Wat is foliumzuur?

foliumzuur is belangrijk voor je lichaam

Foliumzuur is een vitamine dat ook wel vitamine B11 wordt genoemd. In Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten wordt het soms echter ook vitamine B9 genoemd. Het is een wateroplosbare vitamine die door de mens is gemaakt. De natuurlijke versie van deze vitamine heet “folate” in het Engels. In het Nederlands gebruiken we hier ook de term foliumzuur voor.

Je lichaam maakt zelf geen foliumzuur aan en heeft het dus nodig uit voeding of ondersteunende supplementen. Van nature komt foliumzuur voor in groene groenten zoals kool, broccoli en spinazie. Ook zit het veel in orgaanvlees, eieren en citrus vruchten. De kunstmatig gemaakte variant wordt regelmatig toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen zoals brood en ontbijtgranen.

Wat doet foliumzuur in je lichaam?

Foliumzuur heeft meerdere functies in het lichaam, waaronder het verdelen van de cellen, het toevoegen van een methylgroep aan je DNA, het volgroeien van rode bloedcellen en het omzetten van het aminozuur homocysteïne naar methionine. Omdat het onderdeel uitmaakt van verschillende belangrijke processen in je lichaam, is het van groot belang om voldoende foliumzuur binnen te krijgen om te voorkomen dat je een tekort krijgt.

Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot flinke klachten van bloedarmoede tot ernstige hartklachten. Gelukkig komt een tekort in Nederland niet vreselijk vaak meer voor. Wel wordt het supplementeren van deze vitamine aangeraden voor zwangere vrouwen en oudere mensen, omdat hun lichaam meer foliumzuur nodig heeft.

Een voordeel is dat foliumzuur wel in je lichaam opgeslagen kan worden. Dit gebeurt in je lever. Je lever kan tot 30 mg opslaan en gebruiken wanneer je toevallig net te weinig binnenkrijgt. Volwassen mensen hebben echter zo’n 400 microgram nodig per dag en zwangere vrouwen wel 600 microgram.

Welke voordelen heeft foliumzuur in je lichaam?

vooral zwangere vrouwen en ouderen moeten op hun foliumzuur inname letten

Het gebruik van foliumzuur is niet alleen belangrijk voor de basisprocessen die het ondersteunt, het heeft namelijk nog veel meer voordelen die goed van pas kunnen komen bij het ondersteunen van je gezondheid. Hieronder hebben we een paar van de grootste voordelen van het gebruik van vitamine B11 voor je opgeschreven.

1. Het voorkomt zwangerschapscomplicaties

Wanneer je zwanger probeert te worden, wil je natuurlijk dat je zwangerschap en bevalling zo goed als vlekkeloos verlopen. Folium ondersteunt de zwangerschap en helpt bij het voorkomen van geboorteafwijkingen zoals spina bifida en geboorten waarbij het kind een deel van diens hersenen of schedel mist. Daarom is het belangrijk om vanaf de 1e maand voor de zwangerschap tot ten minste de derde maand supplementen te slikken.

2. Foliumzuur voor gezonde hersenen

Uit onderzoek is gebleken dat oudere mensen met een tekort aan foliumzuur een grotere kans lopen op dementie klachten en verminderde hersenactiviteit. Ook zouden deze mensen een grotere kans hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Het toedienen van deze vitamine zou daarbij juist helpen om de gezondheid van de hersenen te verbeteren. Ook kan het de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer tegengaan.

3. Het helpt tegen depressie

Mensen met depressieve klachten blijken een lager foliumzuurgehalte in hun bloed te hebben dan mensen zonder deze klachten. Wanneer mensen met depressie echter ook foliumzuur toegediend krijgen naast hun antidepressiva, merken zij sneller de positieve effecten van de medicatie dan wanneer zij slechts antidepressiva krijgen.

4. Foliumzuur als hulpmiddel bij het verminderen van hart- en vaatziekten

Wanneer je hoge gehalten van het aminozuur homocysteïne in je lichaam hebt, kan dit leiden tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Normaal gesproken zet je lichaam homocysteïne om, maar bij een tekort aan foliumzuur lukt dit niet altijd. Wanneer je echter meer van deze vitamine binnenkrijgt, dan heeft je lichaam meer mogelijkheden om homocysteïne om te zetten naar methionine. Methionine is een stofje dat helpt bij verschillende reacties binnen de cellen.

Uiteindelijk is foliumzuur dus erg belangrijk voor je lichaam en het is goed om er voldoende van binnen te krijgen. Vooral zwangere mensen en ouderen hebben hier baat bij. Daarom is het voor hen goed om te kijken naar het gebruik van supplementen om hun dagelijkse inname van deze vitamine te ondersteunen.