Wat is vitamine E?

vitamine e olie zaden

Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine. Het functioneert voornamelijk als antioxidant, waarbij het je lichaamscellen, weefsel, bloed, spieren en organen beschermt. Het wordt wel eens toegevoegd aan crèmes, maar je kan het ook als supplement innemen, zoals vitamine E olie capsules.

Vitamine E is een grote verzamelnaam voor verschillende stoffen, waaronder de alfa-, bèta-, gamma-, en deltatocoferol. Je lichaamscellen nemen alfatocoferol het beste op, daarom komt deze variant ook het meeste in supplementen voor.

Waar komt vitamine E vandaan?

Omdat vitamine E een vetoplosbare stof is, komt het veel voor in vette producten, zoals plantaardige olie, margarine, noten en zaden. Toch komt het ook in kleinere hoeveelheden voor in granen, groente en fruit. Wanneer je deze vitamine verhit, breekt het af, maar blijft er genoeg over voor je lichaam om op te nemen.

Doordat deze vitamine vetoplosbaar is, kan je lichaam kleine hoeveelheden opslaan om te gebruiken wanneer je uit je voeding te weinig vitamine E haalt. Een tekort komt daarom ook vrij zelden voor. Toch is het handig om altijd voldoende vitamine E olie binnen te krijgen, zodat je nooit een tekort zal krijgen.

Je hebt zo’n 11 tot 13 milligram vitamine E nodig per dag. In een handje pinda’s zit al 2,8 mg en in een eetlepel zonnebloemolie zit al 9,5 mg. Je krijgt per dag al gauw voldoende binnen.

Waar is vitamine E olie goed voor?

gezonde vetten olie

Zoals hierboven genoemd staat, is vitamine E een belangrijke vitamine voor de gezondheid van je lichaam. Het is daarom ook niet gek dat het in zoveel producten zit. Om nu precies te weten wat het doet voor je gezondheid, hebben wij een lijstje gemaakt met de belangrijkste punten van deze voedingsstof. Neem vitamine E olie supplementen altijd in overleg met de huisarts.

1. Het functioneert als antioxidant

Vitamine E olie functioneert het meeste als antioxidant. Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen oxidatieve schade die door vrije radicalen wordt toegediend. Bij een tekort aan antioxidanten, kan je veel last krijgen van vermoeide spieren, lusteloosheid en kramp. Vitamine E beschermt je daartegen.

2. Het beschermt tegen een hoge bloeddruk

Mensen die last hebben van een hoge bloeddruk, hebben baat bij het nemen van vitamine E olie om de bloeddruk te verlagen, blijkt uit onderzoek. De patiënten hadden op de lange termijn een verlaagde bloeddruk en minder last van klachten.

3. Het kan je bloedvaten beschermen

Vitamine E olie bevat veel antioxidanten die je lichaam tegen oxidatieve schade beschermen. Oxidatieve schade kan ook voorkomen in je bloedvaten, zeker wanneer je al last hebt van hart- en vaatziekten. Vitamine E helpt hierbij om de klachten te verminderen en om je bloedvaten beter te beschermen tegen deze schade.