Wat is een cheatday?

Cheatday

Een cheatday is een dag tijdens jouw dieet waarop jij alles mag eten wat jij wilt.

Je houdt je op die dag niet of nauwelijks aan de richtlijnen van jouw dieet.

De frequentie van een cheatday verschilt per persoon. Sommige mensen doen het elke week en andere mensen plannen het eens per maand.

Het wordt vaak gebruikt als beloning tijdens het volgen van een (streng) dieet. Voor sommige mensen werkt het motiverend om hun strikte dieet vol te kunnen houden. Ze kijken dan uit naar deze dag.

Er zijn ook mensen die aan cheatmeals doen in plaats van cheatdays. Ze kiezen dan een maaltijd die ze eens in een bepaalde tijd mogen eten die normaliter niet past in hun dieet. De rest van de dag volgen ze wél hun dieet.

Voordelen van een cheatday

Motivatie
Zoals eerder benoemd kan het voor sommige mensen werken als een motivatie om hun dieet vol te houden.

Ontspannen
Jij hoeft tijdens jouw cheatday niet te denken aan jouw dieet. Dit kan voor sommige mensen zorgen voor minder stress.

Nadelen van een cheatday

Demotivatie
Na een cheatday kan het lastig zijn om de volgende dag jouw dieet weer op te pakken. Vooral als jij normaalgesproken weinig suiker eet en tijdens deze “smokkeldag” juist wel veel suiker binnenkrijgt. Dit kan namelijk zorgen voor nog meer verlangen naar suiker.

Langzamer behalen van jouw doel
Het veranderen van jouw voedingspatroon kost veel energie. Je moet steeds bewust kiezen voor gezondere opties. Pas na een langere periode wordt jouw nieuwe voedingspatroon een gewoonte.

Als jij tussentijds een cheatday neemt en eet wat jij voorheen at, dan kan het langer duren voordat jouw nieuwe voedingspatroon een gewoonte wordt.

Het hebben van een cheatday kan er ook voor zorgen dat jouw nieuwe voedingspatroon voelt als een straf. Dit heeft een negatief effect op het volhouden van jouw gedragsverandering.

Te hoge energie inname 
Als je wilt afvallen is het belangrijk om over een langere periode minder calorieën binnen te krijgen dan dat je verbruikt.

Als je tijdens deze dag een groot overschot aan calorieën binnenkrijgt, dan kan dit zorgen dat de energietekorten die jij de rest van de week hebt gehad worden gecompenseerd. Hierdoor val jij dan uiteindelijk niets af.

Om deze reden is een cheatmeal een betere keuze. Je krijgt dan meestal een lagere hoeveelheid extra calorieën binnen dan bij een cheatday.

Aanvullende tips

Tips over cheatmeals en cheatdays

Wil jij toch een cheatday of cheatmeal tijdens jouw dieet?

Wees dan bewust van de voor- en nadelen. Je kunt daarnaast de onderstaande tips gebruiken.

  • Bepaal van tevoren hoeveel jij maximaal gaat eten. Dit kan jij bepalen qua portiegrootte of qua hoeveelheid calorieën.
  • Kies idealiter voor een cheatmeal.
  • Bepaal hoe vaak jij dit wilt doen en houd ook rekening met feestdagen.
  • Pas jouw maaltijd of maaltijden aan op jouw energiebehoefte. Net als een dieet is een cheatday of cheatmeal persoonlijk. Dwayne Johnson eet bijvoorbeeld normaliter al veel calorieën door zijn bouw, grote hoeveelheid spiermassa en hoge mate van beweging.

Als jij een gezond voedingspatroon wilt volgen is balans vinden belangrijk. Dit betekent dat je ongeveer 80% gezond eet en 20% ongezond kunt eten. Veel mensen die gebruik maken van een cheatday, zijn vaak veel strenger voor zichzelf op de dagen rondom deze dag.

Met een gebalanceerd voedingspatroon heb jij meer kans dat jij het volhoudt. Als jij wilt afvallen moet jij met de keuze voor een cheatday rekening houden met jouw energiebalans.