Waarom gebruiken we supplementen?

vloeibare supplementen voordelen of nadelen

Iedereen heeft wel eens gebruik gemaakt van supplementen, van baby’s die wat extra vitamine D nodig hebben tot volwassenen die eiwitten nemen om meer spieren op te bouwen tijdens het sporten. Het is een normaal onderdeel van onze dagelijkse voeding geworden. Toch is het niet altijd duidelijk waarom we nu precies supplementen gebruiken, gewoon voeding zou toch al voldoende moeten zijn?

Het antwoord ligt wat gecompliceerder. Ja, met een gevarieerd dieet kan je in principe alle voedingsstoffen binnen krijgen en zou je niks extra’s hoeven te gebruiken. Toch zijn er veel omstandigheden waardoor een persoon gebruik moet maken van voedingssupplementen. Zo kan het zijn dat je door ziekte onvoldoende vitamines opneemt uit je voeding, of eet je een speciaal dieet waarbij je net iets minder van een bepaald mineraal binnenkrijgt. Sporters gebruiken eiwitten om hun spieren sneller te laten herstellen en om sneller spiermassa op te bouwen, gewoonweg omdat ze meer nodig hebben dan iemand die niet sport.

Supplementen nemen we niet voor de lol, maar omdat het gezonder is voor ons lichaam. In de winter komen we bijvoorbeeld minder buiten, waardoor je goed een vitamine D boost kan gebruiken. Mensen die in gebieden wonen waar verse groenten en fruit niet overal even goed beschikbaar zijn, hebben baat bij het gebruiken van vitamine C supplementen om te voorkomen dat ze scheurbuik krijgen. Er is dus niks mis met het gebruik van supplementen en ze helpen juist ons lichaam om gezond te blijven.

Wat zijn vloeibare supplementen?

Als je naar alle supplementen kijkt, zijn er ontzettend veel verschillende soorten beschikbaar. Tegenwoordig is er ook een nieuwe manier om je voedingsstoffen binnen te krijgen: vloeibare voedingssupplementen. Dit zijn een soort drankjes die een hoge concentratie aan voedingsstoffen bevatten die je oraal inneemt.

Vloeibare supplementen zijn anders dan supplementen in pilvorm of als poeder/capsule. Dit komt omdat het vaak een grotere hoeveelheid lijkt te zijn. In werkelijkheid zijn dat de vulstoffen die ervoor zorgen dat je het middel comfortabel kan innemen. Vloeibare supplementen doen exact hetzelfde als elk ander supplement, alleen dan in een andere vorm.

De opbouw van een vloeibaar supplement bestaat in veel gevallen uit 5 tot 6 onderdelen:

1. De vulstof

In vrijwel alle gevallen is water de vulstof van een vloeibaar voedingssupplement. Dit komt omdat water heel neutraal is en vrijwel iedereen water kan nemen zonder bijwerkingen. Het geeft het voedingssupplement de vloeibare vorm.

2. De stabilisator

Een stabilisator zorgt ervoor dat alle ingrediënten bij elkaar blijven en je geen rare ophopingen van één bepaalde stof hebt. Omdat veel producten tegenwoordig ook geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten wordt hier veel plantaardige glycerine gebruikt. Het lijkt een beetje op een gel. Samen met het water, wordt het een dikkere vloeistof.

3. De werkende stoffen

Dit is het belangrijkste onderdeel van de vloeibare voedingssupplementen. De werkende stoffen geven het supplement de gewenste werking. Afhankelijk van het doel kunnen dit verschillende dingen zijn, zoals vitamine C, maar ook valeriaan, groene thee extract, of cafeïne kunnen als werkende stof gebruikt worden.

4. De smaakstof van vloeibare supplementen

Dit ingrediënt wordt niet altijd toegevoegd, maar kan wel een belangrijk onderdeel vormen. Niemand wil namelijk een supplement dat vreselijk vies smaakt. Een smaakstof zorgt er daarom voor dat er een lekker smaakje aan het product zit, zodat je deze met meer plezier neemt.

5. Conserveringsmiddel

Alle voedingsmiddelen kunnen over de datum gaan, vloeibare supplementen dus ook. Een conserveringsmiddel zorgt ervoor dat je product langer houdbaar blijft en je er dus langer gebruik van kan maken. Zo hoef je hem niet binnen een paar dagen op te maken, maar kan je er tot wel een paar maanden mee doen.

6. Een zuurteregelaar

Een zuurteregelaar zorgt ervoor dat het product niet te zuur of te basisch is. Dit is niet alleen belangrijk voor de smaak, maar ook voor de houdbaarheid van het product en hoe gezond het voor ons is. Een vitamine C supplement zou anders veel te zuur zijn om in te nemen.

Deze bovenstaande ingrediënten vormen de basis van vrijwel alle vloeibare voedingssupplementen en zijn allemaal veilig om in te nemen. Je hebt je juist nodig om het supplement zo te krijgen dat we deze dagelijks of wekelijks kunnen innemen.

Wat zijn de voordelen van vloeibare voedingssupplementen?

vloeibare voedingsstoffen zijn makkelijk in te nemen

Je vraagt je misschien af waarom je voor vloeibare supplementen zou kiezen als je ook gewoon een potje met wat pilletjes, capsules of poeders kan nemen. Daar zijn meerdere antwoorden op. Het is natuurlijk verschillend per persoon, sommigen vinden capsules eenmaal een betere manier, maar dat is niet bij iedereen zo. Hieronder vind je een aantal voordelen van het nemen van vloeibare voedingssupplementen.

1. Vloeibare supplementen zijn makkelijk door te slikken

Vooral kleine kinderen hebben vaak moeite met het slikken van pillen, omdat het ongewoon is om niet eerst te kauwen voordat je iets slikt. Sommige pillen zijn ook zo groot, dat zelfs volwassenen er moeite mee hebben. Een vloeibaar voedingssupplement is dan een goede oplossing om het innemen van het supplement een stuk makkelijker te maken.

2. Je lichaam hoeft vloeibare voedingssupplementen niet af te breken

Wanneer je een pil of capsule inneemt, moet je lichaam eerst de pil nog afbreken zodat het verwerkt en opgenomen kan worden in je bloed. Vloeibare supplementen bestaan voornamelijk uit water, waardoor ze vrijwel direct opgenomen kunnen worden door het lichaam. Ze werken daardoor ook sneller en zijn effectiever.

3. Er past een grotere concentratie van de werkende stof in

Je kan pillen niet te groot maken, omdat je ze anders nauwelijks meer kan slikken. Bij vloeibare supplementen is dat geen probleem. Daarom is het mogelijk om een hogere concentratie aan werkende stoffen toe te voegen aan één dosis, zodat je meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan op elke andere manier.

4. Vloeibare supplementen zijn makkelijk te doseren

Veel vloeibare supplementen komen met een klein maatbekertje waar je gemakkelijk de dosis in kan uitmeten. Zo weet je precies hoeveel je binnenkrijgt en hoef je niet onhandig een pilletje door het midden te breken.

Hebben vloeibare supplementen ook nadelen?

nadelen van een vloeibaar supplement

Naast de vele voordelen van vloeibare supplementen zijn er ook nadelen waar je mee te maken kan krijgen tijdens het nemen van deze producten. Dit is afhankelijk per type supplement en per persoon. Niet iedereen zal deze nadelen ook als nadeel ervaren, maar het is wel belangrijk om ervan op de hoogte te zijn.

1. Minder lang houdbaar

Vloeibare voedingssupplementen zijn minder lang houdbaar dan supplementen in pilvorm of als poeder. Dit komt mede door de ingrediënten. Als voordeel zitten er dan wel minder extra ingrediënten en vulstoffen in dan bij pillen.

2. Vloeibare voedingssupplementen worden mogelijk minder goed opgenomen

Capsules en pillen hebben vaak een beschermlaag die de werkende stoffen beschermt tegen het zure maagzuur en andere schadelijke stoffen. Hierdoor kan het lichaam de werkende stoffen beter opnemen. Vloeibare voedingssupplementen hebben deze beschermlaag niet, waardoor het kan voorkomen dat je de werkende stoffen minder goed opneemt. Omdat vloeibare supplementen echter meer werkende stoffen bevatten, krijg je uiteindelijk wel meer dan voldoende stoffen binnen, ongeacht de beschermlaag of niet.

3. De smaak van vloeibare supplementen

Een pil proef je niet wanneer je deze inneemt, maar een vloeibaar voedingssupplement wel. Als hier geen smaakstoffen aan zijn toegevoegd, kan het nog wel eens een onaangename smaak zijn, maar in de meeste gevallen is de smaak erg neutraal.

Uiteindelijk wegen de nadelen niet op tegen de vele voordelen van het nemen van vloeibare supplementen. Ze zijn makkelijk, gezond en bevatten vaak lekker veel van de werkende stoffen die je lichaam nodig heeft. Deze vloeibare supplementen helpen je om een gezond lichaam te behouden en geven je net die extra boost die je misschien wel kan gebruiken.

Het is prima mogelijk om gezond te leven met een gevarieerd dieet, maar het gebruiken van vloeibare voedingssupplementen heeft zoveel voordelen dat je die eigenlijk niet mag laten staan.