Wat is je conditie?

conditie verbeteren yoga

Je conditie is een verzamelnaam voor je fysieke uithoudingsvermogen. Het gaat hierbij om de tijd waarin je in staat bent om fysiek zware oefeningen aan te kunnen, zoals een lange wandeling, maar ook het sjouwen van zware dozen tijdens een verhuizing. Je conditie helpt je om gedurende een langere tijd, meer fysieke inspanning te kunnen verrichten zonder last te krijgen van spierpijn of kramp.

Wanneer je je slechte conditie verbeteren wil, heeft dit tijd nodig. Wel zal je vrij snel merken dat het minder energie gaat kosten om je dagelijkse taken uit te voeren, zoals het wandelen met de hond, of naar je werk fietsen. Je conditie is iets wat je altijd kan blijven trainen, zo ver als je zelf wil gaan.

Je conditie staat ook in verband met je mentale uithoudingsvermogen. Wanneer je veel last hebt van stress en vermoeidheid, zal je merken dat je een minder hoog uithoudingsvermogen hebt. Andersom geldt het juist ook dat wanneer je meer conditie hebt, je vaak ook beter stress aan kan.

Hoe kun je je conditie verbeteren?

gezonde voeding

Afhankelijk van je einddoel, kan je je conditie op meerdere manieren verbeteren. Zo zijn er mensen die lange afstanden gaan joggen, maar anderen staan juist weer uren in de sportschool bij de gewichten. Om je op weg te helpen, hebben we een aantal laagdrempelige tips om je te helpen bij je conditie verbeteren.

1. Doe aan yoga oefeningen

Yoga oefeningen zijn een makkelijke manier om je conditie te verbeteren. Ze helpen je namelijk op twee manieren: je flexibiliteit verbeteren en je stress verminderen. Beide resultaten zorgen ervoor dat je conditie verhoogt waardoor je meer uithoudingsvermogen hebt.

2. Beweeg meer

Je hoeft nu niet gelijk 10 kilometer te gaan rennen, maar al een klein beetje meer beweging helpt bij het conditie verbeteren. Elke dag 10 minuten wandelen op een gemiddeld tot hoog tempo, zorgt ervoor dat je hartslag verhoogt en je conditie verbetert. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat meer bewegen kan zorgen voor een betere nachtrust, minder stress en een verbeterde werkvaardigheid.

3. Luister naar muziek

Hoewel het apart klinkt, werkt het echt. Wanneer je luistert naar goede muziek, verhoogt je hartslag waardoor je lichaam beter in staat is om je uithoudingsvermogen te trainen. Als je dus al sport, kan de toevoeging van leuke muziek het proces van je conditie verbeteren versnellen.

4. Je conditie verbeteren met gezond eten

Veel mensen vergeten deze stap wanneer het gaat om hun conditie verbeteren, maar het is juist super belangrijk! Door gezond en genoeg te eten, heeft je lichaam voldoende energie om je spieren te gebruiken en je uithoudingsvermogen te verbeteren. Eet dus goede maaltijden op dagen dat je meer beweegt en zorg ervoor dat je altijd voldoende vitamines binnenkrijgt.