Wat is artrose?

artrose en voedingssupplementen oplossen

Artrose wordt ook wel eens gewrichtsslijtage genoemd. Wanneer je dit hebt, verslechtert de kwaliteit van het kraakbeen op je gewrichten. Ook neemt de zogenoemde synoviale vloeistof (een vloeistof dat zich in de holtes van je gewrichten bevindt om ze soepeler te laten bewegen) af. Wanneer je je gewrichten dan beweegt, gaat dit stroever en veroorzaakt het veel pijn.

Artrose kan ontstaan door verschillende factoren. In sommige gevallen kan je er weinig aan doen, omdat het erfelijk wordt overgegeven. Ook kan het ontstaan door chronische belasting, zoals wanneer je jaren je gewrichten verkeerd beweegt. De bouw van het gewricht en eventuele ontstekingsreacties kunnen hier ook aan bijdragen.

Het komt in twee verschillende soorten:

  1. Primaire artrose. Dit treedt op wanneer er geen duidelijke oorzaak is. Vaak krijg je bij ouderdom last van artrose verschijnselen.
  2. Secundaire artrose. Dit treedt op wanneer er een onderliggende oorzaak van toepassing is.

Momenteel is artrose onbehandelbaar, maar zijn er een aantal medicijnen en behandelingen die de symptomen kunnen verlichten. Artrose en voedingssupplementen kunnen elkaar op die manier dus niet helpen. Wel kunnen voedingssupplementen de kans op artrose verminderen en de symptomen verlichten.

Artrose en voedingssupplementen: welke kunnen ondersteunen?

kurkuma ontstekingsremmend

Er zijn genoeg mensen en bedrijven die claimen dat hun “speciale” supplementen het best werken tegen artrose. Dit moet je echter met een korrel zout nemen. Het klopt dat sommige supplementen veel gezondheidsvoordelen hebben, maar dit betekent niet per se dat ze een must-have zijn voor mensen met artrose. Wij hebben voor je uitgezocht wat het verband is tussen artrose en voedingssupplementen.

1. Glucosamine

Van nature komt glucosamine voor in het kraakbeen rondom de gewrichten. Daarom kan het supplement van deze stof helpen bij het verlichten van artrose klachten. Het werkt echter het beste wanneer je glucosamine sulfaat neemt. En zelfs dan helpt het het beste bij milde pijn.

2. Kurkuma

Uit onderzoek is gebleken dat kurkuma een prima ontstekingsremmer is en zelfs beter is in het voorkomen van artrose-gerelateerde ontstekingen dan alleen het verminderen van bestaande ontstekingen. Wel is het belangrijk om het gebruik van kurkuma supplementen en voedingsmiddelen te overleggen met je huisarts, omdat het ook bloedverdunnend kan functioneren.

3. Omega vetzuren

Omega vetzuren helpen zowel bij het verminderen van ontstekingen, als dat ze de aanmaak van gezonde lichaamscellen, inclusief cellen van botten en kraakbeen, stimuleren. Het gebruik van omega vetzuren in de vorm van visolie of plankton kan daarom bijdragen aan een minder heftige reactie op artrose.

4. Artrose en voedingssupplementen: Vitamine D3

Ten slotte hebben we nog vitamine D3. Deze vitamine ondersteunt de aanmaak van botten en zorgt voor een grotere botdichtheid. Ook helpt deze vitamine bij het ondersteunen van de gewrichten, wat een belangrijke rol speelt bij artrose.