Wat is hypoallergene voeding?

hypoallergene voeding bij intolerantie

Voordat we kijken naar hypoallergene voeding, moeten we weten wat hypoallergeen nu eigenlijk betekent. Wanneer je allergisch bent voor bepaalde producten of substanties, probeer je deze zo veel mogelijk te vermijden om een reactie te voorkomen. Als je dan op zoek gaat naar bepaalde middelen, wil je het liefst dat deze geen ingrediënten bevatten die een allergische reactie uitlokken. In sommige gevallen is je allergie zelfs zo erg, dat je geen producten mag hebben die op een plek zijn bereid waar ook producten met de substanties waar je allergisch voor bent zijn geproduceerd. Dit is waar hypoallergene producten goed van pas komen.

Hypoallergene voeding en producten zijn namelijk zo ontwikkeld dat ze geen sporen bevatten van substanties en stoffen waar je allergisch voor kan zijn. Het zou, volgens onderzoek, ook een mogelijke oplossing zijn bij huidklachten. Al moet hier wel meer onderzoek naar gedaan worden om de resultaten te bevestigen.

Waarvoor dient hypoallergene voeding?

graanvrije producten

Hypoallergene voeding zou je helpen om minder last te krijgen van lichamelijke reacties op bepaalde producten waar je gevoelig of allergisch voor bent. Ook bij honden met gevoelige darmen of huid krijgt het voer vaak een “hypoallergeen” label. Dit label zou voorkomen dat mensen (of dieren) met gevoeligheden, minder snel last krijgen van reacties op de voeding die ze binnenkrijgen. Ook zou het de vraag naar antihistamine kunnen verminderen.

Momenteel is er nog geen organisatie die de waarde van de labels kan bevestigen, waardoor het onduidelijk is hoe hypoallergeen bepaalde producten zijn. Wel bestaan er ook voedingsmiddelen die van nature al hypoallergeen zijn, deze zijn veilig om te consumeren voor de meeste mensen en kunnen helpen om je lichaam te kalmeren. Let op dat je deze producten niet mag consumeren wanneer je hier juist allergisch voor bent.

1. Kruisbloemige groenten

Soms hebben je lever en nieren problemen met het afvoeren van gifstoffen, waardoor deze blijven hangen in je lichaam. Kruisbloemige groenten (zoals broccoli en bloemkool) helpen je nieren en lever om gifstoffen af te voeren. Dit voorkomt dat je last krijgt van kramp of ontstekingen in je lichaam.

2. Quinoa

Voor mensen met een gluten intolerantie of allergie, is quinoa een veilig hypoallergene voeding product. Dit voedingsmiddel bevat veel vezels, eiwitten en koolhydraten, waardoor je lichaam niks tekort komt als je geen granen eet. Bovendien kan je het op allerlei manieren bereiden.

3. Plantaardige melk

Wanneer je lactose intolerant bent, is het verstandig om dierlijke melkproducten te vermijden. Als alternatief kun je kiezen voor plantaardige melk. Tegenwoordig bestaan er veel verschillende soorten, waardoor je altijd een goed alternatief hebt, ook als je allergisch bent voor soja of graan. Plantaardige melk bevat calcium, eiwitten en goede vetten en is een goed alternatief voor plantaardige melk.

4. Vijgen

Veel zoetstoffen in gebak of koekjes bestaan voor een groot gedeelte uit puur suiker. Ons lichaam kan dit niet goed verwerken waardoor er een grote piek ontstaat in je bloedsuikerspiegel. Vijgen bevatten veel natuurlijke suikers en vezels, die je darmen helpen om gezond te blijven. Daarnaast zitten ze boordevol goede vitamines en mineralen en zijn ze een goed hypoeallergene voeding alternatief om als zoetstof te gebruiken.