Wat is het verschil tussen een gewone massage en een sportmassage?

sportmassage kan erg goed zijn voor de spieren

De meeste mensen hebben wel eens een massage gehad. Dat kan een rugmassage zijn, een schoudermassage, je hele lichaam of juist andere lichaamsdelen. Het is meestal erg ontspannend en je voelt je daarna heel relaxed. Een sportmassage zit net wat anders in elkaar dan een ontspanningsmassage[1]Ontspanningsmassage – Sport en Wellnessmassage. (z.d.). Johans Massage. Geraadpleegd op 27 mei 2022, van https://www.johansmassage.nl/ontspanningsmassage.

Bij een sportmassage voert de masseur meer en diepere knedingen uit. Het doel is om spieren en spiergroepen uit de knoop te halen en om lekker los te maken. Dit bevorderd de doorbloeding en helpt om alles soepel te houden. Dat is erg handig bij het sporten, want zo voorkom je dat je blessures oploopt. Het helpt daarnaast ook bij het herstellen van je spieren, waardoor je sneller weer in staat bent om door te gaan.

Bij een ontspanningsmassage kneed de masseur ook je spieren. Vermoedelijk haalt die ook een aantal knopen uit je spieren. Het doel hierbij is echter volledige ontspanning. De knedingen zijn minder zwaar en diep en het helpt juist om je tot rust te laten komen. Waar een sportmassage niet altijd even fijn aanvoelt, zeker wanneer je veel last van knopen hebt, is een ontspanningsmassage juist puur op ontspanning gericht.

Wat zijn de voordelen van een sportmassage?

je kan altijd lekker ontspannen tijdens een massage

Zowel een ontspanningsmassage als een sportmassage heeft meerdere voordelen. Toch focussen we ons vandaag juist op de voordelen van een sportmassage. Dit is namelijk bedoeld voor sporters of mensen die hele stijve spieren hebben. We leggen elk voordeel voor je uit zodat je precies weet wat het doel nu is van zo’n massage en of het wat voor jou is.

1. Het verbetert de bloedcirculatie

Wanneer je spieren worden gemasseerd, vindt er opeens veel druk en wrijving plaats op een specifieke plek. Het gevolg hiervan is dat je bloed daar harder door gaat stromen. Soms wordt je huid ook wat roder, dat hoort erbij. Wanneer je bloedcirculatie beter loopt door je spieren, helpt dit om ze te versoepelen en om afvalstoffen, zoals melkzuur, af te voeren. Melkzuur kan namelijk ophopen in de knopen in je spieren, en dat zorgt voor een dof en zwaar gevoel[2]Crèvecoeur, H. (2020, 7 augustus). Waarom is massage goed voor je? 3 voordelen | A.Vogel blog. A. Vogel. Geraadpleegd op 27 mei 2022, van … Continue reading.

2. Een sportmassage kan blessures voorkomen

Wanneer de spieren losser zijn, bewegen zij ook soepeler. Ze reageren als het ware beter op prestaties en inspanningen. Een soepele spier is ook minder geneigd om tijdens het sporten te verkrampen, waardoor je blessures kan voorkomen[3]A. (2022a, januari 19). Voordelen van een Sportmassage. Chiropractie Kennemerland. Geraadpleegd op 27 mei 2022, van https://chiropractie-kennemerland.nl/wat-zijn-de-voordelen-van-een-sportmassage/. Natuurlijk blijft het belangrijk om ook op de juiste manier te bewegen, maar dit is een bijkomend voordeel. Zo heb je gelijk betere sportprestaties!

3. Het is goed voor de mentale gezondheid

Zowel sportmassages als gewone massages zorgen ervoor dat je meer ontspant en ook meer stofjes aanmaakt die een blijdschapsgevoel geven. Je lichaam maakt tijdens een massage zowel serotonine aan als oxytocine[4]C. (2019, 19 februari). Massage: een oppepper voor je humeur! Gezond.be. Geraadpleegd op 27 mei 2022, van https://gezond.be/massage-een-oppepper-voor-je-humeur/. Beiden geven je een gevoel van blijdschap en ontspanning.

Wanneer heb ik een massage nodig?

In principe is een sportmassage voor iedereen geschikt ongeacht of je een fanatiek sporter bent. Wanneer je merkt dat je spieren vast zitten, kan je baat hebben bij het krijgen van een sportmassage. Wanneer je wel veel sport kan je het beste een sportmassage een paar dagen na je training inplannen. Doordat een sportmassage vrij zwaar kan zijn voor het lichaam, is het belangrijk dat je je lichaam de tijd geeft om te herstellen en om nog meer tot rust te komen.

Als je bang bent dat het pijn doet, hoef je je geen zorgen te maken. Hoewel het loskneden van knopen niet altijd even fijn voelt, zorgt een professioneel masseur ervoor dat je je op je gemak voelt en dat je hooguit een beetje discomfort ervaart. Je mag het ook altijd aangeven wanneer het niet fijn voelt. De masseur stopt dan en zal een andere methode proberen.

Referenties

Referenties
1 Ontspanningsmassage – Sport en Wellnessmassage. (z.d.). Johans Massage. Geraadpleegd op 27 mei 2022, van https://www.johansmassage.nl/ontspanningsmassage
2 Crèvecoeur, H. (2020, 7 augustus). Waarom is massage goed voor je? 3 voordelen | A.Vogel blog. A. Vogel. Geraadpleegd op 27 mei 2022, van https://www.avogel.nl/blog/waarom-is-massage-goed-voor-je-3-voordelen/
3 A. (2022a, januari 19). Voordelen van een Sportmassage. Chiropractie Kennemerland. Geraadpleegd op 27 mei 2022, van https://chiropractie-kennemerland.nl/wat-zijn-de-voordelen-van-een-sportmassage/
4 C. (2019, 19 februari). Massage: een oppepper voor je humeur! Gezond.be. Geraadpleegd op 27 mei 2022, van https://gezond.be/massage-een-oppepper-voor-je-humeur/