Vroeg of laat krijgen veel mensen te maken met het moeten verlagen van hun cholesterol. Daarvoor slikt een deel van hen medicijnen. Anderen zijn op zoek naar natuurlijke alternatieven; zo willen zij bijvoorbeeld hun cholesterol verlagen met voeding.

Maar hoe kun je jouw cholesterol met bepaalde soorten voeding verlagen? En welke cholesterolverlagende voedingsmiddelen zijn er zoal? In dit informatieve artikel geven wij graag antwoord op die twee vragen. Daarnaast zoomen we in op enkele veelgebruikte cholesterolverlagende supplementen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Hoe kun je jouw cholesterol verlagen met voeding?

Cholesterol verlagen met voedingWanneer het aankomt op je cholesterol verlagen op een natuurlijke manier, dan kun je ervoor kiezen om bepaalde soorten voeding aan jouw dieet toe te voegen.

Sommige gezonde voedingsmiddelen werken namelijk cholesterolverlagend. Door iedere dag voldoende van deze voedingssoorten te eten, kun je jouw cholesterol in positieve zin beïnvloeden.

Deze cholesterolverlagende voeding houdt grotendeels verband met het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet. Het slechte LDL-cholesterol wordt immers door verzadigde vetten verhoogd. Door jezelf te richten op het eten van onverzadigde vetten, kun je jouw cholesterol op een natuurlijke wijze verlagen.

Cholesterol verlagen met voeding: 3 effectieve soorten

Wil je jouw cholesterol verlagen met voeding? Dan zijn er enkele soorten voedsel die dit kunnen bewerkstelligen. Zoals eerder beschreven, richten deze cholesterolverlagende voedingssoorten zich op het reduceren van “LDL-cholesterol”. Ze bevatten namelijk van nature veel onverzadigde vetten.

De volgende voedingsmiddelen voor het verlagen van jouw cholesterolgehalte komen onderstaand aan bod:

  1. Vezelrijke voedingsmiddelen
  2. Vitaminerijke voeding
  3. Vissoorten

1. Vezelrijke voedingsmiddelen

Allereerst zijn er de voedingsmiddelen die veel vezels bevatten. Het eten van vezelrijke voeding kan ervoor zorgen dat het LDL-cholesterol afneemt. Dit heeft als gevolg dat je jouw cholesterol kunt verlagen op een gezonde manier.

Streef je ernaar om jouw cholesterol te reduceren met behulp van vezelrijke voedingsmiddelen? Dan kun je ervoor kiezen om, mits je er niet allergisch voor bent, de volgende voedingssoorten met vezels aan jouw dieet toe te voegen: Noten en peulvruchten, groenten, fruit en tot slot volkorenproducten (zoals zilvervliesrijst en brood).

2. Vitaminerijke voeding

Vitaminerijke voeding tegen cholesterolDaarnaast is het een goed plan om vitaminerijke voeding te eten wanneer je jouw cholesterol wilt verlagen.

Zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat vitamine C het cholesterolgehalte kan verminderen. Vitamine C richt zich, net zoals vezelrijke voedingsmiddelen, eveneens op het verminderen van het LDL-cholesterol in jouw lichaam.

Voedingssoorten met veel vitaminen (waaronder vitamine C), zijn onder meer: Groene bladgroenten, kurkuma, gember, spruitjes, boerenkool, zuurkool en wortels. Door elke dag voldoende voeding met veel essentiële vitaminen te nuttigen, kun je jouw cholesterolniveau verlagen.

3. Vissoorten (vooral vette vis)

Tevens kun je ervoor kiezen om voldoende vis te eten. Vooral vette vis bevat veel omega 3-vetzuren. Deze gezonde vetzuren zijn goed voor zowel jouw hart als cholesterol. Daarom mag vis niet ontbreken in deze lijst met cholesterol verlagende voeding.

Maar welke vette vissoorten zijn er zoal? Welnu, je kunt bijvoorbeeld jouw voedingspatroon aanvullen met de volgende soorten vette vis: Zalm, makreel, paling, haring en sardines. Deze vissoorten zitten boordevol omega 3 vetten, welke alle bijdragen aan een gezond cholesterolniveau.

Cholesterolverlagende supplementen

Cholesterolverlagende supplementenNaast het verlagen van je cholesterol met voeding, zijn er ook bepaalde supplementen die dit kunnen bewerkstelligen.

De juiste cholesterolverlagende supplementen kunnen een effectieve en makkelijke manier zijn om jouw voedingspatroon aan te vullen. Ze vervangen echter niet een gezond dieet of de eventuele medicatie die een dokter voorgeschreven heeft.

Wellicht vraag je jezelf af: “Welke supplementen ter verlaging van mijn cholesterol zijn er?” Daar geven we graag antwoord op. Je kunt onder meer kiezen voor een kwalitatief hoogwaardig multivitamine supplement. Eerder in dit artikel heb je namelijk kunnen lezen dat bepaalde vitaminen (zoals vitamine C) jouw cholesterol kunnen verlagen.

Daarnaast hebben veel mensen baat bij knoflook supplementen tegen een te hoog cholesterolniveau. Knoflook supplementen kunnen immers jouw bloedvaten laten ontspannen, zodat het LDL-cholesterol zich makkelijker door jouw bloed kan verplaatsen. Dit proces werkt cholesterolverlagend, aldus een studie heeft uitgewezen.

Tot slot zijn er omega 3 voedingssupplementen die een gunstige werking kunnen hebben. Niet iedereen houdt van vette vis. In dat geval kun je ervoor kiezen om een omega 3 supplement aan jouw voedingspatroon toe te voegen. Zo kun je alsnog de heilzame werking van de omega 3-vetzuren ervaren. Deze werking wordt onder andere gekenmerkt door het verlagen van jouw cholesterol.