Detoxen met behulp van voedingssupplementen

Detoxen met behulp van voedingssupplementen

Total
242
Deelacties

Detoxen is een term die je tegenwoordig vaak tegenkomt. Heb je je weleens afgevraagd waarom veel mensen het hebben over de noodzaak om het lichaam te reinigen en te ontgiften? Onze samenleving heeft het afgelopen decennium buitengewone technologische doorbraken gehad die veel gebieden van ons leven vereenvoudigd en verbeterd hebben.

Helaas heeft deze technologie ook een sluier van toxiciteit achtergelaten die al het leven op aarde beïnvloedt. De menselijke gezondheid in de 21ste eeuw (en daarna) zal gebaseerd zijn op ons vermogen om blootstelling aan toxinen te beperken, ons aan te passen aan de stressoren in het milieu, te ontgiften en te genezen. Daarbij staat de gezondheid van je lever en darmen centraal.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Detoxen van je lever en darmen

Voedingssupplementen detoxenDe lever en de darm zijn de twee belangrijkste organen in een “detox”-dieet. De lever werkt hard om de gifstoffen – die in je lichaam circuleren – te neutraliseren. De darmen zijn de belangrijkste hulp om die vervelende gifstoffen uit je lichaam te krijgen.

Voedingssupplementen die mariadistel, choline en inositol bevatten, beschikken over de beste voedingsstoffen om de lever te reinigen tijdens een detox. Het kruid genaamd “mariadistel” wordt al honderden jaren gebruikt als een remedie voor leverproblemen. Choline en inositol zijn vitamines die vetten in het lichaam afbreken en ook leververvetting voorkomen. Ze kunnen als supplement worden ingenomen of in de vorm van sojalecithine, een aangenaam smakend poeder.

Probiotica of ‘vriendelijke’ bacteriën worden gebruikt om de darmomstandigheden te verbeteren om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. “Bifidobacterium” en “lactobacillus” zijn de beste bacteriestammen om te gebruiken tijdens een “detox”-dieet.

De gifstoffen uit je lichaam wegspoelen

Magnesium en zink zijn de beste mineralen voor het wegspoelen van gifstoffen uit de cellen van je lichaam. Het essentiële mineraal magnesium stimuleert de activiteit van cellen, zodat gifstoffen in de bloedbaan terechtkomen. Zink is een sterke antioxidant die ‘vrije radicalen’ in het lichaam vernietigt. Zink helpt ook bij het verwijderen van zware metalen uit het lichaam.

Vitamine C en E helpen ook om het toxineniveau in de lever en het lichaam te verlagen. Vitamine C werkt als een sterke antioxidant en verhoogt de hoeveelheid glutathion in de lever. Gifstoffen in de lever worden geneutraliseerd door glutathion. Vitamine E is in vet oplosbaar en bestrijdt vrije radicalen in de vetcellen.

Het nemen van een goed multivitamine– en mineraalsupplement helpt je lichaam te beschermen tegen lage niveaus van een bepaalde voedingsstof tijdens een detox. Ook belangrijk!

Detoxen door middel van een persoonlijk plan

Detoxen met behulp van voedingssupplementenIeder van ons heeft een individueel patroon van zwakke en sterke punten in ons lichaam. Een detox-dieet om te ontgiften kan worden afgestemd op zwakke organen en lichaamssystemen, waarbij ondersteuning wordt geboden aan die gebieden die de meeste hulp nodig hebben.

Om het maximale uit een detox kuur te halen, is het verstandig om een persoonlijk detox plan te laten opstellen door iemand die verstand van voeding en diëtiek heeft. Een persoonlijk plan biedt niet alleen handvatten gedurende een detox kuur, maar zorgt er (voorafgaand aan een kuur) ook voor dat eventuele medische aandoeningen in kaart gebracht worden. Raadpleeg daarom een voedingsdeskundige of natuurgeneeskundige om je gezondheid, symptomen, dieet en levensstijl te bespreken, alvorens je met een detox van start gaat.

Zij kunnen jouw zwakke en sterke punten identificeren en bepaalde voedingssupplementen aanbevelen die je zwakkere gebieden op een verantwoorde wijze aanpakken. Wanneer je geneesmiddelen op recept gebruikt, neem dan ook contact op met je arts voordat je een detox start.

Dit Vind Je Wellicht Ook Interessant