Wat is het dash dieet?

dash dieet veel groente en fruit

Het dash dieet is een afkorting voor: Dietary Approaches to Stop Hypertension. Dit kun je vertalen naar “Dieet Benaderingen om hypertensie te stoppen”. Het dieet is speciaal ontwikkeld om de bloeddruk te verlagen door middel van gezonde voeding. Het dieet focust zich vooral op het eten van volkoren granen, magere vleesproducten, groenten en fruit. Een ander belangrijk onderdeel van het dieet is dat je minder zout eet. Je krijgt hierbij ongeveer 1 tl aan zout per dag binnen in totaal.

Het grootste doel van dit dieet is om je bloeddruk te verlagen, maar er zitten ook mogelijke andere voordelen aan vast. Zo kan het je ook ondersteunen wanneer je wil afvallen en verlaagt het mogelijk ook de kans op diabetes. De laatste twee voordelen komen niet bij iedereen voor.

Interessante feiten over het dash dieet

lagere bloeddruk door voeding

Het dash dieet is nog niet zo bekend als andere diëten dat tegenwoordig zijn. Toch zitten er veel voordelen aan verbonden en is het volgen van dit dieet ook helemaal niet zo moeilijk. We hebben een aantal interessante feiten voor je verzameld zodat je zelf kan zien wat het dash dieet nu allemaal voor je lichaam kan doen.

1. Je zoutinname heeft een flinke invloed op het dieet

Uit proeven met het dash dieet blijkt dat je zonder beperkingen op je zoutinname je bloeddruk al veel kan verlagen. Mensen die echter ook minder zout eten, hebben vaak nog een grotere daling in hun bloeddruk.

2. Het ontstaan van het dash dieet

Het dash dieet was ontwikkeld nadat onderzoekers er achter kwamen dat vegetariërs en veganisten veel minder last hebben van een hoge bloeddruk dan mensen die vlees eten.

3. Dash dieet recepten

Je hebt niet per sé recepten nodig om het dash dieet te volgen, zolang je je maar aan een aantal richtlijnen houdt. Het is namelijk belangrijk om zoveel mogelijk volkoren producten te eten, veel verse groenten en fruitsoorten en een gemiddelde hoeveelheid magere vleessoorten (zoals gevogelte). Je kan er tijdens dit dieet ook voor kiezen om vleesvervangers als eiwitbron te nemen. Als je dierlijke melkproducten gebruikt, kies dan voor de magere variant in plaats van de volvette variant.

4. Je mag koffie drinken

Hoewel cafeïne tijdelijk zorgt voor een stijging in je bloeddruk, kan het drinken van 3 á 4 kopjes koffie per dag geen kwaad tijdens dit dieet. Wanneer je echter langdurig al last hebt van een hoge bloeddruk, is het belangrijk om je cafeïne-inname in de gaten te houden en om wellicht decaf of thee te proberen.