Wat doet je spijsvertering?

spijsvertering supplementen tegen gezondheidsproblemen
De werking van jouw spijsvertering

Je spijsvertering is onderdeel van het spijsverteringsstelsel in je lichaam. Het is ook het langste proces. Het loopt namelijk van je mond tot aan je anus. Hoewel je spijsverteringsstelsel bestaat uit meerdere organen die samenwerken, is je spijsvertering een proces dat daarbinnen plaatsvindt. Al het eten dat je namelijk binnen krijgt, moet worden verwerkt. Dit houdt in dat je voeding wordt afgebroken en verdeeld in meerdere categorieën met elk een eigen functie.

Elk proces in je lichaam heeft de voedingsstoffen uit je spijsvertering nodig om goed te kunnen functioneren. Daarom is het een onmisbaar proces in ons lichaam. Wanneer er iets niet goed functioneert, zal je dat snel merken aan de gezondheid van je lichaam.

Er zijn meerdere oorzaken waardoor je spijsvertering minder goed functioneert. Dit kan komen door een ziekte of aandoening, een ongeluk waardoor deze delen van je lichaam minder goed functioneren, je levensstijl of je voeding. Spijsvertering supplementen kunnen je spijsvertering ondersteunen, waardoor deze goed blijft functioneren.

Welke spijsvertering supplementen zijn effectief?

gember gezond maag en darmen
Kopen van spijsvertering supplementen

Er zijn verschillende soorten supplementen die een positief effect hebben op je spijsvertering. Deze spijsvertering supplementen helpen namelijk de verschillende processen in je spijsverteringsstelsel. Ook heeft elk supplement weer een andere functie waar je baat bij kan hebben. Welke dat zijn, lees je hieronder.

1. Spijsvertering supplementen: Probiotica

De meest bekende spijsvertering supplementen zijn probiotica. Dit komt omdat er miljarden bacteriën in je verteringsstelsel leven. Deze hebben allemaal een eigen functie en de meeste hiervan helpen je lichaam gezond te blijven. Wanneer je een aantal bacteriën tekort komt, of net een antibiotica kuur hebt gevolgd, kunnen sommige functies minder goed uitgevoerd worden. Door probiotica te nemen, geef je je darmen een boost en kan je lichaam zich snel weer herstellen.

2. Pepermunt olie

Wanneer je last hebt van prikkelbaredarmsyndroom, kan je last krijgen van een opgezette buik, winderigheid of buikkramp. Ook is je ontlasting vaak erg zacht, of juist te hard. Dit komt doordat er meerdere kleine ontstekingen in je darmen zijn die het verwerkingsproces van je voeding in de weg staan. Pepermuntolie helpt om je darmen te kalmeren, waardoor je klachten afnemen.

3. Spijsvertering supplementen: Gember

Als je vaak last hebt van misselijkheid of maagzuur, kan gember de oplossing bieden. Het heeft namelijk veel ontstekingsremmende functies, waardoor het de maag kalmeert en je je beter laat voelen. Je kan het nemen als capsule of pil, maar je kan de wortel ook gebruiken om thee van te maken.

4. L-glutamine

L-glutamine wordt gezien als een helper van je darmen. Zo zorgt het ervoor dat de cellen in en rondom je darmen meer energie hebben, waardoor zij makkelijker hun processen kunnen uitvoeren. Ook helpt het de absorptie van de voedingsstoffen uit je voeding, waardoor je lichaam meer binnenkrijgt en het beschermt de darmwand tegen schade. Zo heb je ook gelijk minder last van je prikkelbaredarmsyndroom symptomen.

Spijsvertering supplementen kopen: waar moet ik op letten?

Wanneer je van plan bent om spijsvertering supplementen te kopen, is het handig om rekening te houden met een aantal zaken. Zo is het belangrijk om te weten wat de effecten van de supplementen zijn. Als je last van maagzuur hebt, maar supplementen neemt voor je darmen, is de kans groot dat je er weinig van merkt. Zoek ook altijd de oorzaak van je klachten uit. Zonder de oorzaak, is het ook lastig om de juiste supplementen te kiezen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten welke ingrediënten er allemaal in de supplementen zitten. Probiotica, bijvoorbeeld, bevat ontzettend veel verschillende soorten bacteriën. Afhankelijk van waar je last van hebt, heb je er slechts een aantal nodig. Een gespecialiseerde verkoper kan je hier mee helpen. Zo neem je geen middelen die je eigenlijk niet nodig hebt.

Ten slotte heb je er baat bij als de spijsvertering supplementen alleen de stoffen bevatten die je nodig hebt, en eventuele neutrale vulstoffen. Wanneer je lactose intolerant bent, maar een gember supplement neemt die lactose bevat, zal je buikpijn niet minder worden. Een capsule gemaakt van zeewier is dan een betere optie.