Botbreuk herstel bevorderen: Welke voeding helpt?

botbreuk herstel bevorderen met voeding

We wisten natuurlijk al dat voeding een grote rol speelt in je leven. Alles wat je doet, kan namelijk beïnvloed worden door je dieet. Zo eten sporters meer eiwitten en vetten, terwijl mensen die afvallen juist vooral letten op onbewerkt eten en minder calorieën. Voeding kan je helpen om te herstellen van ziekten, maar dus ook bij het herstellen van een gebroken bot. Hieronder hebben we een aantal voedingsstoffen die je niet mag missen wanneer je je botbreuk herstel bevorderen wil.

1. Calcium

Calcium is erg belangrijk voor het herstel en versterken van je botten. Daarnaast heb je extra calcium nodig tijdens het botbreuk herstel bevorderen omdat je lichaam dan meer calcium verbruikt. Bij een tekort aan calcium, kan je last krijgen van broze botten waardoor het herstel langer duurt en nieuwe botbreuken makkelijker ontstaan. Je kan calcium vinden in dierlijke en plantaardige melkproducten, maar ook in producten zoals spinazie, broccoli, peulvruchten en zeedieren.

2. Botbreuk herstel bevorderen met vitamine D

Naast calcium is vitamine D vrijwel even essentieel voor het herstel van je botten. Vitamine D draagt namelijk bij aan een betere opname van calcium, wat helpt bij het bevorderen van de sterkte van je botten. Ook kan vitamine D op latere leeftijd bijdragen aan een lagere kans op botbreuken. Bij kinderen heeft vitamine D een kleiner effect, maar draagt het nog steeds bij aan gezonde botten.

Daily Women Formula is ontwikkeld voor de actieve vrouw. De vrouw die bewust en gezond leven belangrijk vindt - juist wanneer het leven veel van haar vraagt. Onze doordachte formule van hoogwaardige nutriënten ondersteunen je bij iedere levensstijl, ieder moment van je cyclus en iedere leeftijd.
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.96
5/5

35.000+ tevreden klanten

3. Omega-3 vetzuren

Zeedieren werden al aangeraden omdat zij veel calcium bevatten, maar wist je dat veel vette vis ook omega-3 vetzuren bevatten die goed zijn bij het herstellen van je botbreuk? Omega-3 vetzuren bevatten namelijk een bepaalde eigenschap die helpt bij het botmetabolisme en de kans op breuken flink verminderd.

4. Botbreuk herstel bevorderen met vitamine C

Vitamine C is een essentieel onderdeel bij de chemische reactie in het lichaam waarbij er collageen in botten wordt aangemaakt. Uit onderzoek is daarom ook gebleken dat een hogere vitamine C inname in verband staat met een hogere botdichtheid wat weer helpt bij het herstellen van botbreuken en het voorkomen van nieuwe breuken.

Botbreuk herstel bevorderen met deze andere tips

rust belangrijk voor herstel van je botten

Naast het letten op je voeding, zijn er ook nog een paar andere stappen die je kan nemen om je botbreuk herstel te bevorderen. Afhankelijk van de soort breuk, krijg je van een arts al gips of een brace om ervoor te zorgen dat je bot op de juiste manier heelt. Vaak duurt het zo’n 6 weken voordat je dan weer uit het gips mag. De volgende tips kunnen ook bijdragen aan een goed botbreuk herstel.

1. Neem veel antioxidanten

Hoewel antioxidanten niet bijdragen aan het herstellen van je botten, spelen ze wel een erg grote rol in het voorkomen van ontstekingen en extra pijn. Antioxidanten bevechten namelijk schadelijke indringers en helpen om kapot bindweefsel weer te herstellen. Een breuk zorgt voor veel kleine ontstekinkjes in je lichaam, waar deze antioxidanten goed bij van pas komen. Zo zorg je ervoor dat je bot sneller kan herstellen. Antioxidanten zitten veel in vruchten, met name bessen.

2. Botbreuk herstel bevorderen met beweging

Dit moet je niet uitvoeren zonder toestemming van je huisarts, maar bepaalde bewegingen en oefeningen kunnen je botbreuk herstel bevorderen doordat er op deze manier meer bloed stroomt naar het gewonde gebied. Doordat er meer bloed naar stroomt, komt er meer zuurstof en komen er meer witte bloedplaatjes die helpen bij het herstellen van je bot.

3. Vermijd prikkelende stoffen

Roken en alcohol drinken kunnen erg ontspannend zijn, maar ze kunnen ook je herstel in de weg zitten. Zeker wanneer je rookt, krijgt je lichaam veel last van oxidatieve schade doordat de rook erg schadelijk is. Als een gevolg hiervan heeft je lichaam twee plekken waar het weefsel moet herstellen, waardoor er minder “aandacht” is voor je gebroken bot. Alcohol kan ook leiden tot meer interne ontstekinkjes en schade, wat je het beste kan voorkomen wanneer je wil dat je bot snel hersteld.

Ten slotte is het het belangrijkst om veel rust te nemen wanneer je een botbreuk hebt. Herstel heeft nu eenmaal tijd nodig en dat lukt het beste wanneer je ook de tijd daarvoor neemt.