Hangt de volle maan en slecht slapen samen?

volle maan en slecht slapen feit of fabel

Wanneer je op Google zoekt op de volle maan en slecht slapen, krijg je meerdere resultaten te zien die variëren van nieuwswebsites tot aan blogs van magazine websites. Het lijkt alsof veel mensen last hebben van een slechte nachtrust tijdens de volle maan, maar het is onduidelijk waardoor dat is ontstaan.

Uit een onderzoek van januari 2021 blijkt dat de maan wel degelijk invloed heeft op hoe we slapen. Hierbij hielden onderzoekers drie groepen met inheemse stammen uit Argentinië. Eén groep had geen elektriciteit of kunstmatig licht, één groep had een kleine bron van kunstmatig licht en een andere groep leefde in een volledig moderne setting met kunstmatige lichtbronnen en elektriciteit. Na het onderzoek bleken alle drie de groepen dezelfde slaapritmes te hebben, waardoor het gebruik van elektriciteit en kunstmatig licht kon worden uitgesloten.

De proefpersonen sliepen allemaal het minst zo’n 3 tot 5 dagen voorafgaand aan de volle maan. Toen de onderzoekers dit vergeleken met de data van een ander onderzoek naar slaap onder studenten uit Seattle, bleek dat ook deze studenten het minst sliepen vlak voor de volle maan. Dit was anders dan het idee dat men slechter slaapt tijdens de volle maan.

Er zijn verschillende theorieën over deze bevindingen. Sommige onderzoekers zeggen dat het komt door de zwaartekracht werking van de maan op de aarde. Anderen zeggen juist dat de afgifte van het licht van de maan invloed heeft op onze melatonineproductie.

Volle maan en slecht slapen: Feit of fabel?

Er gaan verschillende theorieën rond over het slechte slapen tijdens de volle maan, van de wetenschappelijk onderzochte melatonineproductie tot de zelfbedachte effecten van de maan op onze emotionele en fysieke staat. Iedereen heeft wel een idee wat het zou kunnen zijn, maar niemand weet precies wat het nu is.

Om de hypothese af te ronden kunnen we zeggen dat het slechte slapen tijdens de volle maan een feit is. Waar dit precies door komt is nog onbekend en daar moet meer onderzoek naar gedaan worden. Wat we wel kunnen zeggen is dat er veel fabels bestaan rondom de slechte nachtrust tijdens de volle maan. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar de bronnen van deze claims.

Tips om beter te slapen

slaap lekker deze tips

Of het nu een volle maan is of niet, het kan altijd zo zijn dat je slecht slaapt. Als je normaal gesproken goed slaapt, kan dit weinig kwaad. Voor mensen die echter langdurig slecht slapen kan dit tot flinke problemen leiden, waardoor het belangrijk is om beter te leren slapen. Hieronder staan een aantal tips die je kunnen helpen een betere nachtrust te krijgen.

  • Houd een ritme aan van vaste tijden om op te staan en om te gaan slapen
  • Eet niet te veel vet voedsel vlak voor het slapen en mijd cafeïne en alcohol
  • Verminder de hoeveelheid korte dutjes die je overdag doet
  • Probeer een paar ontspanningsoefeningen voor je gaat slapen
  • Verminder je blootstelling aan blauw licht in bed
  • Beweeg meer overdag