Is het reinigen van je lever een goed idee? Daar geven wij graag in dit artikel antwoord op. Je lever en je nieren worden constant belast met het afvoeren van afvalstoffen. Een zware taak die ze door overbelasting vaak niet helemaal aankunnen. We hebben in onze moderne samenleving te maken met tal van lichaamsvreemde stoffen die beslag op de gezondheid van de lever leggen.

Gelukkig zijn er methoden om je lever en je nieren te ondersteunen en te reinigen. Zo kan je lichaam zich ontdoen van afvalstoffen, wat je gezondheid ten goede komt. Lees verder om meer te weten te komen over het reinigen van je lever.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Waarom je lever reinigen?

Waarom je lever reinigen met supplementen?Je lever reinigen is iets wat in de medische wereld ter discussie staat. In de reguliere geneeskunde overheerst de opvatting dat het reinigen van je lever niet nodig is. Dit orgaan zou van zichzelf al voldoende capaciteit hebben om alle afvalstoffen af te voeren.

In de natuurgeneeskunde heerst echter de opvatting dat het goed is om de lever op gezette tijden te ondersteunen bij zijn taken. Dit omdat de lever tegenwoordig met veel meer afvalstoffen wordt belast dan waar de lever voor ontworpen is. Het is dus niet verwonderlijk dat de lever zo nu en dat wat hulp nodig heeft.

De lever wordt tegenwoordig belast met:

 1. Zware metalen in vissen uit de zee
 2. Bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden bij de teelt van groenten en fruit
 3. Antibiotica en hormonen die gebruikt worden in de veeteelt, pluimveehouderij en gekweekte vis
 4. Het drinken van alcohol
 5. Het eten van veel toegevoegde suikers
 6. Het eten van conserveermiddelen, geur- en smaakstoffen
 7. Het gebruik van cosmetica en deodorant
 8. Weekmiddelen in kunststofverpakkingen
 9. Luchtvervuiling van industrie, verkeer en sigarettenrook
 10. Het gebruik van schoonmaakmiddelen in het huishouden
 11. Het slikken van chemische medicijnen
Je spijsvertering is een complex samenspel waar je maag, darmen en lever de hoofdrollen in vervullen. Geholpen d...
€24,95 eenmalig

Aangezien de lever tegenwoordig zo veel afvalstoffen moet afvoeren, kunnen afvalstoffen zich in jouw lichaam gaan ophopen. Dit kan gezondheidsklachten geven. De volgende gezondheidsklachten kunnen een indicatie zijn dat de lever onvoldoende in staat is om de afvalstoffen af te voeren:

 1. Vermoeidheid
 2. Stress
 3. Constipatie
 4. Het afvallen lukt niet
 5. Stemmingswisselingen
 6. Een slechte adem
 7. Vergeetachtigheid
 8. Geelzucht (de huid kleurt dan wat geel)
 9. Een opgeblazen gevoel
 10. Een abnormale behoefte aan suikerrijke voeding
 11. Snel blauwe plekken krijgen die slecht genezen
 12. De urine is donkerder van kleur

Ben je benieuwd geworden hoe je jouw lever kunt reinigen? Je leest het hieronder.

Hoe detox je de lever?

Het is goed om periodiek de lever te reinigen door middel van een detox kuur. Dit kan je bijvoorbeeld 1 of 2 maal per jaar doen. De lever krijgt tijdens de detox kuur de gelegenheid om de afvalstoffen – die zich opgehoopt hebben – af te voeren. De lever voert de afvalstoffen via de ontlasting af. De nieren doen dit via de urine.

Tijdens een detox kuur eet je alleen nog maar voedingsmiddelen die de lever niet belasten. Normaal bestaat onze voeding voor een groot deel uit koolhydraten, vetzuren en aminozuren. De vetzuren en de essentiële aminozuren in voeding worden via de lever verwerkt en belasten de lever. Met name dierlijke vetzuren en aminozuren zijn een belasting op de lever. Toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten worden snel omgezet in glucose.

Als je daar veel van eet, dan vormt dit een grote belasting voor de lever. Glucose wordt opgeslagen in de spieren en de lever. Eet je teveel koolhydraten, dan kan dit niet meer opgeslagen worden. De lever is dan belast met de taak om de glucose om te zetten in lichaamsvet.

Om die reden bestaat een detox kuur uit groentesappen. Groentesappen bevatten immers vrijwel geen aminozuren en vetzuren. Ze bevatten slechts hele kleine hoeveelheden koolhydraten, zodat de lever niet belast wordt. Groentesappen geven je lichaam wel veel voedingsstoffen in de vorm van vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen.

Tijdens een detox kuur drink je uitsluitend groentesappen, water en kruidenthee. Om het reinigen van je lever verder te ondersteunen, kan je van verschillende detox supplementen gebruikmaken.

Detox supplementen voor het reinigen van je lever

Detox supplementen voor de lever reinigenEen populair supplement is chlorella. Dit is een zoetwateralg. Er worden tabletten van gemaakt die je met water kunt innemen. Je kunt chlorella ook in poedervorm kopen. Je kunt het dan door je groentesappen of groene smoothies doen.

Chlorella is rijk aan chlorofyl (bladgroen). Chlorofyl staat bekend om haar detox-eigenschappen. Het zorgt ervoor dat je lichaam de schadelijke zware metalen kan afvoeren. Met onderzoeken is aangetoond dat met chlorella de hoeveelheid zware metalen, die in de lever opgeslagen liggen, afneemt.

In het vetweefsel liggen dioxines opgeslagen. Met chlorella worden de concentraties van deze dioxines naar beneden gebracht.

Een ander supplement wat bekend staat om haar detox-werking, is mariadistel. Mariadistel is een eetbare distel die al eeuwenlang gebruikt wordt voor het behandelen van lever- en galblaasaandoeningen. Mariadistel ondersteunt de reinigende werking van de lever. Mariadistel wordt tevens gebruikt bij de behandeling van niet-alcoholische leververvetting.

Een ander effectief detox supplement wat nuttig is voor het reinigen van de lever, is spirulina. Spirulina is een zoutwateralg. Spirulina is mineraalrijk en is alsmede rijk aan chlorofyl. Het helpt, net zoals chlorella, om zware metalen af te voeren. Spirulina kan je in tabletvorm of in poedervorm kopen. De tabletten zijn gemakkelijk om in te nemen. De poeder kan je gebruiken om door de groentesappen of groene smoothies te doen.

Een ander gezond voedingssupplement wat traditioneel ook veel wordt gebruikt om haar detox-eigenschappen, is kurkuma. Kurkuma is een kruid wat in supplementvorm verkrijgbaar is. Dit bijzondere kruid heeft nog tal van andere gezondheidsvoordelen vanwege de hoge concentratie aan antioxidanten. De suppletie van kurkuma resulteert voor velen dus in een echte win-winsituatie.