Wat is het candida dieet?

candida dieet tegen infectie

Candida is een schimmel die in elk lichaam voorkomt, met name bij de mond, huid, de darmen, je nagels, anus en vagina. Het is een onschadelijke schimmel, maar deze kan wel tot irritatie leiden wanneer er teveel van groeit. Je lichaam bevat ongeveer 150 verschillende soorten van de Candida schimmel, en slechts 15 hiervan kunnen een infectie of ontsteking veroorzaken. De andere delen helpen je lichaam juist bij het verteren van voeding en het opnemen van goede voedingsstoffen.

Wanneer je het Candida dieet volgt, pas je je voedingspatroon aan op basis van de risicogroepen. Doordat je hierdoor bepaalde voedingsstoffen elimineert, zou je de kans op een Candida infectie verkleinen en zal je er dus minder snel last van krijgen.

Wanneer loop je meer risico op een infectie?

Iedereen kan last krijgen van een Candida infectie, maar er zijn bepaalde mensen die het vaker kunnen oplopen omdat zij in één van deze risicogroepen vallen. Wanneer je je in één van deze groepen bevindt, kan je kijken naar mogelijkheden om je levenswijze aan te passen om de kans op een infectie te verkleinen. Risicofactoren die leiden tot een grotere kans op een Candida infectie zijn:

  • Veel koolhydraatrijke en suikerrijke voeding consumeren
  • Veel alcoholische dranken consumeren
  • Verhoogde stress gehaltes
  • Een zwak immuunsysteem
  • Gebruik van een anticonceptiepil of antibiotica
  • Diabetes Mellitus
  • Een disbalans in je darmflora
  • Verkeerd gebruik van een katheter

Hoe werkt het Candida dieet?

voeding tegen schimmelinfectie

Wanneer je het Candida dieet volgt, verander je je eetpatroon op basis van de aangeraden voedingsmiddelen. Je sluit hierbij producten uit die veel koolhydraten, suikers en zetmeel bevatten. Ook verminder je je alcoholinname, eet je veel fruitsoorten die laag in suiker zijn en eet je minder of geen dierlijke melkproducten. Tevens zijn er candida supplementen die jouw voedingspatroon kunnen ondersteunen.

Volgens het Candida dieet zijn dit namelijk allemaal voedingsmiddelen die de kans op een Candida infectie vergroten. Daarnaast raadt het dieet je aan om te beginnen met een zogenoemde “cleanse” waarbij je minder stress op je verteringsstelsel zet wanneer je begint met het daadwerkelijke dieet.

Hoewel het Candida dieet door redelijk veel mensen gevolgd wordt, is er weinig wetenschappelijk bewijs dat het daadwerkelijk werkt. Ook zijn er onvoldoende onderzoeken gedaan die de effecten van dit dieet bewijzen of verwerpen. Zo zou het teveel consumeren van suikers en koolhydraten leiden tot een Candida infectie, terwijl onderzoek uitwijst dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn.

Ondanks dat er weinig bewijs is, wordt het dieet steeds populairder. Op zichzelf kan het geen kwaad en verschillende Candida dieet ervaringen wijzen ook uit dat mensen er goed op reageren. Of dit echter te maken heeft met een gezonder eetpatroon of het daadwerkelijke dieet is niet bekend.