zenuwprikkels makkelijker maakt. Het is dus een essentiële stof voor een groot deel van ons lichaam. Daarom is het belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen.

Een magnesium tekort komt in Nederland vrijwel niet voor, het zit namelijk in veel verschillende producten zoals brood, noten, melkproducten, vleesproducten en verschillende soorten groenten.

Het verband tussen magnesium en nachtrust

Wanneer je niet goed in slaap kan komen, is dat natuurlijk heel vervelend. Gelukkig kan magnesium hierbij helpen. Omdat dit mineraal zoveel invloed heeft op het lichaam, kan het ook je nachtrust verbeteren.

1. Het helpt je hersens om te ontspannen

Magnesium steunt de neurotransmitters in je hersenen. Dit zijn stofjes die ervoor zorgen dat zenuwprikkels goed worden doorgegeven. Het activeert hierbij ook het deel van het zenuwstelsel dat zorgt voor ontspanning en rust. Wanneer je ontspannen bent, val je makkelijker in slaap.

2. Het maakt je slaperig

Naast dat het zorgt dat je je meer kan ontspannen, zorgt magnesium er ook voor het stofje melatonine goed wordt gereguleerd. Melatonine is het stofje dat ervoor zorgt dat je goed kan slapen. Magnesium en nachtrust bevorderen komt dus door de melatonine.

3. Magnesium en nachtrust tegen klachten van angst en depressie

Als je last hebt van een angststoornis of depressie, kan dit erg in de weg staan van je nachtrust. Hoewel het nog onbekend is hoe magnesium hierbij precies werkt, weten we inmiddels dat het de kalmerende effecten van bepaalde hormonen kan nabootsen waardoor je lichaam minder angstklachten heeft.

4. Het werkt ontstekingsremmend

Magnesium werkt ook ontstekingsremmend. Op zichzelf is dit een fijne eigenschap, omdat dit ervoor zorgt dat je minder last hebt van (chronische) pijnklachten. Toch helpt het ook indirect met een goede nachtrust. Wanneer je slaapt, slaap je namelijk beter wanneer je geen last van pijn hebt dan wanneer je wel pijn ervaart.

Helpen magnesium en nachtrust mij?

supplementen boost

Hoewel magnesium veel positieve effecten kan hebben op je slaapritme, werkt het niet bij iedereen. Slecht slapen kan namelijk ook te maken hebben met andere factoren. Wanneer je van nature meer kans hebt op een magnesiumtekort, zal je meer baat hebben bij het gebruiken van magnesium en nachtrust.

Mensen met een hogere kans op een magnesiumtekort hebben:

  • Chronische darmklachten waardoor zij minder voedingsstoffen kunnen opnemen
  • Diabetes, wat ervoor zorgt dat er meer magnesium uitgestoten wordt
  • Last van ouderdomsklachten
  • Een alcoholverslaving

Ook als je niet binnen deze risicogroepen valt, kan je baat hebben bij het gebruik van magnesium supplementen. Overleg dit echter wel altijd met je huisarts om te voorkomen dat het medicatie tegenwerkt.