Hoe ontstaat zweten tijdens het slapen?

zweten tijdens het slapen oorzaken

Zweten tijdens het slapen maakt iedereen mee, maar helemaal doordrenkt wakker worden gebeurt een stuk minder. Dit noemen we nacht zweet. Nacht zweet vindt plaats wanneer je zo veel zweet tijdens het slapen dat je kleding en/of beddengoed nat wordt en je nat en warm wakker wordt. Er kunnen hier verschillende oorzaken voor zijn.

1. Te warme temperatuur

Als je slaapkamer of bed te heet is, kan je ‘s nachts ook goed bezweet wakker worden. Dit noemen we alleen geen nacht zweet omdat de oorzaak buiten het lichaam ligt. Je hebt wellicht te dikke dekens gebruikt, of je raam dicht gelaten tijdens een hete zomeravond.

2. Menopauze

Veel mensen ervaren nacht zweet tijdens de menopauze. Dit is een reactie van je lichaam op de verandering van je hormonen. Wel 85% van de mensen in de menopauze hebben hier af en toe last van en het is daardoor ook een grote oorzaak van slapeloosheid.

3. Medicatie

Verschillende soorten medicatie hebben als bijwerking dat je last van opvliegers kan krijgen. Wanneer dit ‘s nachts gebeurt, zal je gaan zweten tijdens het slapen. Vooral medicatie tegen depressies, maar ook aspirine kunnen deze bijwerkingen hebben. Vaak stoppen de symptomen wanneer je stopt met het medicijn.

4. Infectie en ziekte

Wanneer je een nare infectie hebt, of ziek bent, kan je ook last krijgen van nacht zweet. Je lichaam is dan bezig om de infectie te stillen of om de ziekte te bevechten. Het verhogen van je lichaamstemperatuur is een strategie om slechte bacteriën te doden, maar je kan daar zelf ook last van hebben.

5. Hormonale problemen

Naast de menopauze zijn er ook nog andere hormonale problemen waardoor je kan gaan zweten tijdens het slapen. Mensen met diabetes, een verhoogde bloedsuikerspiegel of een overactieve schildklier kunnen hier veel last van hebben.

6. Zweten tijdens het slapen door angststoornissen

Angststoornissen en grote hoeveelheden stress kunnen ervoor zorgen dat je lichaam van slag raakt en de temperatuur verhoogd. Als een gevolg hiervan krijg je last van nacht zweet.

7. Zwangerschap

Zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte is het lichaam erg druk bezig om alle veranderingen bij te houden. Ook hier komen veel nieuwe hormonen kijken. Je hebt het daardoor vaker warm tijdens het slapen.

Hoe verminder je zweten tijdens het slapen?

koele slaapkamer betere slaap

Zweten tijdens het slapen is om meerdere redenen geen pretje. Zo slaap je slechter, waardoor je overdag meer vermoeid bent en zal je je bed of pyjama vaker moeten verschonen dan je normaliter zou doen. Het is daarom handig als je een aantal tips hebt waarmee je je nacht zweet kan verminderen.

1. Zweten tijdens het slapen: Houd je slaapkamer koel

Hoewel dit vooral werkt wanneer je een te warme deken hebt gebruikt, kan het ook de symptomen verlichten bij andere oorzaken. Door je slaapkamer en bed koel te houden, heeft je lichaam minder snel last van nachtzweet en slaap je sneller door.

2. Verminder je alcohol en drugs inname

Zowel alcohol als sigaretten en andere drugs kunnen ervoor zorgen dat je lichaam van slag raakt. Je lever en nieren zijn namelijk hard aan het werk om de gifstoffen af te voeren. Je krijgt het hierdoor sneller warm en kan gaan zweten.

3. Vermijd pittig eten

Vlak voor het slapen een chili schotel eten is misschien wel lekker, maar niet handig voor je lichaam. Sowieso zit je maag dan erg vol waardoor je last kan krijgen van maagzuur, maar ook zorgt de pittigheid ervoor dat je gaat zweten.

4. Zweten tijdens het slapen: Draag luchtige kleding

Een synthetische pyjama staat misschien mooi, maar is niet ademend. Kies daarom voor een losse en luchtige stof, zoals linnen of bamboe, dat helpt om je temperatuur beter af te voeren.

5. Gebruik ontspanningstechnieken

Zeker wanneer je veel last van stress en angst hebt, kan het helpen om ontspanningstechnieken uit te proberen voor je gaat slapen. Je lichaam komt hierdoor al tot rust, waardoor de kans op zweten tijdens het slapen een stuk kleiner is.

6. Zoek medische hulp

Als je niet weet waardoor je plotseling last hebt van nacht zweet, of wanneer het langdurig blijft aanhouden ondanks de maatregelen die je hebt genomen, is het tijd om langs de huisarts te gaan. Er is dan mogelijk iets anders aan de hand waardoor je veel last hebt van zweten.