Wat is vitamine B12?

vitamine B12 waarde dierlijke producten

Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd. Het is een wateroplosbare vitamine. In tegenstelling tot de andere wateroplosbare vitamines, wordt vitamine B12 juist wel opgeslagen in het lichaam, maar slechts in hele kleine hoeveelheden. Het helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en ondersteunt je zenuwstelsel zodat je de juiste prikkels doorkrijgt.

Vitamine B12 komt van nature voor in dierlijke producten doordat veedieren, zoals koeien, varkens en kippen tijdens het eten gras en aarde binnenkrijgen, waar vitamine B12 in zit. Toch komt de meeste B12 uit dierlijke producten uit de supplementen die deze dieren toegediend krijgen. Aan veel plantaardige producten, zoals plantaardige melk en kaas, wordt ook vitamine B12 toegevoegd, zodat vegetariërs en veganisten geen tekort oplopen. Tevens zijn er voedingssupplementen voor vegetariërs die B12 bevatten.

Waarom is je vitamine B12 waarde zo belangrijk?

B-vitamines voorkomen vermoeidheid

Zoals hierboven al genoemd werd, is vitamine B12 belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en het onderhouden van je zenuwstelsel. Wanneer je vitamine B12 waarde te laag is, kan je lichaam deze twee functies minder goed uitvoeren waar je al snel de consequenties van zal ervaren. Bovendien heeft vitamine B12 nog meer functies die belangrijk zijn voor de gezondheid van je lichaam en geest.

1. Het kan geboorteafwijkingen voorkomen

Wanneer een persoon zwanger is, is het belangrijk voor de ontwikkeling van het kind om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen. Een te lage vitamine B12 waarde kan leiden tot geboorteafwijkingen en niet-volledig ontwikkelde hersenen en het zenuwstelsel van het kind.

2. Het bevorderd de gezondheid van je botten

Uit een onderzoek met 2500 volwassenen bleek dat mensen met een te lage vitamine B12 waarde vaak ook een lagere botdichtheid hadden. Daarnaast bleek ook dat er vooral bij vrouwen een verband lag tussen osteoporose en een laag vitamine B12 gehalte.

3. Je vitamine B12 waarde helpt je gemoedstoestand

Hoewel nog niet volledig bekend is hoe het werkt, heeft vitamine B12 een invloed op je gemoedstoestand. Een tekort aan vitamine B12 kan namelijk leiden tot een verminderde serotonine productie, wat kan leiden tot een slechtere gemoedstoestand en tekenen van depressie. Tevens houdt een gebrek aan B12 verband met vermoeidheid. Daarnaast kan voldoende vitamine B12 de behandeling van depressieve klachten positief beïnvloeden.

4. Het voorkomt geheugenverlies

Een lage vitamine B12 waarde staat in verband met het verlies van neuronen in je hersenen. Dit kan leiden tot symptomen van dementie of geheugenverlies. Het toedienen van voldoende vitamine B12 in combinatie met omega vetzuren leidt daarbij juist tot een verbeterd geheugen.

5. Een juiste vitamine B12 waarde geeft je meer energie

Bijna alle B-vitamines dragen bij aan de energieproductie van je lichaam, ondanks dat zij zelf geen energie opwekken. Wanneer je een tekort aan vitamine B12 hebt, is één van de eerste symptomen ook vermoeidheid. Bij voldoende vitamine B12 kan je juist een kleine energieboost krijgen.