Wat is vitamine E?

vitamine E capsules belangrijk onderdeel gezondheid
De werking van vitamine E uitgelegd

Vitamine E is eigenlijk een verzamelnaam voor meerdere vet oplosbare stoffen die allemaal een antioxidante werking hebben. Deze vitamine heeft acht verschillende chemische vormen, maar slechts één is van toepassing op onze gezondheid, namelijk alfa-tocopherol. Van nature komt vitamine E voor in bepaalde voedingsmiddelen, maar het wordt ook vaak toegevoegd aan producten om zo aan extra antioxidanten te komen.

Naast dat vitamine E capsules als antioxidant functioneren in het lichaam, helpt deze vitamine bij het reguleren van de stofwisseling in je lichaam. Ook beschermt het je weefsel, bloedvaten, cellen en organen tegen schade. Het is dus een essentiële vitamine om te hebben. Zonder vitamine E zal je niet lang gezond blijven.

Vitamine E komt voor in plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, maar ook in halvarine en margarine. Daarnaast kan je het halen uit noten, granen, zaden en verschillende groente en fruitsoorten. Sommige botersoorten hebben extra vitamine E eraan toegevoegd, maar het maakt voor ons lichaam weinig uit of de vitamine van nature in een product zit of is toegevoegd.

De werking van vitamine E capsules

Zoals hierboven beschreven staat, heeft vitamine E veel invloed op ons lichaam en speelt het een grote rol in onze gezondheid. Zo helpt het ons te beschermen tegen schade en reguleert het onze stofwisseling. Vitamine E capsules en andere vormen van deze vitamine hebben echter nog meer positieve effecten op ons lichaam.

1. Het gaat oxidatieve schade tegen

Oxidatieve schade ontstaat als gevolg van vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen zijn moleculen die op ons organisch materiaal eenzelfde effect hebben als zuurstof op ijzer. Het gaat “roesten” als het ware. Als gevolg hiervan kan je last krijgen van meer spierpijn, kramp of vermoeidheid. De antioxidanten in vitamine E capsules bevechten deze vrije radicalen en helpen om de oxidatieve schade te verminderen. Zo voel je je snel weer fitter.

2. Vitamine E capsules kunnen helpen bij artrose

Artrose wordt gekenmerkt door stijve ledematen en pijnlijk/ontstoken kraakbeen rondom de gewrichten. Uit een klein onderzoek is gebleken dat het toedienen van vitamine E capsules kan helpen bij het verminderen van de klachten en symptomen van artrose bij mensen die hier veel last van hebben. Er is echter meer onderzoek nodig om deze bevindingen volledig te kunnen ondersteunen.

3. Het is goed voor je huid

Er is een reden dat er vaak vitamine E aan verzorgingsproducten wordt toegevoegd. Dit komt doordat vitamine E de huid helpt te beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, zoals vrije radicalen. Ook zou het de huid kunnen beschermen tegen zonschade, maar slechts in hele kleine hoeveelheden.

4. Vitamine E capsules zijn goed voor je gezondheid

Juist omdat vitamine E als een antioxidant functioneert, is het erg belangrijk voor ons immuunsysteem en daarbij ook onze gezondheid. In de winter zijn we vatbaarder voor ziekte, doordat onze weerstand vaak wat lager is. Vitamine E kan helpen je een boost te geven door je lichaam beter te beschermen tegen indringers van buitenaf. Je wordt daardoor minder snel ziek of wordt weer sneller beter.

Wanneer moet je vitamine E capsules nemen?

antioxidanten zitten ook in groenten en fruit
Naast vitamine E capsules is natuurlijke voeding belangrijk

Hoewel vitamine E een erg belangrijke vitamine is, zijn er wel grenzen waar je je aan moet houden. De maximale aanbevolen dosis vitamine E is ongeveer 1500 mg vitamine E per dag. Er is weinig bekend van negatieve effecten bij te veel vitamine E, maar uit verschillende onderzoeken met dieren is gebleken dat een overdosis kan leiden tot problemen met de bloedstroming.

Een tekort aan vitamine E komt vrijwel niet voor, maar toch is het verstandig om dit tegen te gaan door elke dag tenminste 800 mg vitamine E binnen te krijgen. Dit lukt al gauw dankzij de aanwezige hoeveelheid in natuurlijke oliën of door middel van vitamine E capsules. Er zijn een aantal risicogroepen die baat hebben bij het nemen van supplementen om aan hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine E te komen. Deze groepen zijn:

  • Mensen die slecht vet opnemen in hun lichaam
  • Baby’s die te vroeg geboren zijn
  • Mensen met chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn
  • Zwangere mensen
  • Mensen die te weinig vet in hun dieet hebben

Als je zeker wil weten of je baat hebt bij het nemen van supplementen, overleg dan met je huisarts om te zien of dit nodig is voor je gezondheid.