Wat is een homeopathisch arts?

homeopathisch arts betrouwbaar of niet

Een homeopathisch arts is een persoon die een opleiding tot klassieke homeopaat heeft gevolgd. Deze persoon geloofd in de holistische geneeswijze van de homeopathie. Hierbij is de gedachte dat je lichaam een zelf genezend vermogen heeft en dat, als je niet in evenwicht bent, je vatbaarder bent voor bepaalde ziekten en kwalen.

Een homeopathisch arts volgt de wijze van Duitse arts Samuel Hahnemann, die de homeopathische geneeswijze in de 18e eeuw heeft ontwikkeld. Hierbij kijk je naar zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid van een patiënt en behandel je deze op zo’n manier dat hun lichaam zelfstandig in staat is om de kwaal te genezen. Bij homeopathie wordt veel gebruik gemaakt van een zeer sterk verdunde tinctuur die de geneeskracht van je lichaam zouden stimuleren.

Volgens de homeopathie zijn moderne geneesmiddelen namelijk schadelijk voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid, en ook voor het milieu. Een tinctuur is daarentegen een veilige en schone manier om te genezen, vooral omdat je lichaam dit slechts ter ondersteuning gebruikt, niet omdat het middel zelf geneest.

Weetjes en feiten over een homeopathisch arts en homeopathie

veel homeopathische geneesmiddelen zijn niet effectief

Er zijn veel gemengde gevoelens wanneer het gaat over homeopathie. Daarom is het handig om te weten wat nu echt is en wat niet. Hieronder leggen we je een aantal feiten en weetjes voor, en leggen we uit waarom deze waar zijn. Zo kan je makkelijk voor jezelf inschatten of gebruik maken van een homeopathisch arts een goede keus is.

1. De verdunde tincturen bevatten geen werkzame stoffen

Wanneer je een homeopathische tinctuur neemt van bijvoorbeeld bach bloesem, dan bevat deze geen oorspronkelijke bach bloesem meer. Homeopathische tincturen worden namelijk zo veel verdund, dat er van de oorspronkelijke stof geen moleculen meer overblijven. De effecten die veel mensen voelen na het nemen van een homeopathische tinctuur zijn placebo-effecten, blijkt uit onderzoek.

2. Een homeopathisch arts kan je lichaam niet zichzelf laten genezen

Veel homeopathisch artsen claimen dat je lichaam zichzelf kan genezen dankzij het toedienen van homeopathische middelen, maar hier is tot op heden vrijwel geen bewijs voor. In veel gevallen gaat het om een placebo-effect, zoals hierboven beschreven staat. In andere gevallen gaat de ziekte vanzelf over, omdat het tijd nodig had om te genezen (zoals een griep of blessure).

3. Homeopathische medicatie heeft geen bijwerkingen

Dit klopt. Vrijwel alle homeopathische middelen hebben geen bijwerkingen. Dit komt echter omdat de tincturen op water- of alcoholbasis zo verdund zijn, dat er geen sporen van de originele stof meer in zitten. Omdat je dan slechts water tot je neemt, krijg je geen last van bijwerkingen.

4. Een homeopathisch arts mag geen medische claims maken in reclame

Eind juli 2020 heeft de Reclame Code Commissie (RCC) besloten dat de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland (KVHN) geen medische claims meer mogen maken in reclames op TV en via de radio. Uit wetenschappelijk onderzoek van de wetenschapsraad van de Europese Unie blijkt namelijk dat de meeste claims van homeopathisch artsen niet op wetenschap zijn gebaseerd.

5. Homeopathie kan niet helpen bij ernstige ziektes

Wanneer je last hebt van een ernstige ziekte, kan de gedachte van een holistische geneesmethode rust brengen bij veel mensen. Dit is een normale reactie, waardoor men vaak op zoek gaat naar alternatieve geneeswijzen bij een ernstige ziekte of aandoening. De realiteit is echter dat homeopathie niet helpt om deze ziekten te verminderen. Wat homeopathie wel doet, is de patiënt ontspannen en meer rust geven. Deze rust helpt de patiënt om zich beter te laten voelen, zonder de ziekte te genezen. Dit kan erg gevaarlijk zijn wanneer de patiënt geen verdere behandeling neemt. Het is daarom belangrijk om altijd de medische wetenschap te blijven gebruiken bij het behandelen van een ziekte.

Kan een homeopathisch arts mij helpen?

Uiteindelijk moeten we concluderen dat homeopathie geen effectieve geneeswijze is voor het lichaam. Hoewel het rust en ontspanning kan brengen bij velen, is er weinig tot geen wetenschappelijk bewijs dat de methoden effectief zijn. Bovendien kan het gebruik van homeopathie in plaats van medische professionals zelfs schadelijk zijn wanneer je last hebt van een ziekte of aandoening.

Lees je daarom altijd zorgvuldig in over het gebruik van homeopathie en ga op zoek naar andere geneeswijzen wanneer je van een kwaal af wil komen.