Wat is het verband tussen hormonale disbalans en supplementen?

hormonale disbalans en supplementen staan met elkaar in verband

Voordat we kunnen kijken naar het verband tussen hormonale disbalans en supplementen, is het belangrijk om te weten wat een hormonale disbalans nu eigenlijk is. Een hormonale disbalans ontstaat wanneer het lichaam niet in staat is de lichaamseigen en binnengekomen hormonen op peil te houden. Je hebt dan te veel of te weinig van één of meerdere hormonen.

Bij vrouwen is de meest voorkomende hormonale disbalans PCOS. Hierbij heeft het lichaam te veel mannelijke hormonen, waardoor de menstruatie onregelmatig en pijnlijk kan zijn. Ook ervaren deze mensen vaak veel symptomen buiten de menstruatie om. Hormonale disbalans kan echter zowel mannen als vrouwen beïnvloeden op elke leeftijd.

We weten ook dat voeding effect kan hebben op de hormonen in je lichaam, doordat bepaalde voedingsstoffen de aanmaak van bepaalde hormonen stimuleren. Het is dan ook niet gek dat supplementen hier invloed op hebben. Hormonale disbalans en supplementen gaan dus vaker samen dan je denkt.

Je kan supplementen nemen om de aanmaak van bepaalde hormonen te stimuleren wanneer je geen medicatie wil slikken. Ook kunnen andere voedingsstoffen juist helpen bij het reguleren van de hormonen in je lichaam, waardoor de kans op een disbalans kleiner wordt.

Daily Women Formula is ontwikkeld voor de actieve vrouw. De vrouw die bewust en gezond leven belangrijk vindt - juist wanneer het leven veel van haar vraagt. Onze doordachte formule van hoogwaardige nutriënten ondersteunen je bij iedere levensstijl, ieder moment van je cyclus en iedere leeftijd.
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Hormonale disbalans en supplementen: Welke zijn effectief

vitamine D ondersteunt de schildklier

Wanneer het gaat om hormonale disbalans, zijn er verschillende oplossingen die hiervoor gebruikt worden. Zo kan je van een arts bepaalde medicatie krijgen, zoals hormonale anticonceptie, antidepressiva en antipsychoticum wanneer je last hebt van een disbalans van bepaalde hormonen. Andere technieken raden aan om te letten op je voeding, gewicht en beweging. Er zijn echter ook supplementen die je kan nemen die je lichaam kunnen ondersteunen tijdens een hormonale disbalans.

1. Ginseng

Ginseng zorgt er niet voor dat je hormonen weer in balans komen, maar het kan wel helpen bij het verminderen van de symptomen. Vooral vrouwen in de menopauze hebben hier baat bij. Ginseng helpt namelijk om de opvliegers, slapeloosheid en prikkelbaarheid te verminderen die voorkomt wanneer je last hebt van je hormonen tijdens de menopauze.

2. Fenegriek

Fenegriek bevat kleine hoeveelheden testosteron die kunnen helpen wanneer je last hebt van een erectiestoornis, maar ook wanneer je meer testosteron nodig hebt voor tijdens het sporten of voor een hoger libido. Dit zijn slechts erg kleine hoeveelheden en hebben mogelijk niet bij iedereen effect.

3. Vitamine D

Vitamine D staat erom bekend dat het bijdraagt aan het functioneren van je schildklier die op zijn beurt weer een grote rol speelt in het reguleren van je lichamelijke hormonen. Wanneer je te weinig vitamine D in je lichaam hebt, kan het zijn dat je schildklier minder goed in staat is om je hormonen te reguleren waardoor er tekorten of overschotten ontstaan. Door voldoende vitamine D te nemen, zorg je ervoor dat je hormonen in een betere balans blijven.

Is het verband tussen hormonale disbalans en supplementen groot genoeg?

Een hormonale disbalans is geen fijne ervaring. Wanneer je hier last van hebt, wil je er zo snel mogelijk van af komen. Het gebruiken van bovenstaande supplementen kan hierbij helpen, maar in de meeste gevallen zijn de effecten hiervan erg klein. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met je huisarts wanneer je verwacht dat je last hebt van een hormonale disbalans.

De huisarts kan je verder onderzoeken om een disbalans vast te stellen. Hierna krijg je een passend advies voor jouw situatie. Soms word je aangeraden om medicatie te nemen, terwijl je bij andere keren slechts meer op je levenswijze hoeft te letten. Elk persoon reageert anders op een hormonale disbalans en supplementen kunnen hier niet altijd bij helpen.