Wat is een zoutarm dieet?

een zoutarm dieet bevat minder bewerkte voedingsmiddelen

Wanneer je niet op je voeding let en alleen eet waar je trek in hebt, kan het voorkomen dat je te veel zout binnenkrijgt. Je gaat mogelijk wat vaker uit eten, of pakt een kant-en-klare maaltijd uit de supermarkt omdat je geen tijd hebt om te koken. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten, waardoor je uiteindelijk beter moet letten op de hoeveelheid zout die je dagelijks binnenkrijgt. Een zoutarm dieet wordt vaak aangeraden aan mensen met bepaalde aandoeningen, zoals een hoge bloeddruk, hartfalen of nierziekten.

Zout bestaat uit natriumchloride, twee stoffen die samen kleine kristallen vormen die mineralen bevatten waar ons lichaam baat bij heeft. Deze kristallen hebben meerdere functies in je lichaam. Zo zorgen ze ervoor dat je nieren je vochtretentie beter kunnen balanceren, helpen ze je bloeddruk op peil te houden en stabiliseren ze ook de hoeveelheid elektrolyten in je lichaam. Zout komt van nature voor in veel voedingsmiddelen, zoals vlees en bewerkte voedingsmiddelen, maar minder in groenten en kip.

Wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk, nierklachten of hartfalen, raden artsen je vaak aan om een zoutarm dieet te volgen. Dit komt omdat zout veel te maken heeft met je bloeddruk en nieren. Bij een teveel aan zout, moeten je nieren overuren werken. Dat gaat niet wanneer zij al problemen hebben met functioneren. Bij je bloeddruk geldt hetzelfde. Hoewel zout kan helpen om je bloeddruk op peil te houden, zorgt een teveel aan zout voor een hogere bloeddruk wat ongunstig is wanneer je van nature al een hoge bloeddruk hebt.

Het is juist daarom belangrijk dat je goed let op je zout inname en dat je, wanneer nodig, een zoutarm dieet gaat volgen.

Hoe kan een zoutarm dieet jou helpen?

zelf koken kan ook met minder zout

Wanneer je arts een zoutarm dieet voorschrijft, kan dit je goed helpen om je gezondheid intact te houden. Het wordt meestal ook niet zonder reden voorgeschreven. Het volgen van een zoutarm dieet heeft namelijk verschillende gezondheidsvoordelen die goed van pas kunnen komen. Hieronder benoemen we de meest voorkomende voordelen van het volgen van een zoutarm dieet.

1. Het is beter voor je nieren

Zoals we al eerder zeiden, werken je nieren hard om het zout in je lichaam te filteren. Wanneer je echter beschadigde nieren hebt of een aandoening waardoor zij minder goed werken, dan kan een teveel aan zout extra schade toedienen. Er ontstaat dan een hogere druk die niet goed is voor je nieren. Mensen met nierklachten mogen daarom eigenlijk niet meer dan 2000 milligram zout per dag binnenkrijgen. Dit is iets minder dan één theelepel.

2. Een zoutarm dieet is goed voor je bloeddruk

Tegenwoordig hebben vrij veel mensen last van een hoge bloeddruk. Wanneer dit blijft stijgen, kan het leiden tot hart- en vaatziekten of een beroerte. Omdat we dat natuurlijk graag willen voorkomen, is het belangrijk om je bloeddruk naar beneden te krijgen. Een manier is om minder zout te consumeren. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat wanneer mensen minder zout binnenkrijgen, hun bloeddruk aanzienlijk daalt.

3. Het kan hart- en vaatziekten voorkomen

Wanneer de gezondheid van je hart niet goed is, kan het ervoor zorgen dat je nieren minder goed werken. Dit zorgt er op z’n beurt voor dat je lichaam meer vocht en zout gaat vasthouden. Wanneer je lichaam te veel vocht moet vasthouden, kan dat weer leiden tot gevaarlijke situaties waarbij je kortademig wordt en je hart minder goed functioneert. Wanneer je hier last van hebt, kan een zoutarm dieet goed van pas komen. Waar je echter wel op moet letten is dat je niet in één keer heel veel minder zout binnenkrijgt, omdat dat juist tot andere problemen kan leiden. Geleidelijk afbouwen werkt hierbij het beste.

Natuurlijk is het geen probleem om eens in de zoveel tijd iets te veel zout te eten, of om een beetje zout aan je maaltijd toe te voegen. Wat wel belangrijk is, is dat er een goede balans blijft bestaan. Maak dus regelmatig zelf je eten en probeer wat andere kruiden in plaats van zout, zo ontdek je wellicht nog nieuwe smaken!