Tegenwoordig hoor je het steeds vaker voorbijkomen: Het ketogeen dieet. Toch weet nog niet iedereen wat het nu precies inhoudt en hoe je zelf kan beginnen met het keto dieet.

In dit artikel lees je meer over de basis van het ketogeen dieet, hoe je ermee begint en waar je op moet letten. Aan de hand van deze informatie kan je zelf een weloverwogen beslissing maken om er wel of niet mee te beginnen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Wat is een ketogeen dieet?

Ketogeen dieetEen ketogeen dieet is een dieet waarbij je veel vet- en eiwitrijke voedingsmiddelen consumeert en daarbij koolhydraten probeert te vermijden. Het komt grotendeels overeen met het koolhydraatarm dieet, maar het keto dieet gaat nét een stapje verder.

Bij dit dieet vervang je namelijk zo veel mogelijk koolhydraten door vetten en eiwitten, wat voor een drastische verandering in je bloedsuikerspiegel zorgt. Je lichaam gaat dan vet in plaats van koolhydraten verbranden. Dit wordt ook wel “ketose” genoemd.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een ketogeen dieet je bloedsuikerspiegel en insulineniveau kan verlagen. Daarnaast leidt het vaak tot een gezond gewichtsverlies.

Om je lichaam in een staat van ketose te krijgen, is het de bedoeling dat je maximaal 50 gram koolhydraten per dag eet. In de plaats van de extra koolhydraten die je normaliter zou nuttigen, eet je veel gezonde vetten. Deze gezonde vetten zitten in voedingsmiddelen zoals vis, noten, olie en eieren. Zo behoudt je lichaam een voldaan gevoel.

Waar is het ketogeen dieet goed voor?

Afvallen met keto dieetIedereen die het ketogeen dieet volgt, doet dit om andere redenen. Eén ding hebben zij echter gemeen: Ze willen gezonder en vitaler worden.

Het ketogeen dieet resulteert mogelijkerwijs in meerdere voordelen op het gebied van jouw lichamelijke gezondheid, waardoor het een populair dieet is.

Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van het keto dieet.

1. Diabetes type-2

Bij diabetes type-2 heeft men vaak last van een hoge bloedsuikerspiegel en een hoog insulinegehalte. Doordat het keto dieet je bloedsuikerspiegel en insulinegehalte verlaagt, verkleint de kans dat je last krijgt van diabetes type-2.

Wanneer je al diabetes hebt, kan een ketogeen dieet de behoefte aan medicijnen verminderen. Doe dit echter alleen in overleg met een gespecialiseerde arts voor een goede ketogeen dieet begeleiding.

2. Hart- en vaatziekten

Wanneer je veel goede vetten binnenkrijgt, kan een ketogeen dieet de kans op hart- en vaatziekten verminderen. Het gaat er hierbij om dat je het LDL-cholesterol verlaagt. Dit type cholesterol komt voor in dierlijke vetten.

Daarentegen is HDL-cholesterol een goede variant en mag je wel in grotere hoeveelheden binnenkrijgen. Deze soort cholesterol komt voor in plantaardige oliën, eieren, noten, zaden en in sommige vissoorten.

3. Gewichtsverlies

Vaak krijg je trek wanneer je bloedsuikerspiegel snel daalt. Doordat je bloedsuikerspiegel bij een ketogeen dieet stabiel blijft, zal je doorgaans minder trek hebben.

Bovendien zorgen de vet- en eiwitrijke maaltijden ervoor dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt, waardoor je minder eet en naar alle waarschijnlijkheid sneller zal afvallen.

Waar moet je op letten tijdens het keto dieet?

Toch zijn er ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden tijdens het volgen van een ketogeen dieet. Zo is het cruciaal om voldoende vitamines binnen te blijven krijgen. Het radicaal aanpassen van een dieet kan de vitamine-inname immers verlagen. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Kies daarom voor groenten met weinig koolhydraten, maar veel volume, zoals broccoli, bloemkool en spinazie. Heb je het idee dat je nog steeds te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt? Dan kan je in overleg met een arts gebruik maken van supplementen.

Ook is het belangrijk om genoeg vezels binnen te krijgen. Waar je deze gewoonlijk uit graanproducten zou halen, kan je nu kiezen voor vezelrijke groenten of psylliumvezels ter ondersteuning.

Wil je graag het keto dieet gaan volgen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Er zijn op het internet genoeg ketogeen dieet recepten te vinden. Tevens is het een goed idee om contact op te nemen met een voedingsdeskundige.